Nikon Z fc

Nikon Z fc är inspirerad av den legendariska Nikon FM2

© Nikon

Legendarisk Nikon-kamera i ny tappning

Nikons senaste systemkamera är lite av en överraskning, för den ser inte alls ut som de tidigare Z-modellerna. Tvärtom är Nikon Z fc designad i bästa retrostil med den legendariska FM2 i åtanke.

30 juni 2021 av Poul Siersbæk

Nikons nya systemkamera sticker verkligen ut från den traditionella Z-serien. 

Nikon Z fc är nämligen en renodlad retrokamera med tydlig koppling till en av fotohistoriens mest ikoniska kameror – Nikon FM2.

Spegelreflexmodellen FM2 lanserades 1982 och var sprängfylld med banbrytande funktioner och teknik i en kompakt och robust design. Man kunde till exempel fotografera med en slutartid på 1/4 000 sekund, vilket var imponerande på den tiden. 

Kameran blev snabbt populär bland ledande fotojournalister, bland andra Steve McCurry och Mary Ellen Mark.

Särskilda inställningsrattar

Med tanke på den imponerande bakgrunden är det inte konstigt att Nikon nu låter kameran göra comeback i ett modernt och spegellöst kamerahus, där designen påminner om Fujifilms X-serie. 

Av samma skäl är Nikon Z fc utrustad med renodlade inställningsrattar för bland annat ISO och slutartid, och det vanliga greppet som man traditionellt hittar hos moderna kameror finns inte här. 

Designen är enkel och klassisk.

>Läs även: Allt du behöver veta om DSLR-kameror

Nikon Z fc

Nikon Z fc kännetecknas av de många inställningsrattarna.

© Nikon

Retrokamera med APS-C-sensor

Nya Nikon Z fc är en spegellös systemkamera med det så kallade DX-formatet, vilket innebär att kameran har en bildsensor av APS-C-typ, liksom Nikon Z 50. Faktum är att de båda modellerna har samma bildsensor på 20,7 megapixel, och de två kamerorna delar många andra specifikationer. Kameran kan bland annat ta 11 bilder i sekunden. Dessutom har den 209 fokuspunkter.

Skärmen mäter 3,0 tum och har en upplösning på 1,04 miljoner punkter. Den optiska sökaren är på 2,36 miljoner punkter. Precis som med Z 50 får man klara sig utan bildstabilisering.

Nikon Z fc kostar 10 990 kronor, och den säljs även tillsammans med olika objektiv. Man kan till exempel köpa kameran med en speciell, silverfärgad variant av objektivet Z DX 16-50mm F3.5-6.3 för 12 590 kronor.

I samband med lanseringen av Z fc släpper Nikon även de två nya objektiven Nikkor Z 28mm F2.8 SE och Nikkor Z DX 18-140mm F3.5-6.3 VR. 

>Läs även: Här är den bästa kompakta systemkameran

Nikon Z fc

Nikon Z fc är den första Z-kameran med sidohängd skärm som kan vinklas åt alla håll.

© Nikon

Klassisk retro från Nikon

Det är för övrigt inte första gången Nikon lanserar en retrokamera som komplement till de traditionella modellerna. Redan 2013 kom till exempel DSLR-modellen Nikon Df med fullformatssensor, som påminde om en analog spegelreflexkamera.

Vi väntar spänt på att det ska komma en retroversion av fullformatskameran Z 7II.

Du kan läsa en tidigare recension av Nikon Df här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av