Mobilfotograf tar bilder av gondoler i Venedig

Du kan absolut ta fina bilder med mobilen, även om den inte är av allra senaste märke. Se våra tips nedan. 

© Shutterstock

Så tar du bra bilder med din (gamla) mobil

Din mobil kanske har några år på nacken, men det betyder inte att du inte kan ta fina bilder med den. Här går vi igenom hur du får ut mesta möjliga av den lilla kameran i t.ex. en iPhone 5, 6 eller 7.

6 maj 2020 av Sarah Marie Winter

Den amerikanska fotografen Chase Jarvis sa en gång, att den bästa kameran ör den som du hela tiden har med dig. 

För väldigt många av oss är det vår mobil. Och även om det inte direkt står 11 Pro eller S20 Plus på mobilens baksida, kan du faktiskt ta riktigt fina bilder med den.

Nedan har vi sammanställt några knep som gör det mesta av den lilla, men avancerade mobilkameran och förlänger mobilens livslängd. 

> Läs också: 6 saker du behöver veta om mobilkameran

Man tar bilder av dimmigt berglandskap med mobiltelefon

Om man står en bit bort från sitt motiv, kan det vara frestande att zooma in för att få med fler detaljer – men det är faktiskt snarare tvärtom. 

© Shutterstock

1. Låt bli att zooma med din gamla mobil

Alla mobiltelefoner har något som kallas för digital zoom, men det handlar inte om någon zoom där linselement i objektivet flyttas fram och tillbaka.

När du zoomar in med en mobiltelefon, är det enda som händer att kameran beskär bilden åt dig, så att motivet kommer närmare. Det ger en betydligt sämre bildkvalitet.

Vissa nyare mobilkameror har emellertid optisk zoom, men de allra flesta har det inte, så undvik den här funktionen. Du kan alltid själv beskära bilden och därmed välja hur många detaljer du vill bevara. 

2. Sök stabilisering

Det känns kanske löjligt med tanke på hur lite mobilen väger, men se om du kan stabilisera mobilen innan du tar bilden – precis som du skulle göra med en vanlig kamera.

Använd fönsterbleck, bänkar, ledstänger, stora stenar eller något annat som finns i närheten. När du får upp bilden i full storlek kommer du se att detta gör en enorm skillnad.

Man går ned på knä för att ta bild med mobiltelefon

Stå eller sitt på ett sätt som gör det lättare att hålla mobilen helt stilla, så att du undviker skakiga bilder. 

© Shutterstock

3. Håll händerna stilla

Skakiga händer kan vara lika illa för en mobilibild som för en bild tagen med en större kamera.

Om du t.ex. fotograferar i svagt ljus, ta flera bilder efter varandra, eller använd läget burst mode, där du håller in utlösarknappen för att ta en bildserie.

På många mobiler fungerar volymknapparna också som utlösarknapp. I många fall kan det vara lättare att komma åt dem utan att råka skaka kameran, i och med att du redan vilar fingrarna mot sidan av mobilen.

Du kan även använda knapparna på dina hörlurar. Och det finns även appar, t.ex. Camera+, som ser till så att kameran inte tar bilden förrän mobilen registrerar att du håller den helt stilla.

> Läs också: 6 appar som fotografen behöver till sin mobil

Mobiltelefon med appen VSCO

Det finns massor av gratis appar för bildbehandling, som ger ett fint och naturligt resultat.

© Postmodern Studio/Shutterstock

4. Använd appar för att ta bättre bilder med din gamla mobil

I mobilens inbyggda kameraapp kan du fokusera och bestämma motivets ljushet, men det finns även flera olika tredjepartsappar som ger betydligt mer kontroll.

Med appen Camera+ 2 kan du bland annat kontrollera slutartid, ISO, vitbalans och manuell fokus. 

5. Redigera bilderna i efterhand

Du har ansträngt dig för att ta en helt perfekt bild, så varför slarva sig igenom bildbehandlingen? Här kan du ju verkligen finputsa resultatet. 

Det finns inte heller någon anledning till att begränsa sig till de få redigeringsmöjligheterna som man får med mobilens inbyggda kameraapp. 

Glöm allt om orealistiska filter – i appen VSCO kan du bl.a. räta upp störtande linjer, förstärka mättnaden hos enskilda färger och skärpa upp bilden.

> Läs också: 5 gratisappar för bildbehandling på mobilen

Händer rengör mobilkamera med rengöringsduk

Din mobiltelefons kamera är väldigt utsatt i och med att du alltid har den med dig. Glöm med andra ord inte att putsa frontlinsen då och då. 

© Shutterstock

6. Gör rent frontlinsen

Du är säkert väldigt försiktig med frontlinsen hos dina objektiv, men mobilkamerans frontlins kommer betydligt oftare i kontakt med fickludd och feta fingrar. 

Därför är det viktigt att du putsar den med mjukt tyg innan du tar bilder. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av