Därför ska du dämpa kameraskärmens ljusstyrka

Har du koll på hur ljus kamerans lcd-skärm är? Här förklarar vi varför det är viktigt. 

© Shutterstock

Smart knep: Därför ska du dämpa kameraskärmens ljusstyrka

Det är kanske inte det första du kollar när du sätter på kameran, men skärmens ljusstyrka är något som du borde vara väldigt uppmärksam på – särskilt om du fotograferar på kvällen och natten.

2 oktober 2020 av Sarah Marie Winter

Kamerans lcd-skärm är en stor hjälp för många fotografer. Den visar hur bilden du kommer att ta ser ut, och när du har tagit den kan du närstudera den för att se om den är korrekt exponerad och skarp. 

Under årens lopp har kameratillverkarna gjort lcd-skärmarna större och ljusare, och på vissa kameror kan du till och med redigera råfilerna direkt och skicka dem till t.ex. mobilen, så att du inte alls behöver använda dig av datorn.

Det finns alltså många fördelar med lcd-skärmen, men även några nackdelar. 

> Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

En ljus skärm förstör mörkerseendet

Om du vill fotografera Vintergatan eller andra motiv på natthimlen, är det viktigt att du vänjer ögonen vid mörkret. Annars är det omöjligt att få syn på de svaga gasmolnen som visar på Vintergatans kärna. 

Många astrofotografer använder t.ex. pannlampor med rött ljus för att inte störa mörkerseendet. Kan du då tänka dig vad som händer när du sätter på kameran och ser in i en bländande ljus lcd-skärm? 

Svaret är att mörkerseendet helt enkelt försvinner. Och det är inte bara skärmen som avger ett starkt ljus – om du använder en spegellös systemkamera kan även den elektroniska sökaren fördärva mörkerseendet om den är inställd på en alltför hög ljusstyrka.

> Läs också: Därför behöver du uppdatera kamerans firmware

Därför ska du dämpa kameraskärmens ljusstyrka

Dämpa kameraskärmens ljusstyrka innan du ger dig ut för att fotografera.

© ChameleonsEye / Shutterstock.com


Skärmen kan även ge problem i dagsljus

Det är naturligtvis inte hela världen om du förlorar mörkerseendet om du aldrig fotograferar i mörker. Men även i dagsljus kan en alltför ljus – eller mörk – skärm ställa till med problem. 

De flesta använder skärmen för att kontrollera om bilderna är korrekt exponerade. Det är en god vana, under förutsättning att du inte stirrar på skärmen så länge att motivet hinner försvinna. 

Men något som du kanske inte tänker på är att skärmens ljusstyrka påverkar hur du ser bilden. 

Om skärmen är alltför ljus kan det se ut som att bilden är överexponerad. Om skärmen är för mörk kan det å andra sidan se ut som att bilden är underexponerad. 

På bilderna nedan kan du se hur skärmens ljusstyrka påverkar en korrekt exponerad bild.

> Läs också: Det betyder objektivets bländarvärden

Det är inte bara skärmens ljusstyrka som kan påverka hur bilden ser ut, men även ljuset där du tar bilden. 

Om du står i skarps solljus, kan en korrekt exponerad bild se underexponerad ut, medan den kan se underexponerad ut i kolmörker.

Histogrammet ljuger aldrig

Lösningen på det här problemet är väldigt enkel: Gör det till en vane att alltid kolla histogrammet när du är osäker på om exponeringen är mitt i prick. Ett histogram ljuger nämligen aldrig. 

Om histogrammet ligger emot vänstersidan, är delar av bilden underexponerad. Om histogrammet ligger emot högersidan, finns det överexponerade element i bilden. En korrekt exponering får i regel en kurva med låga värden ute i utkanterna och högre värden i närheten av mitten.

Men kameraskärmen då? Det är alltid bra att justera ljusstyrkan så att den passar för ljuset som du fotograferar i.

På vissa kameror kan du lägga till den här inställningen till en snabbmeny, så att du inte behöver gå in i så många olika undermenyer varje gång. 

I solljus kan det vara svårt att se vad som händer på en mörk skärm, så här behöver du öka ljusstyrkan. I svagt ljus, t.ex. vid en konsert eller under stjärnhimlen, är det bäst att bälja den lägsta styrkan.

> Läs också: De bästa kamerorna just nu

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av