Fujifilm X-T3

Nya Fujifilm X-T3 har bland annat en ny sensor. 

© Fujifilm

Fujifilm X-T3: Fjärde generationen i X-serien

Medan Nikon och Canon slåss om uppmärksamheten med sina nya spegellösa fullformatare, har Fujifilm tagit fram en ny toppmodell med APS-C-sensor. Namnet är Fujifilm X-T3.

6 september 2018 av Sarah Marie Winther

Man måste göra mycket väsen av sig för att överrösta allt prat om Nikons och Canons nya spegellösa modeller med bildsensor i fullformat. Vi menar naturligtvis Nikon Z6 och Nikon Z7 samt Canon EOS R. 

Men Fujifilm lyckas dra blickarna till sig med nya Fujifilm X-T3, som är utrustad med den nyutvecklade, bakbelysta bildsensorn X-Trans CMOS 4 och Fujifilms X-processor 4, som enligt tillverkaren gör kameran tre gånger snabbare än de tidigare kamerorna i serien. 

Sensorn har en upplösning på hela 26,1 megapixel och har 2,16 miljoner fasdetekterande pixlar spridda över hela sensorytan. 

Det är fyra gånger mer än den tidigare modellen Fujifilm X-T2, så här har det skett en stor förbättring. 

> Läs vår recension av Fujifilm X-T2 i Prylguiden här

Fujifilm X-T3

Navigationen i Fujifilm X-T3 skiljer sig inte mycket från föregångaren Fujifilm X-T2. 

© Fujifilm

Upp till 20 bilder per sekund med Fujifilm X-T3

Samtidigt har autofokussystemet fått 117 fokuspunkter, och om du behöver större precision kan du utöka till överväldigande 425 fokuspunkter.

Funktionen som hittar ansikten och ögon har också förbättrats markant, särskilt när du tar porträtt, när motivet rör på sig och när du använder kontinuerlig autofokus. 

Fujifilm X-T3

Sökaren i Fujifilm X-T3 har fått högre ljusstyrka i jämförelse med Fujifilm X-T2, och tiden som kameran behöver för att växla mellan visning på LCD-skärmen och visning i sökaren har förkortats från 0,4 till 0,15 sekunder.

En av de största nyheterna med Fujifilm X-T3 är tagningshastigheten i burst-läget, som har uppgraderats från 8 bilder per sekund i Fujifilm X-T2 till 11 bilder per sekund i Fujifilm X-T3.

När kameran är inställd på elektronisk slutare kan kameran dessutom komma upp i hela 20 bilder per sekund med kontinuerlig AF/AE-funktion utan fördröjning.

Fujifilm X-T3 filmar i 4K direkt till din tv

Fujifilm X-T3 har även en ny "pre-shoot"-funktion, där kameran börjar att buffra bilder så fort du trycker ned utlösarknappen halvvägs.

Syftet är att eliminera risken för att du missar det perfekta ögonblicket på grund av den fördröjning som normalt uppstår innan du trycker ner utlösaren helt.

En annan stor nyhet är möjligheten att filma i 4K med 60 bilder per sekund i 10 bit på det interna SD-kortet, samt möjligheten att skicka video via hdmi utan extra utrustning. 

Enligt tillverkaren är Fujifilm X-T3 den första kompakta systemkameran med APS-C-sensor som erbjuder detta.

Läs också:  Kompakt systemkamera eller DSLR-kamera - vad ska jag välja?

Fujifilm X-T3

Fujiifilm X-T3 har fått USB-C-ingång, så att du kan ladda kameran med en powerbank när du är ute i fält. 

© Fujifilm

USB-C-uttag för laddning med powerbank

Designen påminner mycket om tidigare modeller, men LCD-skärmen på baksidan av kameran har fått bättre kontrastnivå och förbättrad touch-skärm.

En nyhet är att samtliga kontakter för hörlurar, hdmi och mikrofon kan anslutas direkt till kamerahusets vänstra sida.

Fujifilm X-T3 har dessutom fått ett USB-C-uttag som gör det möjligt att ansluta en extern powerbank till kameran om batteriet håller på att ta slut, medan man fotar eller filmar.

Fujifilm X-T3 kommer ut i butik i slutet av september och kommer att kosta cirka 16000 kronor för själva kamerahuset.

Om du även vill ha ett paketobjektiv på 18-55mm F2.8-4.0 hamnar priset på omkring 20000 kronor. 

Med en powerbank har du alltid ström i mobilen - eller i din nya Fujifilm X-T3. 

Få en smart powerbank med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor plus porto och exp. Se erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av