Landskapsbild med norrsken i horisonten

Funktionen Ta bort dis moinskar förekomsten av dis och dimma, men det finns faktiskt annat som du kan göra med den. Se själv. 

© Bonnier Digital FOTO

4 sätt att använda funktionen Ta bort dis

Verktyget Ta bort dis finns i både Lightroom och Photoshop, och det är ett utmärkt sätt att ta bort dis och dimma ur landskapsbilder. Men det kan faktiskt användas till annat också.

19 januari 2021 av Sarah Marie Winter

Även den mest hänförande utsikten kan ge platta och tråkiga bilder om himlen och horisonten täcks av en tjock, vit hinna. 

Med funktionen Ta bort dis, som finns i både Lightroom och senare versioner av Photoshop, kan du snabbt minska förekomsten av dis och dimma i dina bilder, och resultatet blir ofta riktigt bra.

Det är emellertid inte det enda du kan använda funktionen Ta bort dis till. Den kan användas på flera olika sätt, och nedan får du inspiration till några av dem. 

Observera att vi endast har använt Ta bort dis för att justera följande bilder. Du bör kunna få ännu mer imponerande resultat genom att justera högdagrar, skuggor, vitbalans, skärpa och så vidare. 

1. Få fram detaljer i himlen 

Det mest självklara sättet att använda Ta bort dis är naturligtvis att ta fram detaljer i horisonten, som har försvunnit på grund av dis. 

Men du kan faktiskt också använda funktionen för att få fram detaljer som har försvunnit på grund av ett alltför stort dynamiskt omfång, t.ex. nyanser på en alltför ljus himmel. 

Många fotografer använder sig av gaffling för att få fram fler nyanser än vad kameran kan registrera, men det är inte alltid det är möjligt. 

Läs mer om bildbehandling med vår kurs i Lightroom

https://digitalfoto.teachable.com/p/laer-deg-lightroom-pa-4-uker?utm_source=digital-foto.no&utm_medium=redaktionel&utm_campaign=lightroom&utm_content=mereartikelTekniken kräver bl.a. ett kamerastativ, så att du kan ta samma bild med olika inställningar. En annan möjlighet är att du har hittat en äldre bild som du vill få fram fler detaljer i. 

Här kan du alltså använda Ta bort dis. Som du kan se på det nedersta bilden, fick vi fram en snygg, blå nyans i solnedgången. 

Se emellertid upp så att effekten inte blir för våldsam. Här har vi ställt in Ta bort dis på +40. 

Landskap med solnedgång och orange toner

Här har kameran inte fått med alla nyanserna på himlen. 

© Bonnier Digital FOTO
Landskap med solnedgång och orange och blå toner

Här har programmet återskapat de blå nyanserna.

© Bonnier Digital FOTO

2. Skapa extra atmosfär med Ta bort dis

Skjutreglaget för Ta bort dis kan justeras till både positiva och negativa värden. Om du väljer ett negativt värde, innebär det att bilden blir ännu disigare. 

Det är inta så ofta man får användning för det, men i vissa bilder kan man få in mer atmosfär och stämning genom att lägga till lite dimma, och det kan vara precis vad bilden saknar. 

> Läs också: Fyra filter som varje fotograf behöver känna till

Nedan kan du se en bild från en dag som var minst sagt gråmulen. Genom att dra skjutreglaget till -60, har vi gett bilden ett mer mystiskt uttryck som passar perfekt med den grå himlen. 

Till skillnad från när du tar bort dis, får du inte in mer brus i bilden när du lägger till dis, så du kan lugnt dra skjutreglaget hela vägen ut till vänster utan att förstöra bildkvaliteten. 

Strandkant med grå himmel

Den här bilden är rätt intetsägande på grund av den grå himlen.

© Bonnier Digital FOTO
Strandkant med grå himmel och dis

Med lite artificiell dimma blir bilden plötsligt intressantare. 

© Bonnier Digital FOTO

3. Framhäv norrsken med Ta bort dis

Vad som händer när man använder Ta bort dis, är att bildbehandlingsprogrammet förstärker kontrasten och färgmättnaden i de delar av bilden som ligger långt bort från kameran. 

Därför är funktionen väldigt intuitiv, och fungerar också väldigt bra när du vill förbättra bilder av norrsken. Nedan kan du se hur vi har fått en kraftigare grön färg samt en snyggare och mörkare blå natthimmel. 

> Läs också: Så fotograferar du fascinerande norrsken

Landskapsbild med svagt norrsken

Man kan tydligt se norrskenet i den här bilden, men det är inte vidare imponerande. 

© Bonnier Digital FOTO
Landskapsbild med tydligare norrsken

Här har norrskenet blivit grönare, och himlen har fått mer kontrast. 

© Bonnier Digital FOTO

4. Ge udd åt en svartvit bild

Om du har en bild som du tänker konvertera till svartvitt, är Ta bort dis ett väldigt enkelt och snabbt sätt att de den lite extra udd. 

När man har lyft ut färgerna ur bilden, ser hårda kontraster mindre våldsamma och onaturliga ut, och brus blir mindre iögonfallande, just här kan du lugnt öka effekten. 

> Läs också: Kom igång med svartvitt

Landskap i svartvitt utan kontrast

Många bilder blir lite platta när de konverteras till svartvitt i Lightroom eller Photoshop.

© Bonnier Digital FOTO
Landskap i svartvitt med kontrast

När man ökar värdet för Ta bort dis rejält, får man in massor av kontrast i bilden. 

© Bonnier Digital FOTO

Prova dig fram

Det här är våra förslag på olika användningar av funktionen Ta bort dis. Nästa gång du öppnar en bild, testa att att dra skjutreglaget försiktigt åt höger och se vad som händer.

Kanske ger det inte exakt det uttryck som du var ute efter – men kanske är det precis vad din bild saknade. 

Får du ett intressant resultat? I så fall hoppas vi att du skickar in bilden till vår fototävling. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av