Få perfekta färger på skärmen

Få perfekta färger på skärmen – utan strul

Få perfekta färger på skärmen, så att du inte bildbehandlar i blindo.

14 november 2016

Även om din skärm inte är i proffsklass kan det vara bra att se till så att skärmen visar färger och nyanser på samma sätt som kameran fångade dem.

Då behöver du inte sitta och efterbehandla bilderna i blindo och korrigera förhållanden som egentligen beror på skärminställningarna. Detta är bl.a. viktigt när du tänker skriva ut dina bilder, för annars kommer utskrifterna att avvika rejält från ditt önskade uttryck. 

Skärmarna har ofta olika förinställningar som man kan välja mellan, som är anpassade för exempelvis filmvisning eller spel, där färger och ljus återges på olika sätt. Andra skärmar har en speciell Adobe RGB-inställning som lämpar sig väl för bildbehandling.

> Här kan du läsa mer om: skärmar.

Här får du våra bästa tips på vad du bör tänka på när du kalibrerar skärmen på enklaste möjliga vis. Utgå ifrån skärmens standardinställning och låt skärmen vara igång i minst 20 minuter så att den är ordentligt uppvärmd innan du sätter igång att kalibrera inställningarna.

Så kalibrerar du skärmen i Windows:

  1. Klicka på Windows-symbolen och välj Inställningar, System, Avancerade skärminställningar och Färgkalibrering. Klicka på Nästa. Leta upp skärmens menyknapp, som brukar sitta på sidan av skärmen eller nertill. Välj skärmens standardinställningar via dess menysystem. Läs eventuellt i skärmens manual om hur du ställer in just din skärm. Klicka på Nästa. Nu följer den så kallade gamma-justeringen. Läs förklaringen och klicka sedan på Nästa.

  2. Justera reglaget så att den mörka eller ljusa fläcken i mitten av de nio cirklarna flyter ut. Mitten av cirklarna får inte vara mörk eller ljus, utan ska matcha resten av cirklarna. Kisa eventuellt lite med ögonen, så blir det lättare att se om mitten matchar. Klicka på Nästa. Nu är det dags att justera ljus och kontrast. Läs instruktionerna, klicka på Nästa, och justera med skärmens meny och knappar enligt anvisningarna i de fyra följande stegen. Klicka på Nästa.

  3. Läs förklaringen om justering av färgbalans. Klicka på Nästa. Färgbalansen avgör om färgerna på skärmen är korrekta i förhållande till varandra, så att inte en viss färg dominerar. Ställ in rött, grönt och blått med reglagen, så att de grå fälten är neutrala. Klicka på Nästa. Med de två knapparna kan du nu jämföra inställningen före och efter. Avmarkera Starta ClearTypejusteringsverktyget, och klicka på Slutför, om du är nöjd med kalibreringen.

Så kalibrerar du skärmen på en Mac:

  1. Klicka på äpplemenyn och välj Systeminställningar..., Bildskärmar och Färg. Välj skärmen som ska kalibreras, och klicka på Kalibrera…. Markera Expert, som ger en mer exakt inställning. Klicka på Fortsätt. Öppna skärmens eget menysystem. Knapparna sitter ofta på sidan av skärmen. Nollställ skärminställningarna. Följ anvisningarna på skärmen och ställ in ljus och kontrast, så att den grå fyrkanten ser ut som beskrivningen. Klicka på Fortsätt.

  2. Skärmens ljus- och färgåtergivning justeras med reglagen för ljusstyrka och färgton, så att äpplet matchar den streckade bakgrunden. Det kan vara förvirrande, men när man har experimenterat med inställningarna en stund förstår man hur det är tänkt att fungera. Det hjälper faktiskt att kisa lite med ögonen. Klicka på Fortsätt när du är nöjd med resultatet. Upprepa justeringarna på de följande fyra bilderna. Klicka sedan på Fortsätt.

  3. Nu följer den så kallade gamma-justeringen. Apple rekommenderar standardinställningen på 2,2. Välj den, och klicka på Fortsätt. Välj Använd ursprunglig vitpunkt, eller dra reglaget till D65. Klicka på Fortsätt två gånger. Ge profilen ett namn och klicka på Fortsätt. Klicka på Klar.

Kalibrera skärmen till perfektion

Om du vill vara helt säker på att skärmen återger alla färgnyanser helt korrekt, är det en bra idé att använda en speciell kalibreringsenhet som placeras på själva skärmytan. En särskilt anpassat program guidar dig sedan snabbt genom kalibreringsprocessen.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av