Motljusskyddet är ett objektivtillbehör, som alltför ofta lämnas kvar i väskan eller hemma i skåpet.
Det är synd, för motljusskyddet har fler fördelar än att göra så att objektivet får ett proffsigare utseende. Motljusskyddet kan nämligen också ge en betydligt bättre bildkvalitet.
Här går vi igenom hur du använder motljusskyddet på bästa sätt, så att bilderna du tar blir bättre.
Det finns emellertid ett fåtal situationer när du inte bör använda motljusskyddet, och dem kommer vi också att gå igenom.

Teleobjektiv har ett cylinderformat motljusskydd.
© ShutterstockVad är ett motljusskydd?
Motljusskyddet är en avskärmning som monteras längst ut på objektivet för att undvika så kallat ströljus och reflektioner från ljus som faller in genom frontlinsen från sidan. Det är i första hand solljus som kan orsaka de störande reflektionerna, men det kan även komma från lampor eller fönster.
Det störande ljuset kan ses som störande ljuscirklar i olika färger, och de kan också bidra till att ge en lägre kontrast. Motljusskyddet ger dig således klarare bilder med renare färger och högre kontrast.
Motljusskyddet består oftast av formgjuten plast. Om man köper särskilt dyra objektiv hör det dock inte till ovanligheterna att de är tillverkade i mer robust metall. I båda fallen är de helt svarta på insidan för att dämpa ljuset, och i vissa fall kan det även ha små räfflor som också har en dämpande effekt.
>Läs också: Det ska du tänka på innan du köper ett objektiv

På vidvinkelobjektiv används blomformade motljusskydd.
© CanonAnvänd rätt motljusskydd
I många fall medföljer motljusskyddet när du köper objektivet. Alternativt kan du köpa ett som tillbehör. Det är emellertid viktigt att det passar till det aktuella objektivet. Motljusskydd kan nämligen ha olika egenskaper som beror på objektivets brännvidd.
De allra flesta motljusskydd är blomformade – det vill säga med utskärningar. Den lite speciella formen beror på att de inte ska orsaka mörka bildhörn när du fotograferar med vidvinkel.
I och med att de vanliga paketobjektiven har vidvinkelbrännvidder, är det också den här typen som medföljer här. Det är väldigt viktigt att det monteras korrekt, i och med att en felaktig vinkel ger mörja bildhörn. Som tur är finns det markeringar på motljusskyddet som hjälper dig.
När man kommer längre ut i teleområdet är de lämpliga motljusskydden cylinderformade – det vill säga med en helt jämn kant. Objektiv med kort telebrännvidd har ofta korta motljusskydd, t.ex. bara ett par centimeter långa. De kan vara både runda och fyrkantiga.
På objektiv med långa telebrännvidder kan motljusskyddet utan problem vara 15 cm. Om du använder ett cylinderformat motljusskydd på ett vidvinkelobjektiv, blir bildhörnen mörka.
>Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

Vid längre brännvidder behövs det inga utskärningar för att slippa mörka hörn. I de här fallen använder man därför cylinderformade motljusskydd.
© NikonExtra skydd för objektivet
Förutom att motljusskyddet skärmar av mot ljusinfall, har det också en annan viktig funktion.
Om du t.ex. inte använder skyddsfilter till dina objektiv, är det bra att alltid ha ett motljusskydd på objektivet. Den skyddar nämligen den utsatta frontlinsen mot stötar, repor och feta fingrar när du är ute och går med kameran.
Om du använder filter, skyddar motljusskyddet även detta.

När kamerorna hänger utmed kroppen, är objektiven rätt utsatta. Här skyddar motljusskyddet fint mot slag och repor.
© ShutterstockHär ska du inte använda motljusskydd
Om du använder blixt, ska du tänka på att motljusskyddet kan ge fula skuggor i bilderna eftersom motljusskyddet når så långt ut att den träffas av blixtens ljuskägla.
Det här fenomenet är särskilt framträdande om man använder kamerans popup-blixt. Därför rekommenderar vi att du att inte använda motljusskyddet i kombination med blixt – såvida inte kameran inte sitter på kameran utan i stället används som en extern ljuskälla.
På många ultravidvinklar och fisheye-objektiv går det inte att montera något motljusskydd. Det beror helt enkelt på att bildvinkeln är så stor att det är omöjligt att undvika mörka bildhörn.
Tänk också på att motljusskyddet kan göra din kamerautrustning vindkänsligare. Om du är ute i hård vind, kan det med andra ord vara bra att skruva loss motljusskyddet för att undvika skakiga bilder.
Slutligen kan det vara så att du faktiskt vill ha reflektioner och låg kontrast i dina bilder eftersom du gillar effekten. Det kan vara något att experimentera i den gyllene timmen när solen är på väg ned.
När du inte använder motljusskyddet, kan det praktiskt nog monteras på bak och fram på objektivet, så att det inte tar upp mer plats än nödvändigt.
>Läs också: 3 tips som ger dig finare bilder av solnedgången