Nikon Z50

Nikon Z50 hör till våra favoriter. Här kombineras prestanda, kvalitet och pris på bästa sätt. 

© Nikon

De bästa kompakta systemkamerorna för mindre än 15 000 kronor

Du kan faktiskt få otroligt mycket kamera för mindre än 15 000 kronor, men vilken ska du välja? Här har vi sammanställt fyra bra systemkameror för mindre än 15 000 kronor.

24 november 2020

I många år var en DSLR-kamera det enda seriösa valet om man ville ha en kamera som kunde ge knivskarpa bilder i proffsklass.

Den tiden är emellertid förbi, och många fotografer föredrar nu spegellösa systemkameror.

Vi har letat fram fyra av de bästa spegellösa systemkamerorna för mindre än 15 000 kronor, och gemensamt för dem alla är att de har ärvt avancerade funktioner från toppmodellerna, medan priset ligger i den lägre delen av skalan.

Fujifilm X-T30 tar fina bilder i svagt ljus

Med X-T30 har Fujifilm lyckats med ett smärre genidrag. Kameran har nämligen ett flertal likadana möjligheter som den större och utmärkta X-T3.

Både sensor och processor är identiska i de båda kamerorna, men Fujifilm X-T30 kostar cirka 2000 kronor mindre. Du kan alltså få bilder i samma fina kvalitet som med den större modellen från en dyrare prisklass.

Fujifilm X-T30 tar fina bilder i hög kvalitet, och det gäller också när ljuset är svagt, vilket annars ofta kan ge problem med bildkvaliteten.

Även kamerans autofokus imponerar. Den är mer avancerad än hos många konkurrenter och kan anpassas exakt efter motivtyp, så att du kan ta knivskarpa bilder även i besvärliga situationer.

När vi recenserade systemkameran Fujifilm X-T30, gav vi den betyget 8,8. Kameran kan bli din för omkring 9900 kronor.

Läs hela recensionen här.

Ladda ned vår e-bok, som är fullproppad med kamerateknik, tips och inspiration som hjälper dig att ta ännu finare bilder av landskap.

Fujifilm X-T30

Systemkameran kan fotografera serier med 30 bilder i sekunden – men bara i en upplösning på 16,6 megapixel. I full upplösning klarar X-T30 20 bilder i sekunden. 

© Fujifilm

Sony 6400 med imponerande autofokus

Om du vill ha en kvalitetskamera som inte tar upp särskilt stor plats i ryggsäcken bör du kanske välja en kamera från Sonys Alpha6000-serie.

Vi är särskilt förtjusta i Sonys nya Alpha6400 som har ett väldigt imponerande autofokussystem. Kamerans 24,2 megapixel ger även skarpa bilder. 

Systemkameran kostar i nuläget omkring 10 500 kronor, men om priset är avskräckande kan du överväga någon av de billigare modellerna i serien. Det kan vara Sony Alpha6000 eller den något nyare Sony Alpha6300.

När vi recenserade Sonys Alpha6400 gav vi kameran 8,8 i betyg.

Läs hela recensionen här.

> Läs också: Ska jag välja en kompakt systemkamera eller DSLR?

Sony Alpha6400

Sony Alpha6400 har en väldigt tillförlitlig autofokus.

© Sony

Nikon Z50 ger blixtsnabb ögonfokus

Om du vill ha en liten och lätt systemkamera som du kan använda med enhandsfattning och ha med dig överallt, är Nikon Z 50 ett bra val.

Systemkameran har samma utformning som fullformatsmodellerna Z6 och Z7, som är något dyrare. I gengäld är Z 50 lite mindre, vilket gör ergonomin och designen till klassens bästa.

Systemkameran har en upplösning på 20,7 megapixel, och den tar upp till 11 bilder i sekunden. Z50 har dessutom bra koll på brus upp till ISO 25 600. Det maximala ISO-värdet på hela 204 800 bör du dock undvika, eftersom det ger en undermålig bildkvalitet.

Nikon Z50 har även ögonfokus, vilket annars är en funktion som bara återfinns i högre prisklasser. Med ögonfokus kan man ta knivskarpa porträttbilder, i och med att kamerans fokus låser sig fast på modellens ögon – även om modellen rör sig.

Kameran kostar 7900 kronor, och när vi recenserade Nikon Z50, fick den betyget 8,6.

Du kan läsa hela recensionen här.

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Nikon z50

Om du köper kameran i paket med det utmärkta zoomobjektivet NIKKOR Z DX 16-50mm F3.5-6.3 VR, är priset 10 715 kronor. 

© Nikon

Canon EOS RP är perfekt för dig som går vidare till fullformat

Systemkameran Canon EOS RP hör till de billigaste fullformatskamerorna på marknaden. Kameran kostar bara 12 890 kronor, vilket är otroligt billigt om man jämför med andra fullformatskameror.

Canon EOS RP är också ett bra val om du vill fotografera makro. Kameran har nämligen funktionen Focus Bracketing, där man tar bilder där fokusen förskjuts en aning mellan varje bild.

Sedan kan du välja bilden där skärpan ligger bäst eller lägga samman alla bilderna till en enda bild med ett större skärpedjup.

Systemkameran har en upplösning på 26.0 megapixel och inte mindre än 4779 fokuspunkter. När vi recenserade Canon EOS RP, fick den betyget 8,7.

Du kan läsa hela recensionen här.

> Läs också: 5 bra skäl till att välja en spegellös systemkamera

Canon EOS RP

EOS RP ger fina bilder, om än inte riktigt i nivå med EOS R som har större dynamik, vilket ger fler detaljer i skuggorna. 

© Canon

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av