Du kan spara en rejäl slant genom att köpa begagnad fotoutrustning. Men det kan bli betydligt dyrare än vad du hade tänkt om du råkar köpa utrustning som är i dåligt skick.
Här hittar du våra bästa tips på hur du kontrollerar skicket på begagnad fotoutrustning.
Så kontrollerar du begagnade objektiv
När du köper begagnade objektiv, finns det några saker som du alltid bör kolla upp.
Djupa hack utanpå objektivet är ett tecken på att det har blivit tappat. Däremot är små repor på frontlinsen inte nödvändigtvis någon katastrof.
Ta med en ficklampa och lys genom objektivet. Då kan du lättare se om det finns damm eller fukt inne i objektivet, vilket är dyrt att åtgärda.
Kolla om det finns olja kring bländarlamellerna. Det är ett dåligt tecken. Lamellerna ska dessutom reagera snabbt när bländaren öppnas och sluts.
Slutligen bör du försiktigt skaka på objektivet och lyssna så att det inte finns något löst som skramlar därinne. Kontrollera också om ett zoomobjektiv har lossnat genom att vända det upp och ned.
> Läs också: Blås liv i ditt porträtt med det här knepet.

När du köper begagnade objektiv är det alltid bra att rengöra dem noga. Detta kan göra så att de håller längre.
© ShutterstockSå kontrollerar du begagnade kameror
Om du är nybörjare på foto eller bara vill utöka samlingen av kameror, är en begagnad kamera en bra och billig väg att gå. Men du bör testa den innan du köper den.
Om det går, bör du ta en testbild på F16 av en vit yta. Om testbilden visar fläckar från damm, behöver sensorn bara rengöras. Repor kan du däremot inte åtgärda på egen hand.
Fråga om hur många bilder som kameran har tagit för att ta reda på hur sliten slutaren är. Beroende på kameramodell klarar slutaren oftast att ta mellan 50 000 och 500 000 bilder. Dyrare kameror klarar oftast flest bilder.
Slutligen ska det inte finnas någon slags vätska, vare sig vid sensorn eller vid spegeln.
> Läs också: Ska du välja spegellöst eller DSLR?

När du köper en begagnad kamera ska du vara särskilt uppmärksam på sensorns skick. Det är lätt att städa bort damm och fläckar, men repor kräver att sensorn byts ut.
© ShutterstockSå kontrollerar du begagnade fototillbehör
För fototillbehör som används flitigt, t.ex. stativ, är det lätt att se om det är något allvarligt fel på varan.
Dessutom är de ofta enklare att reparera om de inte är i toppskick. Med andra ord är det relativt riskfritt att spara pengar genom att investera i bl.a. begagnade stativ eller väskor.
Du kan ofta spara en rejäl slant på att köpa begagnade batterier eller ett batterigrepp. Här kan du fråga om säljaren vet ungefär hur många gånger som batterierna har laddats.
Ett batteri till en kamera kan oftast laddas ur och laddas upp till 1500 gånger, och i princip blir det en aning svagare vid varje cykel. Ett begagnat batteri är med andra ord aldrig lika bra som ett nytt.
> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ.