Mobiltelefon på skrivbord med YouTube-logo

Det är inte det minsta komplicerat att ladda upp en video till YouTube. I den här artikeln visar vi hur du kommer igång. 

© Shutterstock

Så visar du dina videor på YouTube

Det är betydligt roligare att spela in video om man kan dela med sig av resultatet med vänner, familjemedlemmar och andra intresserade, och det kan du snabbt och enkelt på YouTube. Nedan går vi igenom hur.

11 mars 2020 av Sarah Marie Winter

Du har säkert någon gång varit inne på YouTube för att leta upp den där fantastiska låten som du precis hörde på radion. Men har du funderat på att själv använda plattformen för att dela dina egna videor?

Om du aldrig har laddat upp en video till YouTube förut, kan det kanske verka lite knepigt, men det är faktiskt både enkelt och snabbt. 

Först behöver du skapa en användarprofil. 

Om du redan har en sådan, kan du hoppa över steg 1 och gå direkt till steg 2. 

> Läs också: Spela in video med systemkameran

Steg 1: Skapa en användarprofil på YouTube

Klicka på knappen längst upp till höger med texten "Logga in". Om du har ett Google-konto, kan du logga in på YouTube med samma användarinformation, annars väljer du "Skapa konto" längst ner på inloggningssidan.

> Läs också: Så skapar du en timelapse-video

Steg 2: Ladda upp din video på YouTube

När du har loggat in på YouTube klickar du på ditt konto och väljer "Skapa en kanal". Sedan kan du välja om du vill att kanalen ska ha samma användarnamn och samma bild som du använde när du skapade ditt Google-konto i, eller om du vill välja en annan identitet på YouTube.

Nu kan du skriva in en beskrivning av din YouTube-kanal och lägga till länkar till bl.a. din webbplats eller din Facebook- och Instagram-profil, men du kan även bara välja "Konfigurera senare". 

Tryck sedan på den blå knappen "Ladda upp video" mitt på sidan. Klicka på "Välj fil", eller dra in videon från en mapp på datorn och släpp den på fönstret. 

> Läs också: Det betyder videofilernas namn

Steg 3: Beskriv din YouTube-video

Nu kan du skriva in en titel och en beskrivning, samt välja miniatyrbilden som visas på YouTube tillsammans med titeln på din video.

Slutligen kan du välja om videon ska vara offentlig, dold eller privat på YouTube. Detta är bl.a. användbart om du lägger upp en video från semestrar eller failjesammankomster som du inte vill att alla på YouTube ska kunna se. 

> Läs också: De bästa programmen för videoredigering

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av