Bilder av nya iPhone 11 Pro
© Apple

Fotografen kommer att älska nya iPhone 11 Pro

Apple har presenterat tre nya mobiltelefoner som har tillverkats särskilt med kameraentusiasten i åtanke. Här kan du läsa om varför du kommer att älska nya iPhone 11 Pro.

10 september 2019 av Jeppe Vestergaard

Apple har lanserat tre nya mobiltelefoner. Den mindre och billigare modellen iPhone 11 samt deras senaste flaggskepp iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max.

Särskilt iPhone 11 Pro och den något större iPhone 11 Pro Max har en hel del godsaker för fotoentusiasten. Enligt Apple har en iPhone aldrig haft ett bättre kamerasystem än de nya modellerna.

Mobilerna har tre kameror: En 26 mm vidvinkel med bländare f1.8, en med 56 mm teleobjektiv med bländare f2.0 och slutligen en 13 mm ultravidvinkel med bländare f2.4. 

Samtliga kameror har en upplösning på 12 megapixel.

> Läs också: 6 saker du behöver veta om mobilkameran.

Ny teknik ger imponerande upplösning

Apple har tagit fram en ny teknik som de kallar för Deep Fusion och som ger bilder med dubbelt så hög upplösning.

Tekniken går ut på att mobilen först tar fyra snabba bilder, sedan fyra sekundära bilder och slutligen en bild vid en lång slutartid. Sedan kombinerar den de nio bilderna till en enda med en upplösning på 24 megapixel.

Nya iPhone 11 Pro i kameramenyn

Det går att växla mellan de tre kamerorna. I praktiken innebär det att du kan zooma in två gånger och ut två gånger från det vanliga perspektivet.

© Apple

iPhone 11 Pro och iPhone Pro Max har även Night Mode, vilket är till hjälp om motivet är väldigt mörkt. 

Mobilen aktiverar själv funktionen, så att du får högre ljushet i bilden än vanligt. Vid presentationen av mobilen gav funktionerna ett imponerande intryck.

Slutligen har de nya mobilerna också fått en smart ny funktion som går ut på att du kan hålla ner den vanliga utlösarknappen, varpå den genast börjar spela in video. Med den här metoden behöver du alltså inte gå över till videoläget om du plötsligt hellre vill spela in video.

> Läs också: Därför ska du fototgrafera med mobilen.

iPhone 11 Pro visar hur Night Mode fungerar

Nya iPhone 11 Pro har även fått en Night Mode-funktion som ökar bildens ljushet om det är väldigt mörkt.

© Apple

iPhone 11 Pro älskar video

Nya iPhone Pro 11 och iPhone Pro Max har också uppgraderats på videosidan.

Mobilens tre kameror på baksidan och kameran på framsidan kan alla spela in video i 4K med 60 bilder i sekunden.

Tack vare att alla fyra kameror kan spela in i samma upplösning, kan du växla mellan dem – även under pågående inspelning.

Det ger möjlighet för att använda en ny och imponerande funktion där du använder en tredjepartsapp för att spela in video på flera av kamerorna samtidigt.

Det innebär att du t.ex. kan spela in två videor samtidigt. Du kan spela in dig själv med selfiekameran och samtidigt spela in med teleobjektivet. Du kan även växla mellan alla fyra kameror under inspelning eller redigera dem i efterhand.

iPhone 11 Pro är på 5,8 tum och den större iPhone Pro Max är på 6,5 tum. Båda har en så kallad Super Retina-skärm med hög upplösning och ljusstyrka.

Slutligen är mobilerna både damm- och vattentäta. Enligt uppgift klarar de 30 sekunder under vatten vid ett tryck på två meter.

Mobilerna kommer ut på marknaden den 20 september. De kommer att kosta från 14 295 kronor för en iPhone Pro Max och från 12 995 kronor för en iPhone Pro.

> Läs också: Våra bästa tips för bättre mobilbilder.

Se presentationsvideon för iPhone 11 Pro nedan.

Mindre modell med två kameror

Apple lanserade även den mindre modellen iPhone 11 som har två kameror på baksidan.

Kamerorna består av en vidvinkel och en ultravidvinkel. Det skiljer sig från tidigare modeller som har haft en vidvinkel och ett teleobjektiv på baksidan.

I likhet med iPhone 11 Pro har kamerorna 12 megapixel och kan spela in 4K-video med 60 bilder i sekunden.

Enligt Apples presentation är det inte enormt mycket som skiljer mellan kamerorna på de tre iPhone-modellerna. Den största skillnaden är den extra kameran på de dyrare modellerna, som ger fler möjligheter.

Slutligen presenterade Apple vad de kallar en slofie. Det rör sig om en selfieinspelning i slowmotion. De berättade, inte utan glimten i ögat, att de kommer att älska att se alla användarnas nya slofies.

iPhone 11 kommer att kosta från 9195 kronor. 

> Läs också: Fyra tips som ger bättre ljus i mobilbilderna.

Nya iPhone 11

Nya iPhone 11 finns tillgänglig i sex olika färger.

© Apple

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av