Fotoutskrifter måste förvaras på rätt sätt

De fina fotoutskrifterna måste förvaras på rätt sätt för att hålla så länge som möjligt.

© Shutterstock

Så här förvarar du dina fotoutskrifter

Om du har skrivit ut bilder i stora format och behöver lägga undan dem för en tid, spelar det en viss roll hur du förvarar dem. Här följer våra bästa tips om fotoförvaring.

26 februari 2023 av Poul Siersbæk

Har du själv har skrivit ut foton i stora format eller betalat höga priser hos en fotohandlare för att få utskrifter på exklusivt papper? Då har det en viss betydelse hur utskrifterna förvaras innan du hänger upp dem på väggen. Särskilt om de ska förvaras länge.

Det är frestande att bara lägga sina fotoutskrifter i plastfickor och sätta in dem i en pärm. Plastmaterialet kan dock bidra till att färgerna bryts ned med tiden. Därför har det stor betydelse vilka material du låter få närkontakt med dina fotoutskrifter.

>Läs även: Få perfekta färger på skärmen

Portfoliolåda

Lådor från exempelvis Archival Methods är klädda med syrafritt papper och finns i olika storlekar. De kostar från 500 kronor.

Lägg utskrifterna i en stadig låda

För att undvika skador på de dyra utskrifterna är det bra att förvara dem i en speciell låda av kraftig papp som är klädd med syrafritt papper.

Dessutom är det alltid bra att köpa syrafritt papper och lägga mellan utskrifterna när du ska förvara dem. Lådor för fotoförvaring finns i olika storlekar.

Portfoliomapp

En portfoliomapp för A3-bilder kostar från 209 kronor. Den är 3,5 cm tjock. Du kan köpa paket med 250 ark vitt syrafritt A3-papper för 339 kronor.

Den portabla lösningen

Ett alternativ är att lägga utskrifterna i en större mapp av portfoliotyp, som stängs med dragkedja och är enkel att transportera. Liksom lådorna finns mapparna i olika format och de ger dessutom ett mycket bra skydd, så att dina viktiga fotoutskrifter inte böjs eller repas.

>Läs även: Så många pixlar kräver en A4-utskrift

Rama in bilderna

Det bästa är naturligtvis att hänga upp bilderna direkt, så att både du och dina besökare kan njuta av dina snygga bilder. Även här är det viktigt att använda syrafritt papper om du använder passepartout. Då håller färgerna längre.

Om det ändå går på tok är det viktigt att du har säkerhetskopior av bildfilerna, så att du kan skriva ut bilderna igen.

>Läs även: Det är skillnad på dpi och ppi

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av