© Bonnier Digital FOTO

Test: De minsta fullformatskamerorna

Den stora fullformatssensorn ger en suverän bildkvalitet. Vi har testat de minsta och lättaste modellerna med den större sensorn.

Tidigare gjorde kameror med den stora fullformatssensorn ett stort hål på sparkontot, och utrustningen var tung och stor.

Så behöver det inte längre vara, för de flesta kameratillverkare har nu också kompakta fullformatskameror till överkomliga priser i sina sortiment.

Det är bland annat den bortrationaliserade spegeln som gör att man numera kan tillverka mindre kameror än tidigare.

De minsta modellerna med fullformatssensor är ungefär lika stora som många kameror med den mindre APS-C-sensorn, trots att bildsensorn är mer än dubbelt så stor.

>Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Fem fullformatskameror i testet

Vi har testat fem av de minsta spegellösa systemkamerorna med den stora fullformatssensorn i stadens parker och gator, där de är perfekta för gatufotografen som vill ge sig ut på upptäcktsfärd med en liten och lätt utrustning.

Lär dig allt om hur du använder kameran i videoserien "Fotoskolan" i Fördelszonen. 

Panasonic Lumix DC-S5

I testet går vi bland annat igenom ergonomi och handhavande, och i vår stora tabell kan du se vilka kameror som gör bäst ifrån sig i de olika kategorierna.

© Bonnier Digital FOTO

Följande kameror deltar i testet

Canon EOS RP

Nikon Z 5

Panasonic Lumix DC-S5

Sigma fp

Sony A7C

Du kan läsa hela testet i Bonnier Digital FOTO nummer 3/2021, där vi har poängsatt en lång rad underkategorier, så att du bland annat lätt kan se vilken kamera som har bäst sökare eller ögonfokus.

>Läs också: Därför är fullformatskameran det bästa valet

Vinnaren av testet nomineras automatiskt till Årets kamera 2021, som vi utser i slutet av året. Här får den tävla mot de övriga vinnarna av årets kommande kameratest.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av