Att kameror och objektiv ständigt vidareutvecklas känner säkert de flesta till. Faktum är att även kameraryggsäckarnas funktionalitet också har utvecklats stort under de senaste åren.
Flexibilitet är ledordet framför andra; Väskorna ska nu kunna rymma alla typer av systemkameror med ett gediget urval av objektiv, samtidigt som det gärna får finnas plats för en liten drönare.
Därför har flera att tillverkarna börjat göra ryggsäckar där du kan välja olika insatser som passar för olika typer av utrustning, varpå de placeras i ryggsäcken.
När utrymme är prio ett
Om du hör till typen som bara följer grusstigen ett par kilometer från parkeringen innan det är dags att börja fotografera är det bra med en väska som har plats för alla objektiv, filter och annan utrustning som du kan tänkas få användning för.

Hos många nya kameraryggsäckar kan du komma åt utrustningen från ryggskidan.
© LoweproKompromissa inte med skyddet
Om du däremot är en tvättäkta friluftsmänniska som färdas långa sträckor på skidor eller mountainbike med utrustningen på ryggen är det bättre att prioritera maximalt skydd, så att din dyra kamera inte går sönder om du skulle råka ramla.
Då är det en fördel med rejäl stoppning.
Skona ryggen och axlarna med kameraryggsäck
Inte minst naturfotografer bör tänka extra på ergonomin. Du behöver inte gå särskilt långt med en tung axelremsväska innan det blir obekvämt.
Med rätt fotoryggsäck kan du däremot enkelt och relativt smärtfritt transportera även en tung fotoutrustning till platserna där de fina bilderna väntar, när du väl har ställt in remmarna helt rätt. Både axelremmarna och höftbältet ska gärna vara ordentligt stoppade, och ryggsäcken ska vara konstruerad med bra ventilation mot ryggen.
För naturfotografer är det dessutom nödvändigt att det finns plats för en bra kikare i väskan, som du kan använda för att enkelt få syn på dina motiv på långt håll.
Just nu kan du få en väldigt kompetent kikare i kompakt format med Bonnier Digital FOTO. Läs mer om det förmånliga erbjudandet här.

Det är bra om det finns flera sätt att komma åt utrustningen så att du snabbt kan plocka fram kameran vid behov.
© ManfrottoDet är de små detaljerna som gör det
När du ska köpa en ny fotoryggsäck är det alltså viktigt att själva grundkonstruktionen är i hög kvalitet och passar för ändamålet. Titta noga efter så att sömmar, fodring, material och blixtlås känns gedigna.
Utrymmesavdelarna får dessutom gärna vara flyttbara, så att ryggsäcken kan användas med olika typer av utrustning, och det ska helst vara möjligt att fästa ett stativ på utsidan.
Slutligen är det praktiskt om väskan har ett inbyggt regnskydd, så att väskan håller utrustningen torr även om du hamnar i en kraftig regnskur.
I Prylguiden kan du läsa vårt test och vårar recensioner av marknadens bästa fotoväskor av alla slag.
Läs vårt test av fotoryggsäckar i tidningen
I Bonnier Digital FOTO nummer 4/2018 testar vi tio rymliga fotoryggsäckar med massor av praktiska finesser, där både funktionaliteten och kapaciteten skiljer sig åt rejält från väska till väska.
Börja prenumerera på Bonnier Digital FOTO, så kan du genast läsa testet på mobilen eller surfplattan via appen Wype. Här får du dessutom åtkomst till de senaste fem numren av Bonnier Digital FOTO.