Apples nya Mac Pro och Pro Display XDR-skärm

Apple har lanserat en ny Mac Pro och skärmen Pro Display XD

© Apple

Ny monsterskärm från Apple

Apple har lanserat den nya skärmen Pro Display XDR som tar skärmtekniken till en helt ny nivå – men en av marknadens häftigaste skärmar kostar också en förmögenhet.

6 juni 2019 av Jeppe Vestergaard

Apple har lanserat den nya skärmen Pro Display XDR tillsammans med den nya Mac Pro, och det är en skärm som lämpar sig perfekt för videoredigering och för fotografen som verkligen fokuserar på de riktigt små detaljerna i bildbehandlingen. 

Perfektion har i det här fallet också ett pris. Skärmen kostar enligt Apple 3999 dollar, vilket motsvarar 37 800 kronor. 

Dessutom får du tänka på att du behöver köpa till ett stativ som kostar 999 dollar, det vill säga ytterligare 9500 kronor.

För det häftiga priset får du dock en lång rad finesser som passar perfekt för fotoentusiasten. 

> Läs vår stora semesterguide i Fördelszonen här.

Apples Pro Display XDR

Apple nya skärm är anpassad för företagets nya Mac Pro.

© Apple

Imponerande upplösning i Pro Display XDR

Enligt Apple har de skapat en skärm som fokuserar på detaljer och tar färgerna och kontrasten till en helt ny nivå. 

Apple kallar skärmen för XDR som står för Extreme Dynamic Range. Det innebär att den inte bara har det "vanliga" High Dynamic Range (HDR), utan det enastående XDR.

Skärmen är en 6K-skärm på 32 tum, vilket ger en upplösning på 6016 x 3384 pixlar. 

Vanlig HD-video har som jämförelse en upplösning på 1920 x 1080 pixlar. Skärmen kan också visa video och stillbilder i väldigt hög upplösning.

> Läs också: Därför behöver du en 4K-skärm till bildbehandlingen.

Bildbehandla till perfektion med Pro Display XDR

Skärmen Pro Display XDR sägs också vara extremt ljusstark. Den kan nämligen visa 1000 cd/mkonstant.

Enheten candela per kvadratmeter anger hur mycket ljus som skärmen kan avge. Enligt Apple innebär 1000 cd/m2 att skärmen visar samma ljusmängd som vid dagsljus.

Skärmen kan dessutom boostas så att den under korta perioder kan visa 1600 cd/m2. Som jämförelse har många vanliga och billigare skärmar 300 cd/m2

Ljusmängden innebär väldigt realistisk visning av stillbilder och video.

> Funderar du på att köpa en ny skärm? Då bör du läsa vår guide till hur du väljer rätt 4K-skärm.

Dessutom har Pro Display XDR ett stort färgspektrum och stor kontrast mellan svart och vitt. Detta medför att färgerna ser naturligare ut, särskilt äkta svart. 

Det gör att du kan bildbehandla mörka delar av bilden till perfektion. På andra skärmar är det ofta omöjligt att se skillnad mellan olika mörka nyanser som är nästan svarta.

Apples Pro Display XDR

Du kan lätt vända på skärmen om du köper det speciella stativet som möjliggör operationen.

© Apple

Vänd på skärmen för att bildbehandla porträtten

De flesta porträtt tas i stående format. När du ska bildbehandla dem på datorn innebär det att de visas i mindre format för att kunna passa på skärmen i liggande format.

En finess med Pro Displey XDR är då att det är lätt att vända skärmen till stående format. 

Det betyder att din porträttbild i stående format blir lika stor som dina bilder i liggande format. Det gör det snabbare och enklare att bildbehandla i och med att du inte behöver zooma in på bilden.

> Bli en bättre fotograf med vår fotoskola. Läs mer här.

Din utskrift blir precis som på skärmen

Det finns nästan inget mer irriterande än när färgerna i dina fotoutskrifter inte stämmer överens med färgerna på skärmen. Det är inte alltid lätt att få bilden på skärmen att bli snygg i utskrivet format.

Apple har försökt underlätta det här. Den nya skärmen Pro Display XDR har nämligen så kallade preferenser. 

Med den här funktionen kan du se hur din bild ser ut genom din skrivare. 

Du kan även ställa in dina egna preferenser som passar bättre till din skrivare. Du får alltså större kontroll över processen från skärm till utskrift.

Till slut kan du också se hur din video eller stillbild kommer att se ut på en annan skärm som t.ex. har en lägre upplösning och mindre färgrymd.

Spara pengar på kalibrering

På de flesta skärmar kan det vara en stor fördel att kalibrera skärmen. 

Det betyder att du använder en särskild apparat för att ställa in färger och ljus på skärmen. Din skärm visar nämligen inte alltid rätt färger. 

Ibland är skärmen t.ex. för gul eller blå, vilket kan leda till felaktig bildbehandling.

Apple lovar att de redan vid tillverkningen har ansträngt sig för att kalibrera skärmen Pro Display XDR till perfektion. Dessutom arbetar skärmen i något som Apple kallar för en P3-färgrymd. Det betyder att skärmen kan visa en större färgrymd än andra skärmar som t.ex. bara kan köra sRGB, vilket är en av dagens minsta färgrymder.

Det innebär i korta ordalag att skärmen kommer närmare att kunna visa alla färger som en proffskamera i dag kan fånga upp.

Skärmen är alltså topptrimmad för fotografen, videoproducenten eller grafikern som fokuserar på de riktigt små detaljerna. 

> Läs våra tips om skärmkalibrering här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av