UV-filter på objektiv

I likhet med övriga fotofilter finns UV-filter i olika storlekar som ska passa till objektivet. Storleken anges som diametern i mm, t.ex. 77 mm.

© Shutterstock.com

Ska jag använda ett UV-filter när jag fotar?

UV-filter till objektiven finns alltid att köpa i fotoaffären, men vad är de bra för, och bör du använda dem med din kamerautrustning? Här hittar du svaret.

21 februari 2019 av Kristoffer Engbo

Bland tillbehören i fotobutiker hittar du ofta UV-filter, men finns det skäl att använda dem?

Det finns faktiskt inget helt enkelt svar på den frågan. Det finns goda skäl till att både använda UV-filter och att inte göra det.

UV-filtret blockerar det ultravioletta ljuset som kan vara framträdande i starkt solljus och när man kommer upp på högre höjder.

Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till. 

UV-filtret skyddar objektivet

Under den analoga eran kunde UV-ljuset ge bilderna en blåtonad disighet med vissa filmtyper. I digitalkameror är UV-ljuset däremot inte något problem, så det påverkar inte bilderna när man stänger ute UV-ljuset.

I dag används filtren uteslutande för att skydda objektivet, och många fotografer har UV-filter på objektiven för att skydda frontlinsen mot smuts och repor.

Om olyckan är framme är det lättare att byta det relativt billiga UV-filtret än objektivets frontlins. Samtidigt är det många fotografer som tycker att det är slöseri med pengar och energi att använda dem.

Läs också: Öka livslängden på kameran och din övriga fotoutrustning. 

UV-filtret kan påverka bildkvaliteten

Den extra linsen kan dock i undantagsfall inverka negativt på bildkvaliteten, i och med att det kan uppstå reflexer, t.ex. i kraftigt motljus.

Det är emellertid enkelt att skruva av filtret om du ska fotografera ett motiv där UV-filtret ger extra reflexer.

UV-filtren kostar omkring 700 kronor beroende på storlek.

Du bör alltså använda ett UV-filter om du vill ha extra skydd för objektivets frontlins och kan stå ut med att det i sällsynta fall kan ge reflexer.

Läs mer om filter för foto i Bonnier Digital FOTO

I fotobutikerna finns det också en rad andra filter som också ger dig möjlighet att ta väldigt annorlunda bilder.

Köp tidningen i butiken eller börja prenumerera, så kan du få en kraftfull kikare och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Totalt 98 kronor.

När du prenumererar kan du också läsa de senaste numren av tidningen i vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 400 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av