Fotograf packar upp nytt objektiv

Cashback kan låta som ett smart marknadsföringsknep och är även det till viss del – men samtidigt kan du spara mycket pengar. 

© Shutterstock

Smart koncept kan ge dig rabatt på kamerautrustning

Då och då gör fotohandlare reklam för så kallad cashback när du köper vissa produkter. Men vad går det ut på? Det förklarar vi nedan.

17 maj 2021 av Sarah Marie Winther

Om du har besökt en fotobutik – antingen fysiskt eller på nätet – under de senaste åren har du kanske stött på begreppet cashback och förstått att det finns pengar att spara. 

Men vad betyder egentligen cashback?

När du får cashback på en produkt innebär det att du kan få tillbaka en viss procentandel av priset om du registrerar din produkt efter köpet. 

Vanligtvis måste du gå in på tillverkarens webbplats och ansöka om cashback. Där anger du bland annat produktens serienummer och din adress. Ibland måste du även skicka in kvittot från köpet.

Det är alltså en sorts rabatt som inte dras av i kassan. Vissa tillverkare överför pengarna till ditt konto medan andra ger dig ett tillgodohavande på en viss summa.

> Läs även: Här är de bästa kamerorna just nu

Familj tittar på kamera i fotobutik

Med cashback kan tillverkarna erbjuda ett sänkt pris under en begränsad period och samtidigt ha kontroll över vilka produkter som ska rabatteras och hur stor rabatten ska vara. Det kan dock vara en fördel för dig. 

© Shutterstock

Varför kan inte affärerna bara dra av rabatten direkt?

För det första är det tillverkarna och inte återförsäljarna som erbjuder rabatten. När du köper en vara med cashback får alltså butiken där du köper den fullt pris för varan.

För det andra är det mer lönsamt för tillverkarna eftersom många kunder inte orkar ansöka om rabatten. Därmed får tillverkaren ut fullt pris på varan samtidigt som de kan göra reklam för rabatten.

För det tredje skulle en vanlig rabatt inte ge tillverkarna tillgång till dina kontaktuppgifter. Efter registreringen finns du i deras databas och därmed kan de skicka reklam direkt till dig.

> Läs även: Ska jag välja en systemkamera med eller utan spegel?

Varför används cashback?

Vid en första anblick kan det verka som en smart fint från tillverkarnas sida, men det finns faktiskt goda skäl att hålla utkik efter erbjudanden om cashback på produkter.

Om du köper utrustning som du ändå redan planerat att köpa och faktiskt registrerar den efteråt, får du ofta större rabatt än om du hade köpt den på Black Friday.

Just nu erbjuder Canon t.ex. 4000 kronor i cashback vid köp av ett Canon EOS R5-hus. Enklast är att kolla upp tillverkarnas egna hemsidor för eventuell cashback och sedan leta upp produkterna hos din favoritåterförsäljare. 

> Läs även: Stor guide till objektiv

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av