Samsung 32ue850r 4K-skärm

Samsung 32ue850r är en av 4K-skärmarna som var med i vårt test.

© Samsung

Så väljer du rätt 4K-skärm

Priserna på 4K-skärmar har fallit rejält, samtidigt som kvaliteten har stigit markant. Här kan du se vad du ska tänka på om du vill skaffa en 4K-skärm för bildbehandling.

Om du älskar att bildbehandla i t.ex. Photoshop och har testat att sitta vid en 4K-skärm, kommer du inte vilja gå tillbaka till Full HD. Detaljgraden är helt enkelt överväldigande.

Om du ska uppgradera din befintliga skärm till 4K, ska du tänka på att kvaliteten skiljer sig åt mellan de olika datorskärmarna, precis som hos tv-skärmar. Dessutom ställer olika användningsområden olika krav på skärmarna, så det är skillnad på om skärmen ska användas till bildbehandling eller om den ska användas till datorspel.

Rätt färger på skärmen

Du behöver också tänka på huruvida du ska arbeta i en väl upplyst eller mörk lokal, så att alla färgnyanser, inklusive svart och vitt återges korrekt.

Vissa skärmar har en förinställning för bilder i menyn, och det bästa är i regel om skärmen kan ställas in till färgrymden sRGB som skrivarna använder, och som även kameran kan ställas in efter.

Responstid är en specifikation som ofta betonas, men en kort responstid är viktigare om du spelar snabba datorspel än om du ska bildbehandla.

AOC U3277PWQU

AOC U3277PWQU är en skärm som kan vridas till stående.

© AOC

4K med vassa paneler

De flesta 4K-skärmar i dag använder antingen IPS-, VA- eller PLS-paneler. De äldre TN-varianterna finns fortfarande på marknaden och är rätt billiga. Men kvalitetsskillnaden är stor. IPS, som står för In-Plane Switching, är både dyrare och bättre med en exakt färgåtergivning. VA står för Vertically Aligned, och de panelerna är bland annat kända för en bra kontrast och fina färger. 

Om du är ute efter en stor skärm på t.ex. 27 tum behöver du inte köpa en modell som kostar över 10 000 kronor eller mer för att få bra kvalitet. Du kan komma långt på hälften än så. Vissa av skärmarna kan till och med vridas till stående format.

Läs vårt test av sex aktuella 4K-skärmar för bildbehandling i Bonnier Digital FOTO nummer 5/2017 som är ute i butikerna nu. Du kan börja prenumerera på tidningen här eller få digital åtkomst till alla våra tidningar via Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av