Det behöver du veta när du ska köpa kameraväska

Det är viktigt att välja en kameraväska som passar för ens behov och rutiner. Här går vi igenom vad du ska tänka på. 

© Shutterstock

Så väljer du rätt kameraväska

Axelväskor, midjeväskor, ryggsäckar, rullväskor ... Ibland får man känslan av att det finns lika många kameraväskor som det finns fotografer, och det är absolut inte likgiltigt vilken väska du väljer. Här går vi igenom vad du ska tänka på.

4 mars 2019 av Sarah Marie Winther

En kameraväska är guld värd för dig som fotograf – åtminstone om du vill ta väl hand om din utrustning.

Det är nämligen viktigt att din kamerautrustning skyddas väl från regn, damm och eventuella stötar när du transporterar den, och det klarar inte vilken väska som helst. 

Men vilken kameraväska ska du välja? Ett hölster, en axelväska, en ryggsäck eller något helt annat? 

Det beror helt och hållet på hur du fotograferar.

Kameraväskans storlek

Det första du ska tänka på är hur stor kamerautrustning du har, och om du behöver ha med dig hela batteriet när du är ute och fotograferar. 

Fundera också på om du planerar att köpa mer prylar inom den närmsta framtiden, t.ex. nya objektiv eller en blixt som också ska kunna få plats i din nya kameraväska.

Det kan vara frestande att fylla väskan med så mycket kamerautrustning som möjligt, för att vara rustad inför alla eventualiteter. Samtidigt får man inte glömma att väskan blir tyngre och tyngre ju mer du lägger i den. 

> Läs också: Därför är axelväskan din bästa vän. 

Kameraväskans stil

Det är relativt enkelt att komma fram till hur stor din nya kameraväska ska vara; det handlar bara om vad du behöver ha i den. Det är betydligt svårare att välja hur den ska se ut. 

För att hjälpa dig att välja har vi satt samman en lista över olika typer av kameraväskor på marknaden. 

Här går vi igenom vilken typ av fotograf de i första hand lämpar sig för. 

1. Hölster

kameraväska liten guide

Ett hölster ger stor rörelsefrihet. Å andra sidan rymmer det bara en enda kamera.

© Shutterstock

Ett hölster är en kameraväska som precis har plats för ett kamerahus och ett objektiv plus diverse småprylar som minneskort och batterier. 

Hölstret har oftast en rem som gör att man kan bära det över axeln och/eller en rem som kan spännas om midjan som hos en vanlig midjeväska.

Det är perfekt för fotografer som inte tänker byta objektiv och som vill ha stor rörelsefrihet. 

Det är t.ex. bra när man ska fotografera idrottsevenemang och inte vill släpa runt på en stor väska. 

> Lär dig att ta bilder med massor av action här. 

2. Axelväska

Det behöver du veta när du köper kameraväska

En axelväska är ofta diskret utformad, så att du kan smälta in i omgivningarna om du t.ex. tar gatufoton. 

© Shutterstock

En axelväska är större än ett hölster och har oftast plats för minst ett kamerahus och ett par objektiv samt småsaker. 

Axelväskor är oftast diskretare än t.ex. ryggsäckar och rullväskor, men det finns också modeller som är rymligare och som har tjocka, vadderade remmar för att skona axeln. 

Axelväskan är perfekt för fotografer som behöver kunna växla mellan ett par olika, mindre objektiv, och som inte vill dra till sig för mycket uppmärksamhet, t.ex. gatufotografer. 

Axelväskan är också bra för att förvara utrustningen när man inte använder den.

> Läs också: 5 tips för gatufoton

3. Ryggsäck

Det behöver du veta när du köper kameraväska

Med en ryggsäck kan du släpa med dig alla dina favoritobjektiv – utan att bli trött i axlarna. 

En ryggsäck har oftast plats för flera kamerahus samt några små eller ett par stora objektiv, men även den här typen av väska kan variera mycket med avseende på storlek.

Den stora fördelen med ryggsäcken är att den kan få plats med väldigt mycket utrustning, samtidigt som den inte sliter på axlarna och ryggen på samma sätt som axelväskan. Dessutom är båda händerna fria. 

Å andra sidan tar det ofta längre tid att byta objektiv eller sätta ett nytt batteri i kameran eftersom du i många fall behöver kränga av dig väskan och ställa den på marken innan du kan plocka fram utrustningen ur den. Det kan även vara väldigt svettigt att bära runt den på ryggen, särskilt om du t.ex. är på resa i ett varmt land.

Ryggsäcken är perfekt för fotografer som behöver transportera stora teleobjektiv och/eller flera kamerahus samt ett kamerastativ. 

Och så lämpar den sig särskilt väl för fågel- och naturfotografer som behöver transportera tung utrustning över längre avstånd. 

Läs också: Så väljer du rätt fotoryggsäck

4. Andra kameraväskor

Det finns också andra typer av kameraväskor, bl.a. rullväskor och så kallade hard cases. Gemensamt för dem är att de är väldigt rymliga och ger väldigt bra skydd för utrustningen. Däremot begränsar du din rörelsefrihet väldigt mycket eftersom du hela tiden behöver hålla i dem.

Därför lämpar sig de här typerna av väskor främst för förvaring av utrustning som du inte använder, eller om du t.ex. ska ut på en längre bilresa och inte använda utrustningen på vägen. 

Läs också: 7 vanliga föremål som du behöver ha med dig i fotoväskan

Redaktionen rekommenderar:
Praktisk axelväska för fotografen

Inför semestern eller fototuren är en praktisk och rymlig axelväska alltid en bra investering. Och just nu kan du få en riktigt bra tillsammans med Bonnier Digital FOTO. 

Väskan har en flexibel rumsindelning som också kan plockas ut helt och hållet om man vill använda väskan för andra ändamål. 

Väskan har dessutom ett fack för en surfplatta, ett flertal fickor för extrautrustning, en polstrad axelrem som gör väskan behaglig att bära, samt en smidig rem på baksidan som kan användas för att fästa väskan ovanpå en rullväska.

Du kan få väskan med två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto. Bara väskan har ett värde på 399 kronor. Se erbjudandet här.

Väskan är väldigt rymlig och i god kvalitet. Du sparar 529 kronor när du köper väskan tillsammans med två nummer av Bonnier Digital FOTO. 

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av