Vad du behöver veta när du köper kameraväska

Det är viktigt att du väljer en kameraväska som passar just dig. Se här vad du ska leta efter. 

© Shutterstock

Så väljer du rätt kameraväska

Axelväskor, midjeväskor, ryggsäckar, rullväskor ... Det finns ungefär lika många kameraväskor som det finns fotografer, och vilken väska du väljer kan ha stor betydelse. Se här vad du ska leta efter.

13 april 2022 av Sarah Marie Winter

En kameraväska är guld värd för dig som fotograf – i alla fall om du vill ta väl hand om din utrustning.

För det är ju viktigt att din utrustning är helt skyddad från regn, damm och eventuella stötar när du transporterar den fram och tillbaka, och det klarar inte en vanlig väska. 

Men vilken kameraväska ska du välja? En hölsterväska, en axelremsväska, en ryggsäck eller någon annan typ? 

Allt beror på hur du fotograferar.

I denna artikel kan du läsa om: 

Få 2 tidningar för 148 kr + en gåva: Axelväska för foto och fritid.

Kameraväskans storlek

Det första du behöver tänka på är hur mycket utrustning du har och om du behöver bära med dig alltihop när du är ute och fotograferar. 

Fundera också på om du kommer att köpa mer utrustning i framtiden som även ska rymmas i din nya kameraväska, till exempel nya objektiv eller en blixt.

Det kan vara frestande att proppa kameraväskan full med så mycket kamerautrustning som möjligt, för att hålla alla möjligheter öppna när du är ute och fotar, men kameraväskan blir tyngre och tyngre ju mer du packar ner.

Kameraväskans stil

Det är rätt lätt att bestämma hur stor din nya kameraväska ska vara, för det avgörs av vad som behöver rymmas i den. Det är svårare att bestämma hur den ska se ut.

För att underlätta beslutet har vi listat de olika typer av kameraväskor som finns på marknaden.

Här kan du se vilken typ av fotograf de passar bäst för. 

kameraväska liten guide

En hölster- eller fodralväska ger stor rörelsefrihet. Den rymmer dock bara en kamera med objektiv.

© Shutterstock

Hölsterväskan

Ett hölster är en kameraväska som precis rymmer ett kamerahus och ett objektiv, plus eventuella småsaker som minneskort och batterier. 

Hölstret brukar ha en rem så att det kan bäras över axeln och/eller en rem som kan spännas runt höften, som på en vanlig midjeväska.

Denna typ passar perfekt för fotografer som inte behöver byta objektiv och som vill ha stor rörelsefrihet. 

Hölstret är till exempel mycket lämpligt om du ska fotografera sportevenemang och inte vill släpa på en stor kameraväska. 

> Läs även: Lär dig att ta bilder med massor av action här. 

Vad du behöver veta när du köper kameraväska

En axelremsväska är ofta diskret utformad så att du smälter in i mängden om du till exempel tar gatufoton. 

© Shutterstock

Axelremsväska

En axelremsväska är en kameraväska som är större än ett hölster och som vanligen rymmer minst ett kamerahus och ett par objektiv samt småsaker. 

Axelremsväskor är ofta mer diskreta än exempelvis ryggsäckar och rullväskor, men det finns även modeller som är rymligare och som har tjocka, vadderade remmar som är utformade för att belasta skuldran så lite som möjligt. 

Axelremsväskan är perfekt för fotografer som behöver kunna växla mellan ett par olika, mindre objektiv och som inte vill dra till sig för mycket uppmärksamhet, till exempel gatufotografer. 

Axelremsväskan är även lämplig för förvaring av utrustning i hemmet när den inte används.

> Läs även: 5 tips för bättre gatubilder

Vad du behöver veta när du köper kameraväska

Med en ryggsäck kan du bära med dig alla dina favoritobjektiv – utan att bli trött i axlarna. 

Ryggsäcken

En ryggsäck har vanligtvis plats för flera kamerahus och en handfull små eller ett par stora objektiv, men även denna typ av väska kan variera mycket i storlek.

Den stora fördelen med ryggsäcken är att den rymmer väldigt mycket utrustning och inte sliter på axlar och rygg på samma sätt som axelremsväskan. Samtidigt har du båda händerna fria. 

Ofta tar det dock längre tid att byta objektiv eller sätta i ett nytt batteri i kameran, eftersom du troligen behöver ta av dig väskan och ställa den på marken för att få tag i utrustningen. Samtidigt kan den vara mycket varm på ryggen om du till exempel är på semester i ett varmt klimat.

Den är idealisk för fotografer som behöver transportera stora teleobjektiv och/eller flera kamerahus samt ett kamerastativ. 

Dessutom lämpar den sig särskilt för fågel- och naturfotografer som behöver transportera tung utrustning längre sträckor. 

Läs även: Så väljer du rätt fotoryggsäck

Boundary Rennen Recycled Daypack

Det finns flera ryggsäckar som fungerar som skal, där du själv köper insatser till väskan för att packa ner din utrustning. Då kan du själv välja storlek med mera. 

© Boundary

Andra kameraväskor

Det finns även andra typer av kameraväskor, till exempel rullväskor och så kallade hard cases. Gemensamt för dem är att de är väldigt rymliga och ger extremt bra skydd. De är dock mycket begränsande eftersom du oftast måste bära dem i ena handen som en resväska och inte på ryggen eller över axeln.

Dessa typer av väskor är därför lämpligast för förvaring av utrustning som inte används, eller om du till exempel ska ut på en lång flyg- eller bilresa där utrustningen inte ska användas under resans gång.

Läs även: 7 vardagsföremål du behöver ha i fotoväskan

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av