Videoinspelning med en DSLR-kamera

En systemkamera kan ge dig fantastiska videoklipp.

© Shutterstock

Så spelar du in video med din systemkamera

I dag kan nästan alla nya kameror spela in video i hög kvalitet – till och med i hög 4K-upplösning. Men det är inte säkert att videoklippen blir som du vill. För att åstadkomma en snygg video finns det nämligen ett flertal olika faktorer att tänka på. Här får du våra bästa tips.

18 september 2018 av Poul Siersbæk

För att spela in en fin video med systemkameran behöver du tänka på flera olika faktorer – bl.a. slutartid, bländare och ISO.

I grund och botten har inställningarna samma effekt på en videoinspelning som när du tar en stillbild. En stor bländaröppning ger t.ex. ett litet skärpedjup oavsett om du använder kameran för att spela in video eller ta en bild.

Om du använder kamerans Auto-inställning för att spela in video förlorar du kontrollen över många av de här faktorerna, och då kan du inte anpassa dem utifrån din pågående inspelning. 

Därför är det första steget till perfekta videoklipp med systemkameran att välja bort Auto. 

Vilket program lämpar sig bäst för videoinspelning?

De halvautomatiska programmen som A, S och P är betydligt bättre än Auto när man spelar in video, men vi rekommenderar att du använder det manuella programmet. 

Då kan du välja videoinspelningar som passar för antingen stillsamma eller fartfyllda motiv. 

Här är det avgörande om du t.ex. väljer att spela in med 25 eller 60 bilder i sekunden. 

Du kan likaledes vara säker på att få en enhetlig exponering och vitbalans genom att välja en fast inställning som inte ändrar sig i takt med ljuset eller omgivningarna.

Om de ständigt ändras i videon ser det nämligen amatörmässigt ut. 

Systemkamerans bästa videoformat

När du ska fotografera stillbilder rekommenderar vi alltid att du väljer att fota i råformat eftersom det innehåller flest bilddata. När det gäller video är det lite annorlunda, för det finns inte något råformat för video.  

Tänk dig snarare att ett videoklipp består av en massa jpeg-bilder på rad. Det innebär att inställningar som exempelvis bildstilar påverkar din färdiga video.

Den bästa utgångspunkten för din video får du med en neutral inställning med lägsta möjliga kontrast och skärpa. 

Du kan alltid korrigera färgerna i videoredigeringen, och där har du också bättre möjligheter att kontrollera dem. Vissa funktioner används bara vid professionell videoproduktion; dem går vi inte in på här. 

I gengäld guidar vi dig genom de viktigaste funktionerna och inställningarna, så att du kan komma igång.

1. Välj rätt slutartid till video på systemkameran
2. Använd bländaren korrekt för videoinspelning
3. Styr ljuset i videon med Auto ISO
4. Optimal fokuskontroll vid videoinspelningen
5. Lugna videoklipp med stativ
6. Få koll på ljudet i din video

1. Välj rätt slutartid till video på systemkameran

För att åstadkomma glidande rörelser i din video får slutartiden inte vara för kort. Lite oskärpa ger ett naturligt uttryck.

Ställ in slutartiden så att dess nämnare är dubbelt så stor som din valda inspelningshastighet. Om hastigheten t.ex. är 24 bilder per sekund, väljer du en slutartid på 1/50 sekund.

Oftast är 24 till 30 bilder i sekunden optimalt vid videoinspelning, men om du spelar in slowmotion eller action ska du välja minst 60 bilder per sekund. Om du väljer för korta slutartider riskerar du att videoklippen blir onaturliga att se på.

I videon nedan kan du se hur olika slutartider påverkar dina videoklipp.

2. Använd bländaren korrekt för videoinspelning

Ljusstarka objektiv ger en snygg bakgrundsoskärpa. 

Om du använder en stor bländare, t.ex. F2.8, får du dock se till så att motivet inte rör sig i djupled och därmed hamnar utanför skärpeområdet, i och med att du filmar med ett väldigt litet skärpedjup.

Om du zoomar under inspelning med objektiv som inte har samma bländare i hela zoomområdet, påverkas exponeringen synligt om bländaren t.ex. ändrar sig från F3.5 till F6.3 medan du zoomar.

En fast bländare är därmed att föredra när man spelar in video med systemkameran.

3. Styr ljuset i videon med Auto ISO

Låt kamerans ljuskänslighet som utgångspunkt vara inställd på Auto ISO. 

Med den inställningen kompenserar kameran för växlande ljusförhållanden så att du får en enhetlig exponering, oavsett vilken bländare eller slutartid som du har valt. 

Om du spelar in video med ett fast ISO-värde och t.ex. bländare F4.0 under en mulen dag och solen plötsligt bryter fram kommer det växlande ljuset att störa din inspelning och ge en fult växlande exponering. Det slipper du med Auto ISO.

> Lär dig mer om funktionen Auto ISO i den här artikeln.

4. Optimal fokuskontroll vid videoinspelningen

Autofokus är bra vid enkla motiv som inte är i rörelse, och i vissa fall är den tillräckligt effektiv för att följa en person som går. Du kan dock råka ut för att fokusen växlar till förgrunden eller någon annan person som rör sig närmare kameran.

Om kameran har en tryckkänslig skärm med funktion för fokusering kan du trycka på skärmen där du vill lägga fokus.

Vi rekommenderar däremot att du fokuserar manuellt, så att du har full kontroll över din videoinspelning.

> I Fördelszonen hittar du en videokurs där vi går igenom hur du fokuserar på manuell väg. Se videon här (bara för prenumeranter).

5. Lugna videoklipp med stativ

Du får bättre och lugnare resultat om du sätter kameran på stativ. 

Då slipper du också att mikrofonen spelar in ljud från objektivets bildstabilisering. 

Du kan också ta nästa steg och investera i en gimbal, så att du kan få lätta och gliande rörelser i dina videoklipp. 

Läs också: Därför ska du investera i en gimbal till kameran

Gimbal för videoinspelning med DSLR-kamera

Med en gimbal kan du hålla kameran helt stilla och därmed få snyggt glidande kamerarörelser i dina videoklipp. 

Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

6. Få koll på ljudet i din video

Alla kameror har en inbyggd mikrofon. Du ska bara veta att den lätt tar upp ljud från fokusmotorn och bildstabiliseringen, och att ljudet av när du rör vid kameran också kommer med i videon.

Om din kamera har en mikrofonkontakt rekommenderar vi att du köper en extern mikrofon som kan monteras i kamerans blixtsko.

För omkring 1000 kronor kan du köpa en extern mikrofon som ger ett betydligt bättre videoljud än kamerans inbyggda mikrofon. En bra tillverkare av mikrofoner som lämpar sig för videoinspelning är Røde. 

Røde mikrofon till systemkamera

Med en extern mikrofon som den här monterad på kameran får du avsevärt bättre ljud än med kamerans inbyggda mikrofon. Kolla gärna kamerans ljudinställningar när du har valt videoinspelning för att se vilka möjligheter du har för att arbeta med ljudet i just din kamera.

© Røde

Vill du få nyheter om fotografi i inkorgen?

Varje vecka skickar vi ut vårt nyhetsbrev med intressanta artiklar, nyheter samt tips och knep för fotoentusiasten.

När du börjar prenumerera på nyhetsbrevet får du genast vår ingående nybörjarguide till kameran som e-bok. Med den får du lätt full koll på bländare, ISO, slutartid och mycket mer. 

Börja prenumerera på nyhetsbrevet här. Du kan alltid säga upp prenumerationen. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av