Nya DJI Mavic Mini
© DJI

Ny avancerad minidrönare tar luft

DJI har precis lanserat den nya drönaren DJI Mavic Mini. Kameradrönaren tar inte upp någon större plats i väskan och ger ännu fler möjligheter att ta imponerande drönarbilder.

30 oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

DJI Mavic Mini är namnet på DJI:s senaste kameradrönare. Det rör sig om en liten sak som inte är större än en handflata.

DJI vänder sig här till förstagångsköparen som vill prova på drönarflygning. DJI Mavic Minis storlek och pris betyder nämligen att man kan komma igång med användningen utan besvär eller allt för stora omkostnader.

Lång flygtid med DJI Mavic Mini

Drönarflygning kräver massor av ström, vilket resulterar i relativt korta flygningar.

DJI lovar emellertid att Mavic Mini har lika lång flygtid som toppmodellerna trots det lägre priset. DJIs toppmodell för vanliga konsumenter, DJI Mavic 2 Pro, har enligt specifikationerna en flygtid på 31 minuter, medan DJI Mavic Mini kan hålla sig i luften i 30 minuter.

> Läs vår recension av DJI Mavic Pro 2.

Flygtiden på 30 minuter är en klar förbättring jämfört med DJIs Mavic Air, som hittills har varit den minsta kameradrönaren med hög upplösning. När vi testade DJI Mavic Air fick vi bara 18 minuters flygtid.

> Läs också: 3 tips som får drönarens batteri att hålla längre.

Nya DJI Mavic Mini i hopfällt läge.

Nya DJI Mavic Mini väger bara 249 gram och är 140 × 82 × 57 mm i hopfällt läge.

© DJI

DJI Mavic Mini har lite lägre upplösning

DJI Mavic Mini kan spela in video i 2,7K, vilket är något lägre upplösning än bl.a. Mavic Air som, i likhet med DJI Mavic Pro 2, spelar in i 4K.

Den lilla drönaren överträffar dock sina konkurrenter i samma viktklass, i och med att de bara kan spela in video i HD-kvalitet. Dessutom har den nya drönaren en 3-axlad gimbal.

Drönaren tar stillbilder på 12 megapixel. Den har ett objektiv som motsvarar 24 mm F2.8 på en fullformatskamera. Den fotar uteslutande i jpeg-format och alltså inte i råformat.

Dessutom har drönaren sensorer för att undvika kollisioner, och den kan också hålla kvar en fast positionen i luften utifrån gps-koordinater.

> Läs också: Det behöver du veta innan du köper en drönare.

Nya DJI Mavic Mini är ungefär lika stor som en hand.

I hopfällt läge tar den nya drönaren inte upp särskilt mycket plats. Det går att köpa till skydd till propellrarna så att de inte skadas under transport.

© DJI

Mikrodrönaren väger nästan ingenting

Det kompakta formatet ger en imponerande låg vikt för en kameradrönare med en kompetent kamera. Mavic Mini väger nämligen bara 249 gram, vilket ger förstagångsköparen goda möjligheter att snabbt komma igång med drönarfotografi.

Observera att regelverket kommer att uppdateras något från och med den 1 juli 2020.

Priset för drönaren är ungefär 4500 kronor. 

Läs även: Nya drönarregler 2021

Den nye DJI Mavic Mini udfoldet

Den nye DJI Mavic Mini måler 245 × 290 × 55 mm, når den er udfoldet. Dronen kan fungere i temperaturer fra 0 til 40 graders celcius.

© DJI

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av