Fotograf som flyger drönare med kamera

Ju mer du snålar med drönarens batteri, desto längre tid får du i luften. Här går vi igenom vad du kan göra. 

© Shutterstock

3 tips för att få batteriet i drönaren att hålla längre

Det går åt en hel del batterikraft för de flesta drönare när de ska fotografera och framför allt spela in video. Vi har sammanställt några tips på hur du kan spara drönarens batteri och på så vis få mer tid i luften.

25 oktober 2018

De flesta fotografer som har en kameradrönare har råkat ut för det: Knappt har man hittat rätt plats och skickat upp drönaren i luften innan fjärrkontrollen börjar varna om låg batterinivå.

Inte ens de bästa och modernaste kameradrönarna kan oftast inte flyga i mer än en halvtimme innan man behöver byta eller ladda batteriet – och för de billigare modellerna handlar det ofta om mindre än tio minuter.

Men även om du som utgångspunkt har relativt kort tid på dig att fixa de rätta bilderna eller videoklippen, finns det flera saker du kan göra för att skona drönarens batteri, så att du får mer flygtid. 

Läs också: Allt du behöver veta innan du köper en drönare

1. Undvik att flyga med drönaren i blåsväder

Ju större luftmotstånd, desto mer energi behöver din kameradrönare lägga på att förflytta sig genom luften, vilket i sin tur ger kortare flygtid.

Därför kan det vara bra att stanna hemma om väderprognosen varnar om styv kuling, regnväder eller snö. De optimala väderförhållandena för en runda med drönaren är en klar himmel, vindstilla eller väldigt svaga vindar samt milda temperaturer. 

Läs också: Vårt första test av DJI Mavic 2 Pro

2. Flyg lugnt och försiktigt med drönaren

Det kan vara frestande att göra plötsliga dykningar och spontana stunttrick med drönaren, men det tömmer batteriet snabbare än vad du kan ana, så ta det lugnt med fjärrkontrollen och undvik att flyga alltför aggressivt eller snabbt om du vill ha mer tid i luften. 

3. Lämna batterierna i laddaren

Om du få ut så mycket som möjligt av drönarens batterier, ska du låta dem sitta i laddaren till just innan du ska flyga med drönaren. 

Så fort du tar ut batterierna ur laddaren börjar de nämligen långsamt att förlora uppladdningen. 

Det låter kanske inte så mycket, men om du laddar upp batterierna så snart du kommer hem från en flygtur och inte använder dem igen förrän två veckor senare kan de ha tappat rejält i kraft. 

Därför är det bäst att använda batterierna så snart som möjligt efter att du har tagit ur dem ur laddaren. 

Läs mer om drönare här

Bonnier Digital FOTO nummer 16/2018 drönare med kamera

Få massor av användbara tips om drönarflygning i Bonnier Digital FOTO nummer 16/2018

Massor av tips om drönarfotografi

I Bonnier Digital FOTO hittar du många fler tips, knep och goda idéer för att komma igång med drönarfotografering – eller för att själv utvecklas som drönarfotograf.

I nummer 16/2018 hittar du hela sex sidor med tips om allt från hur du lär dig att styra drönaren till hur du kan komponera din bild från luften. 

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera och få någon av våra fina premier med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor. Här kan du se urvalet.

Som prenumerant kan du genast läsa de 12 senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 500 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av