Man i kostym med paraply under stor sten

Om man är duktig på Photoshop, kan man lätt få den här stenen, som i verkligheten bara var cirka 10 cm lång, att se gigantisk ut.

© Tommy Ingberg

Fotokonstnärens 5 tips på hur du gör realistiska fotomontage

Photoshop kan göra det omöjliga möjligt, men om du inte ser upp kan bilderna bli väldigt orealistiska. Här hittar du fotokonstnären Tommy Ingbergs bästa tips på hur du blandar flera bilder.

30 december 2019 av Sarah Marie Winther

Den svenska fotografen och konstnären Tommy Ingberg har väckt uppmärksamhet över hela världen med sina gåtfulla Magritte-inspirerade fotomontage som behandlar svåra ämnen som sorg, vrede och längtan.

Montagen består av flera olika bilder, där vissa av dem är tagna i hans studio, medan andra är tagna runtom i Sverige eller på resor till utlandet. 

Tommy anser inte att man måste vara någon Photoshop-expert för att åstadkomma övertygande fotomontage, men att det finns vissa saker som man behöver hålla koll på, så att man inte gör arbetet svårare än vad det behöver vara.

Här får du hans fem bästa tips på hur du enklast kommer igång med fotomontage.

> Läs också: Photoshops 5 viktigaste verktyg

1. Ta alla bilderna själv

För att den färdiga bilden ska se realistisk ut är det viktigt att källbilderna håller hög kvalitet, vilket innebär att du bör undvika att använda bilder som du hittar på internet. 

Om du t.ex. vill ha en bild av en överdimensionerad måne över ett landskap, är det bäst om du själv tar bilden av månen så att du har bilden i full upplösning. Det gör bildbehandlingsarbetet avsevärt enklare.

> Läs också: 5 fel som alla fotografer har gjort i Photoshop

2. Använd så få källbilder som möjligt

Visst kan det ligga mer prestige i att säga att din bild består av 50 olika bilder än bara tre, men det är betydligt lättare att åstadkomma ett trovärdigt resultat om du bara behöver få tre bilder att passa ihop.

> Läs också: 7 hemligheter som gör dig snabbare i Photoshop

Person på öde väg med ägg och äggskal

Den här bilden har Tommy valt att kalla "Careful". Alla bilder kan köpas i litet, mellanstort och stort format på Tommys webbplats.

© Tommy Ingberg

3. Fotografera i likartat ljus

Se till så att ljuset stämmer överens i alla bilder som du använder, t.ex. genom att bara fotografera utomhus på mulna dagar och använda en softbox eller ljuset från ett fönster i porträtt.

> Läs också: Bättre Photoshop till iPad

4. Zooma in för precision

När du ska markera motiven i bildbehandlingen är det bra att zooma in till minst 200–300 procent. Då kan du åstadkomma ett helt exakt resultat, så att du inte behöver börja om senare för att du har missat en detalj.

> Läs också: Bildbehandla snabbare i Photoshop med funktionsmakron

5. Arbeta i svartvitt

Det är lättare att åstadkomma ett realistiskt fotomontage om du jobbar i svartvitt. Då behöver du nämligen inte bekymra dig om vitbalansen i de olika bilderna, och så kan du måla med en svart och vit pensel om du t.ex. ska lägga till skuggor eller dimma. 

> Läs också: Mycket enklare friläggning i Photoshop

Varelser i kostymer med flygande hattar och portföljer

Den här bilden har fått titeln "Army". Alla bilder kan köpas i litet, mellanstort och stort format på Tommys webbplats.

© Tommy Ingberg

Läs mer om Tommys tekniker 

I Bonnier Digital FOTO nummer 1/2020 kan du läsa en lång intervju med Tommy Ingberg där han bland annat avslöjar var han har tagit de flesta av bakgrunderna i hans bilder, och varför han i princip aldrig har med ansikten i sina bilder.

Du får även en intressant guide till långa slutartider med massor av vägledning och inspiration. Dessutom får du tips på hur du kan använda kamerans avancerade autofokussystem, och så visar vi hur du kan digitalisera dina gamla pappersbilder. 

Dessutom får du naturligtvis nyheter, recensioner och inte minst våra kurser i bildredigering.

Om du ännu inte prenumererar, har vi just nu en rad förmånliga erbjudanden till dig.

Så snart du har beställt din prenumeration får du omedelbar åtkomst till alla videor och guider i Fördelszonen.

Du som prenumererar på tidningen kan läsa de senaste numren av Bonnier Digital FOTO på surfplattan eller mobilen via appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av