Fel i Photoshop
Photoshopfel

Du kommer att tacka dig själv när du lägger dina justeringar i nya lager. Även om du bara ska göra ansiktet en aning ljusare.

© Shutterstock

5 fel som alla fotografer har gjort i Photoshop

Photoshop är ett stort program med näst intill oändliga möjligheter, och programmets många funktioner kan vara svåröverskådliga. Därför har de flesta fotografer någon gång råkat göra de här fem felen.

28 maj 2018 av Sarah Marie Winther

I ett program som Photoshop är det oerhört enkelt att råka göra bilden sämre snarare än bättre. 

Det finns bland annat en massa verktyg som vid en första anblick gör samma sak – men som ger väldigt olika resultat.

Ibland upptäcker man inte att man har använt fel verktyg förrän det är för sent och det inte går att återställa originalfilen.

Så även om du tycker att du har full koll på Photoshop tycker vi att du bör ta en snabb titt på den här listan. För om du håller på med foto finns det en överhängande risk för att även du har gjort någon av de här tabbarna.

1. Arbetat direkt på bakgrundslaget

Det kan absolut kännas som slöseri med tid att skapa ett nytt lager när du bara ska ge bilden liiiite mer kontrast.

Men innan du vet ordet av det har du även justerat vitbalansen, ökat färgmättnaden, lättat upp huvudmotivet och klonat bort ett par störande detaljer.

Och så går det fel. Du kommer på att du egentligen inte alls gillar den kalla vitbalansen som du gav bilden till att börja med. Men eftersom du jobbar i bakgrundslagret kan du inte gå tillbaka utan att bli av med alla de andra justeringarna som du har lagt de senaste två timmarna på.

Det är en väldigt god vana att skapa ett nytt lager för varje justering du gör i bilden – det innebär att du kan radera lagret utan att det går ut över de övriga justeringarna, men även att du bland annat kan ändra de olika lagrens opacitet och blandningslägen.

Med andra ord får du betydligt större kontroll över de olika justeringarna och effekterna som du lägger till i bilden när de får varsitt lager. Så det finns inga ursäkter för att låta bli.

Läs också: 6 saker du inte bör göra när du bildbehandlar porträtt

2. Klickat på "Spara" i stället för "Spara som..."

En bra tumregel är att man ska trycka på Ctrl + S med jämna mellanrum, så att man inte blir av med sina ändringar om programmet plötsligt kraschar.

Men det ska du alltså inte göra förrän du först har tryckt på Shift + Ctrl + S. Annars skriver du över originalfilen med den nya ändrade filen, och då kan du inte återskapa originalfilen.

När du väljer "Spara som..." är det dessutom väldigt bra att ha ett system för filnamnen, så att du inte får 28 versioner av samma bild som heter porträtt_nytt, porträtt_nytt(1), porträtt_done, porträtt_done_heltklart... Och så vidare.

3. Använt Nyans/mättnad för att konvertera till svartvitt

Bild konverterad till svartvitt med Photoshops funktioner Mättnad och Blanda kanaler

Det är stor skillnad mellan olika funktioner för konvertering till svartvitt. Med Blanda kanaler och Svartvitt får du betydligt större kontroll över högdagrar, skuggor och kontraster än om du bara tar bort färgerna med Mättnad-reglaget.

Når du går in i menyn och väljer Bild, Justeringar, Nyans/mättnad och drar ned mättnaden, så dämpas de enskilda färgerna helt så att du får en svartvit version av bilden.

Men tyvärr ger den här metoden ofta en platt och livlös bild. 

Lyckligtvis finns det flera olika sätt att konvertera en bild till svartvitt i Photoshop, och du får en bild med bl.a. betydligt högre kontrast om du använder dig av Blanda kanaler eller Svartvitt, vilket är funktioner som båda två ligger under bild och Justeringar. 

Välj någon av de svartvita förinställningarna eller dra själv i de röda, gröna och blå skjutreglagen tills du är nöjd med resultatet. Om du använder Blanda kanaler ska du markera rutan Monokrom för att få en svartvit bild.

Läs också: 5 klassiska fotofel som du lätt kan korrigera i Lightroom

4. Använt Skärpa på motiv som inte är i fokus

Talgoxe på gren redigerad med verktyget Skärpa i Photoshop

Om bilden är oskarp ska du för allt i världen inte använda Photoshops funktioner för skärpa. Det gör det bara tydligare att bilden inte är skarp.

Det finns inget mer frustrerande än att komma hem och upptäcka att ens huvudmotiv är ur fokus på samtliga bilder. Det har vi full förståelse för. Men det är också en av få saker som inte kan åtgärdas i Photoshop.

Skärpeverktyget är användbart när man vill få skarpa motiv att synas lite tydligare än vad de tidigare var.

Men när man använder verktyget Skärpa på oskarpa motiv – särskilt om man ökar styrkan till över 20 % – gör det bara bilden sämre och får den att se amatöraktig ut.

Så undvik den trekantiga ikonen. Och om du vill göra redan skarpa bilder något skarpare är det också bättre att kopiera lagret, högerklicka och välja Konvertera till smart objekt, välja Filter, Skärpa och Oskarp mask. Sätt värdet till mellan 50 och 100 för en naturlig skärpa utan alltför mycket brus.

Läs också: De bästa gratisprogrammen för bildbehandling

5. Glömt att använda kortkommandon

Ett av de enklaste sätten att spara tid vid bildbehandlingen är att lära sig Photoshops snabbkommandon – och vänja sig vid att använda dem. Det låter kanske omständligt, men vi lovar att så snart de vanligaste snabbkommandona sitter i fingrarna kommer du att märka att din arbetsprocess blir betydligt effektivare.

Om du prenumererar på tidningen kan du i Fördelszonen se en översikt över de viktigaste snabbkommandona till de olika verktygen och ladda ned en utförlig genvägsguide till justeringar av lager, markeringar och anpassning av bilder.

Du kan även skapa dina egna snabbkommandon genom att klicka på Redigera och sedan på Kortkommandon.

Lär dig Photoshop och Lightroom i dag – få 2 nummer av Bonnier Digital FOTO samt 100 tips & kurser om bildbehandling för bara 49 kronor här!

Då får du även genast åtkomst till Fördelszonen med över 400 videokurser om bl.a. bildbehandling. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av