Ta vackra bilder av julbelysning

Julens ljus kan ge härliga, stämningsfulla bilder om du använder en stor bländaröppning som ger en oskarp bakgrund i dina bilder.

© Shutterstock

Så tar du magiska bilder av julbelysningen på stan

För en fotograf är något av det bästa med julen den glänsande julbelysning som gågator och träd dekoreras med i december. Se här hur du tar vackra bilder av det glittrande ljuset.

Julens ljusslingor på gator och torg ger dig möjlighet att testa flera olika tekniker som ger vitt skilda uttryck i dina bilder.

Här kan du läsa om fyra olika sätt att fotografera julens vackra ljus på.

> Läs även: 6 tips när du fotograferar i blå timmen

Julljus bokeh bländare julkort

I stället för att helt inpå julljusen kan du också ta några steg tillbaka för att få med hela utsmyckningen – och sedan vrida på fokusringen, så att ljusen kommer ur fokus. 

Skapa mjuk bokeh av julens ljus

En teknik som många använder i bilder av julens ljus är att välja en stor bländaröppning, ställa in kameran på manuell fokusering och ta en bild där ljusen är oskarpa.

På så sätt blir belysningen till stora gyllene eller färgsprakande ljusfläckar som skapar en abstrakt, stämningsfull bild som är perfekt för exempelvis julkort.

Effekten är enkel att uppnå, men den kräver att du har ett ljusstarkt objektiv som kan gå ner till exempelvis F2.8 eller F3.5. 

Julbelysning porträtt bokeh bakgrund

En bakgrund av gnistrande julbelysning kan vara pricken över i när du tar porträtt. 

© Shutterstock

Ta fina porträtt i julbelysning

Du kan naturligtvis ta bra bilder av enbart julbelysning, men tekniken fungerar extra bra om du inkluderar ett objekt som är i fokus – t.ex. en person, en staty, en lyktstolpe eller liknande. 

Du kan göra ljusfläckarna eller bokehn större genom att öka avståndet mellan den del av motivet som är i fokus, t.ex. personen, och den del som är ur fokus, t.ex. julbelysningen. 

Du kan använda julbelysningen som en stämningsfull bakgrund, men du kan också placera ljusen i förgrunden så att de går in över det som är i fokus, till exempel genom att låta en person ställa sig under ljusen eller hålla upp dem framför ansiktet. 

Julbelysning stjärna effekt

Ett stativ, en liten bländaröppning och en lång slutartid är ingredienserna som kan trolla fram vackra stjärnor av julens ljus.

© Shutterstock

Så förvandlar du julljuset till vackra stjärnor

Du kan även välja en helt annan effekt som trollar fram stjärnor ur gatornas julbelysning. 

Detta kräver dock att du har ett kamerastativ med dig, för du måste använda en liten bländaröppning vilket i sin tur kräver en lång slutartid. 

Välj en bländare mellan F8.0 och 16. 

Stjärnornas uddar blir längre och därmed tydligare vid små bländaröppningar, så ju högre bländarvärde, desto bättre. 

> Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

Använd även en fjärrutlösare eller ställ in kamerans självutlösare på exempelvis två sekunder. På så sätt undviker du skakningar när du tar bilden. 

Julbelysning stjärna effekt

Piffa upp dina julbilder lite extra med ett stjärnfilter. Kom ihåg att kontrollera diametern på ditt objektiv så att du får rätt storlek. 

© Shutterstock

Förstärk stjärnorna med ett filter

Ett stjärnfilter monteras på objektivet och får alla ljuskällor att stråla i flera riktningar som stjärnor, vilket ger dina bilder ett alldeles speciellt uttryck. 

Stjärnfilter väljer man oftast utifrån hur många uddar man vill ha på sina stjärnor – vissa filter ger sex uddar medan andra ger åtta. 

Ju mindre och starkare en ljuskälla är, desto större blir effekten. 

När du köper ett stjärnfilter ska du vara noga med att köpa rätt storlek. 

Objektivets diameter anges ofta i millimeter längst ut vid frontlinsen.

Cellonic och Tiffen är några av de tillverkare som har de särskilda filtren i sitt sortiment, och de kostar mellan 115 och 415 kronor på Amazon här.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av