Besök världens häftigaste fotoaffärer

Besök världens häftigaste fotoaffärer

Gå inte miste om den fantastiska upplevelse det kan vara att besöka en fotoaffär i utlandet. Vissa säljer bara plastkameror och en har egen vapensköld.

Vi har ett tips för din nästa resa: Hoppa över ett av museerna, eller tillbringa inte all tid på stranden.

I stället ska du gå till en annorlunda kameraaffär. Här listar vi tre av de häftigaste i världen.

B&H Photo Video, New York

Kanske är B&H inte bara New Yorks, utan även världens mest berömda fotobutik.

Den ligger i en klassisk byggnad med stora gröna markiser, och inne i affären finns allt inom foto och film.

När du har beställt dina varor läggs de i en grön låda i lagret nere i källaren. Sedan åker de runt i ett transportsystem uppe i taket, så att du inte behöver bära själv. Affären är på 6500 kvadratmeter fördelade på två våningar och man har över 100 000 artiklar.

Tänk på att kontrollera öppettiderna innan ditt besök. Ägarna och en stor del av personalen är ortodoxa judar, och därför är affären stängd på lördagar och judiska helgdagar.

Lomography Embassy Shop, Wien

Om du gillar annorlunda och lite konstiga kameror för gammaldags film från det tidigare kommunistiska Östeuropa, då kan du hoppa på Lomography-trenden, som går ut på att fotografera med plastkameror enligt 10 bestämda regler.

Det finns en uppsjö av butiker i hela världen som säljer icke-digitala kameror för film.

Den första var Lomography Embassy Shop i Wien, som öppnade 2001. Här säljs alla slags Lomography-kameror, men även nallebjörnar, muggar och annat i Lomo-stil. På butikens vägg finns ett stort kollage av bilder tagna med plastkameror.

Grays of Westminster, London

Denna utsökta lilla butik ligger nära Buckingham Palace och Big Ben, och det har den gjort i 31 år.

Butiken är välkänd för sin goda service och har till och med det brittiska kungahuset som kunder. Totalt har man 47 000 årliga kunder, och man säljer endast ett kameramärke: Nikon.

Grays of Westminster är världens enda fotobutik som har en egen, officiell vapensköld. Efter att ägaren fick idén att ansöka om en vapensköld tog processen omkring fem månader, och sedan dess har affären fått fin PR i hela världen.

Läs om fler roliga och annorlunda affärer, bland annat en jättestor Leica-butik och en hel gata av fotobutiker i artikeln. Som prenumerant kan du ladda ner den via länken längst upp på sidan. Eller läs den i Digital FOTO nr 11/2016 som är ute nu.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av