Dell P2718Q 4K skärm

Med en 4K-skärm får du optimal detalj- och färgåtergivning vid bildbehandlingen.

© Dell

Därför behöver du en 4K-skärm för bildbehandling

När du ska köpa en ny datorskärm bör du överväga en med 4K-upplösning. Den ger dig nämligen en extrem detaljåtergivning och väldigt fin kontrast. Här går vi igenom varför 4K är så bra vid bildbehandling.

8 oktober 2018 av Poul Siersbæk

När man vill se sina bilder med bästa möjliga detalj- och färgåtergivning har tidigare kvalitetsutskrifter oftast varit betydligt bättre än skärmvisning. 

De flesta datorskärmar har nämligen en upplösning som i bästa fall motsvarar Full HD med 1920 x 1080 punkter. 

Det är detsamma som att visa en bild med en upplösning på så lite som 2,1 megapixel, som inte kan skrivas ut i större format än 10 x 15 centimeter med 300 dpi. 

Massor av detaljer med 4K-skärm

Med 4K-skärmar, som även kallas för Ultra HD- eller UHD-skärmar, får man en upplösning på 3840 x 2160 punkter. 

Det motsvarar en fotoupplösning på 8,3 megapixel som kan skrivas ut i storleken 32,5 x 18,29 centimeter med 300 dpi – alltså ungefär som A4-format. 

Det mycket större antalet bildpunkter betyder med andra ord en enormt mycket bättre detaljåtergivning.

I och med att 4K-skärmar använder fyra bildpunkter för att visa samma utsnitt som en Full HD-skärm visar med en enda bildpunkt, blir även färgåtergivningen finare. 

Detta ger betydligt bättre förutsättningar för att utvärdera bildernas kvalitet på skärmen eftersom du kan zooma närmare inpå utan att bilden blir oskarp. 

Läs också: Vad är skillnaden mellan HD, Full HD, 4K, Ultra HD och HDR

Olika paneltyper bland 4K-skärmar

Bland panelerna, det vill säga den del av skärmen som visar bilden, finns det flera olika tekniker. 

Den enklaste och billigaste heter Twisted Nematic, TN, som för ett otränat öga kan se fantastiskt ut. Sedan finns det InPlane Switching, IPS, som är bättre – och dyrare. 

Typen PLS är i princip jämförbar med IPS. Det finns även billiga VA-paneler som vi inte rekommenderar.

Många 4K-skärmar kan till och med återge färgrymden Adobe RGB som har ett något större färgspektrum än sRGB. 

Om 4K-skärmen är hög kvalitet kan betraktningsvinkeln lätt vara omkring 80 grader. Sämre skärmar har en betraktningsvinkel på bara 45 grader. 

Läs mer om 4K-skärmar i Bonnier Digital FOTO

I det senaste numret av Bonnier Digital FOTO 16/2018 tittar vi närmare på några av marknadens bästa 4K-skärmar för bildbehandling i prisklassen omkring 6000 kronor. 

Vi har testat sex 4K-skärmar, och alla gjorde bra ifrån sig. Vår slutsats är att du absolut kan hitta en bra 4K-skärm för bildbehandling för mindre än 6000 kronor. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera, så får du någon av våra fina premier samt 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. Här hittar du urvalet.

Som prenumerant kan du genast läsa det aktuella numret samt de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av