Vi har gjort felen, så att du ska slippa. Här kan du läsa om tre saker som kan förstöra objektivet – och hur du undviker dem. 

© Shutterstock

3 saker som vi aldrig skulle ha gjort med våra objektiv

Det är framför allt tre saker som vi önskar att vi aldrig skulle ha utsatt våra objektiv för. Här redogör vi för hur du kan undvika att göra samma misstag.

17 september 2020 av Christian Trant

Vi har klantat oss då och då, och det har bland annat gått ut över våra objektiv. I de flesta fall har vi lyckats rädda situationen i sista ögonblicket, men vi känner fortfarande suget i magen och adrenalinrushen när vi tänker tillbaka på våra värsta missar.

Lyckligtvis kan vi använda efterklokhetens obarmhärtiga ljus för att hjälpa dig så att du inte upprepar våra misstag. 

> Läs också: 5 saker som vi aldrig skulle ha gjort med våra kameror

1. Byt aldrig objektiv med en hand

Många fotografer byter objektiv när det är dags att fotografera ett annat motiv. Här kan det verka som att det är det naturligast i världen att byta objektiv med enhandsfattning om du har kameran hängande runt halsen, men det är nog det enskilda misstag som leder till det största antalet fördärvade objektiv. 

När du bara använder en hand för att byta objektiv, riskerar du bland annat att tappa något av objektiven eller att du monterar det snett på kameran. 

Använd i stället båda händerna. Då är det lättare att känna när objektivet sitter rätt. De flesta objektiv ska skruvar på tills fattningen klickar på plats.

> Läs också: Därför ska du uppdatera objektivets programvara

2. Se upp med kamerastativet

När du fotograferar med ett stort objektiv får stativet jobba extra hårt, och då är det viktigt att du kontrollerar att stativet står stabilt. 

Stora objektiv på 300–500 mm kan lätt göra ekipaget framtungt, så det finns anledning att se upp så att stativet inte välter framåt när du tar händerna från kameran.

> Läs också: 5 nybörjarfel som förstör dina landskapsbilder

Man fotograferar solnedgången.

Kom i god tid om du t.ex. ska fotografera solnedgången. De flesta misstagen sker när du stressar och vill hinna ta en bra bild i sista sekunden.

© Shutterstock

3. Glöm inte linsskyddet

När du byter objektiv är det viktigt att komma ihåg att skruva på skyddet innan du stuvar undan objektivet. Även om objektivet inte skramlar runt i väskan, kan du riskera att små sandkort repar linsen.

Om du glömmer skyddet för den bakre linsen, riskerar du även att små sandkorn och damm följer med in i kameran, och det är absolut inget som vi rekommenderar.

> Läs också: 5 tips som ger dig finare bilder av solnedgången

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av