Iphone spelar in video
© Shutterstock

De bästa programmen för videoredigering

Är du nybörjare inom videoredigering och vill göra dina videoklipp intressantare? Här tipsar vi om vilket redigeringsprogram som passar bäst för dina behov.

7 april 2019 av Jeppe Vestergaard Jensen

I dag kan de allra flesta spela in snygg video i väldigt hög kvalitet. Du kan använda din mobil eller systemkamera.

Men hög kvalitet och en stabil hand gör inte nödvändigtvis videon intressant. Det är till väldigt stor hjälp om du redigerar dina videor, så att du får ett resultat där bara det väsentliga är kvar och presenteras på ett effektivt sätt.

Här går vi igenom ett antal olika program för videoredigering, såväl enkla gratisprogram som videoredigeringsprogram för lite mer erfarna användare, och vi tipsar även om program för dig som har riktigt bra koll på videoredigering. 

> På köpet: videoredigeringsprogrammet VSDC Video Editor Pro

macbook med videoredigering
© Shutterstock

Videoredigering för nybörjaren

Oavsett om du har en Mac- eller en Windows-dator ingår det alltid videoredigeringsprogram vid köpet. Gemensamt för båda operativsystemen är att programmen är väldigt användarvänliga.

Nackdelarna med de här videoredigeringsprogrammen är dock att de har väldigt grundläggande videoredigeringsfunktioner, så de kan vara lite väl begränsande.

Movie Maker till Windows

Videoredigeringsprogrammet Movie Maker ingår alltid när du köper en dator med Windows. Programmet uppfyller de allra mest grundläggande behoven till videoredigering.

Movie Maker är därför väldigt bra om du är helt grön på videoredigering och vill klippa bort några sekunder av videon i början, slutet eller mitten. 

Det kan också lägga samman enskilda klipp där du t.ex. har filmat från olika avstånd i videon.

Apple iMovie

Apple iMovie kan laddas ned gratis till alla Mac-datorer. Det är ett extremt enkelt och användarvänligt program för bildbehandling.

Fördelen med iMovie är att det är den enkla varianten av det professionella videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X. Därflr kan det vara bra att börja här om du redan nu vet att du så småningom vill kommer att vilja bli bättre på videoredigering.

Apple iMovie utmärker sig genom att det är lättöverskådligt, användarvänligt och har relativt många funktioner som du kan använda för att göra din video mer spännande.

> Lär dig att skapa snyggt cinemagrafi i Photoshop här

Videoredigering för dig med blodad tand

Är du trött på de enkla redigeringsprogrammen, eftersom de inte riktigt uppfyller dina lite mer komplicerade behov? 

Då finns det också gratisprogram för videoredigering, med funktioner som är fullt tillräckliga för flertalet användare.

Videoredigeringsprogrammet Shotcut

Shotcut är ett bra gratis nybörjarprogram för videoredigering. Inlärningskurvan är alltid relativt brant när du ska sätta dig in i ett nytt program för videoredigering. Shotcut är inget undantag.

Det ger dig många möjligheter för avancerad videoredigering och är väldigt användarvänligt när du t.ex. behöver ett extra videospår eller ljudspår i din video.

Dessutom är Shotcut ett så pass stort program att du absolut kan utvecklas med det, så att du inte plötsligt känner dig begränsad i din videoredigering när du kommer till en högre nivå. 

Videoredigeringsprogrammet Lightworks

Lightworks är gratis och utvecklat av yrkesredigerare. Därför är det ett väldigt bra program om du vill ägna dig åt mer avancerad redigering.

Videoredigeringsprogrammet ger dig möjlighet till att skapa avancerade effekter och ljudredigering på ett lättöverskådligt vis. Det finns också gott om snabbkommandon som gör att du kan jobba snabbare när du redigerar din video.

Lightworks finns i en gratis testversion. Om du trivs med programmet kan du alltid uppgradera till en betalversion med fler funktioner.

> Få tips på hur du spelar in video med systemkameran här

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofta bli en komplicerad historia där du arbetar med flera olika video- och ljudspår. Det ställer krav på videoredigeringsprogrammens användarvänlighet.

© Shutterstock

Videoredigering för den erfarna

De yrkesverksamma videoredigerarna föredrar ofta ett specifikt program som uppfyller just deras specifika behov för videoredigering. Det är dock ofta en smaksak och en fråga om vad man är van vid.

Vi har valt ut två program som du kan använda för att klippa en Hollywoodrulle eller bara göra en snygg hemmavideo med proffsiga effekter och klipp.

Adobe Premiere Pro CC

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro CC tar möjligheterna aldrig slut. Programmet är en favorit bland många professionella videoredigerare i och med att det stöder ett otal olika format och uppfyller deras många behov.

Vi rekommenderar dock inte Premiere Pro CC till videoredigering om du är nybörjare. 

Programmets inlärningströskel är nämligen väldigt hög, och det kostar också minst 240 kronor i månaden. Därmed behöver du vara säker på att programmet är rätt för dig och din nivå innan du investerar i videoredigeringsprogrammet. 

Final Cut Pro X

Apple ger också möjlighet för videoredigering på proffsnivå. Programmet Final Cut Pro X är en professionell version av Apple iMovie. Det kan också användas av relativt färska videoredigerare, i och med att det går lätt att placera klippen med musen.

Därför är det lätt att kontrollera tidlinjen i och med att klippen automatiskt hamnar rätt om du ska flytta in en videosnutt mellan två befintliga klipp på din tidslinje.

I likhet med Adobes program har Final Cut en hög inlärningströskel, men när du lär dig mer kommer du aldrig att sakna några funktioner. Du behöver dock tänka på att Final Cut Pro X kostar 3195 kronor att köpa i Apples App Store.

> I Fördelszonen har vi en videokurs där vi går igenom hur du använder manuell fokusering. Se videon här. (bara för prenumeranter)

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av