Actionkamera helt täckt med snö. Fotoutrustning

Actionkamera i snön. Inte direkt den bästa platsen att förvara sin utrustning på. 

© Shutterstock

Så tar du hand om din fotoutrustning i vinter

Snö, slask och kondens är kryptonit för din kamera eller ditt objektiv, men med våra knep kan du hålla fukten ute och öka utrustningens livslängd.

Många köper ny fotoutrustning på vintern, men samtidigt är det på vintern man behöver vara allra mest försiktig med sina nya, dyra ägodelar. 

Väder och vind kan nämligen förstöra den nya utrustningen, och det är både irriterande och dyrt att ersätta. 

I den här artikeln tipsar vi om hur du kan ta hand om dina prylar ännu bättre. 

Håll kondensen borta 

En av de viktigaste sakerna du kan göra för din dyrbara utrustning är att förhindra att kondens bildas inuti kameran eller objektivet. 

Under de kalla vintermånaderna uppstår kondens lätt inuti kamera och objektiv när du tar dem från en varm inomhusmiljö till kylan utomhus, eller tvärtom.

Därför är det viktigt att du ger utrustningen tid att anpassa sig till den nya miljön innan du börjar använda den. Det gör du genom att låta kamera och objektiv ligga kvar i väskan i 10–15 minuter, så att de hinner vänja sig vid den ofta mycket stora temperaturskillnaden mellan ute och inne. 

Därefter kan du använda din utrustning som vanligt. 

>Läs även Så tar du snygga familjefoton på vintern

Kungspingviner undersöker kamerautrustning i snön

Det kan vara långt till närmaste kameraverkstad om utrustningen välter och går sönder ute i vildmarken, så se till att du har med dig extrautrustning.

© Shutterstock

Håll ögonen på fotoprylarna

Såvida du inte stöter på en björn under din fotoexkursion, finns det oftast ingen anledning att lämna utrustningen utan uppsikt i vinterkylan. 

Kastvindar och nyfikna djur kan välta stativ och fotoväskor, så det kan bli ett dyrt nöje att lämna prylarna för att hämta en kopp kaffe. 

>Läs även 5 spännande vintermotiv för landskapsfotografen

Gör väskan extra torr

Snö och regn har en tendens att ta sig in i fotoväskan, även om man är mycket försiktig, och det kan få negativa konsekvenser. Din utrustning mår inte bra av för mycket fukt eller damm.

Då kan de små silica gel-påsarna som ofta ligger i emballaget till hemelektronik (tv-apparater, datorer, spelkonsoler mm.) rädda livet på din utrustning. 

Spara påsarna när du köper ny elektronik och lägg dem i fotoväskan där de kan absorbera fukten. Påsarna säljs även separat och 50 stycken kostar omkring 70 kronor. 

Drönare från DJI flyger i snöväder med kondensdroppar på objektivet lär dig att ta bättre hand om din utrustning

Viss utrustning är bättre skyddad mot väder och vind än annan. Läs gärna manualen till kamera eller objektiv, där det anges om utrustningen är vädertätad eller inte.

© Shutterstock

Rengör utrustningen efter varje användning

Ibland kan det vara svårt att komma ihåg det, men utrustningen håller betydligt längre om du rengör den efter dina fotoutflykter i vinterlandskapet.

Smuts, salt och damm kan nämligen också ta sig in i din utrustning, och speciellt i skarvar kan det fastna partiklar som gör att utrustningen fungerar sämre. 

Undersök därför exempelvis objektiv i och runt zoommekanismen, där smutsen kan tränga in. Detta problem är särskilt vanligt om objektivet blir längre när du zoomar in, eftersom damm och smuts kan dras in i objektivet när du zoomar ut igen. 

Putsa gärna dina objektiv med en objektivduk eller mikrofiberduk som inte repar glaset.

>Läs även Det ska du fotografera med din drönare på vintern

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av