HD, Full HD, 4K, Ultra HD och HDR skillnad

Full HD, UHD, 4K eller HDR – vad ska man välja?

© Shutterstock

Vad är skillnaden mellan HD, Full HD, 4K, Ultra HD och HDR?

Det kan vara något av en djungel att hålla ordning på alla olika upplösningskvaliteter som kameratillverkarna svänger sig med. Här går vi igenom vad som egentligen behövs och vad de olika beteckningarna betyder.

27 juni 2018 av Mathias Blohm Schytte

Först kom HD, sedan följde Full-HD och sedan kom 4K Ultra HD.  

I dag finns det till och med 8K, men det förväntas inte inte bli vardagsmat inom den närmaste framtiden.

Alla de här termerna berättar hur hög upplösning kameran kan spela in video i.

Vad är HD och Full-HD?

Om du tittar på en tv-skärm har den ett visst antal pixlar som tillsammans utgör tv:ns bild.

En tv behöver ha minst 1280 horisontala pixlar och 720 vertikala pixlar (det vill säga totalt 921 600 pixlar) för att få gå under beteckningen HD.

Anledningen till antalet horisontala pixlar är fler än de vertikala är att man i början av det här årtusendet kom på att film gjorde sig bättre i widescreen-format. Därför gick man över till att använda 16:9-formatet. 

För varje grupp av 16 vågräta pixlar har man alltså 9 lodräta.

Förr i tiden, när man fortfarande använde tv-apparater med bildrör var standardformatet 4:3, det vill säga närmast kvadratiskt. 

I början använde man skärmens vertikala pixlar för att definiera upplösningen. 

HD eller HD-Ready hette således 720p, och när Full HD gjorde entré några år senare kallades det ofta för 1080p.

Full HD har alltså 1080 vertikala pixlar, medan bilden samtidigt har 1920 horisontala pixlar. En Full HD-skärm består således av totalt 2 073 600 pixlar.

Vad är 4K och Ultra HD/UHD?

I början av det här årtiondet började tillverkarna så smått ta tag i 4K-tekniken, även kallad Ultra HD eller UHD, som i mycket enkla ordalag är fyra gånger så hög upplösning som Full HD.

Det innebär 2160 pixels vertikalt och 3840 pixlar horisontalt, och alltså totalt imponerande 8 294 400 pixlar.

HD kallas alltså för 720p, och Full HD kallas för 1080p, men varför kallas Ultra HD för 4K och inte bara för 2160p?

Svaret är både något förvirrande och ologiskt.

Därför är 4K och Ultra HD inte samma sak

4K och Ultra HD är nämligen inte riktigt samma sak, men termerna har efter hand blivit så sammanblandade att till och med tillverkarna kallar sina produkter för 4K trots att det egentligen rör sig om Ultra HD.

De 4000, som namnet 4K syftar på är nämligen inte längre de vertikala pixlarna utan i stället de horisontella, och egentligen har formatet "bara" 3840 horisontala pixlar.

Om man däremot går på bio och ser en film i 4K är formatet en aning bredare, nämligen 4096 pixlar, och det är detta som har lett till namnet 4K.   

4K HD HD Ready

En 4K-skärm har fyra gånger fler pixlar än en Full HD-skärm.

© Shutterstock

Läs också: Få perfekta färger på skärmen – utan strul

Vad är HDR?

Även om HDR låter som ytterligare ett krystat sätt att sälja fler pixlar har HDR faktiskt inget att göra med olika grader av upplösning. Eller nästan inget.

HDR står för High Dynamic Range och har alltså inte direkt något med High Definition att göra.

Du kanske också har sett beteckningen HDR i elektronikbutikernas tv-avdelning. 

Här är det viktigt att komma ihåg att kamera-HDR inte är samma sak som tv-HDR, trots att båda teknikerna har samma mål: att göra bilder mer realistiska.

För en HDR-tv innebär det att de ljusa färgerna återges vitare och de mörka färgerna blir svartare, samtidigt som man får med fler detaljer i bådadera. 

Det vill säga liknande bilderna som man får vid HDR-fotografi. 

Kamerans HDR-funktion

HDR i kameran har däremot inget att göra med kvaliteten på de videoklipp som man spelar in med kameran. Här handlar det om att kameran har en inbyggd funktion för HDR-fotografering. 

I kameran fungerar HDR genom att kameran tar en rad bilder, vanligen mellan två och sju, vid olika exponeringar och sedan lägger samman dem till en enda bild med de bästa elementen vrån varje exponering.

HDR-fotografering kommer särskilt till sin rätt om du fotograferar ett motiv framför en ljus bakgrund, t.ex. himlen. 

Då använder kameran den korrekt exponerade himlen från den underexponerade bilden, samtidigt som motivet i förgrunden hämtas från den överexponerade bilden.

Du kan läsa mer om att fotografera HDR här.

Vilken upplösningskvalitet behöver man?

Vad du själv ska fokusera på när du ska bestämma dig för en ny kamera beror naturligtvis på hur du använder kameran.

Om du uteslutande använder kameran för att fotografera stillbilder har de olika upplösningsgraderna för video ingen betydelse. 

Här ska du i stället fokusera på hur många pixlar kamerans stillbilder består av.

Stillbildspixlarna är nämligen inte samma sak som videopixlarna, så om en kamera kanske spelar in video i Full HD (2 073 600 pixlar) kan den absolut tänkas ta bilder på 24 000 000 pixlar.

För de allra flesta amatörfotografer är det fullt tillräckligt att köpa en kamera som kan spela in i Full HD, vilket numera är standard i nyare kameror.

Om du däremot redan har investerat i en tv med 4K eller tänker använda dina videoklipp i mer professionella sammanhang kan du fundera på om du vill lägga lite mer på en kamera som kan filma i 4K.

> Just nu kan du få ett nummer av Bonnier Digital FOTO samt fullständig åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografering och bildbehandling, förinställningar till Lightroom, funktionsmakron till Photoshop och massor av mer digitalt innehåll för ENDAST 29 kronor. Läs mer om erbjudandet här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av