En fotograf har packat in utrustningen i plast
© Shutterstock

6 saker som skyddar kameran mot regnet

Regn är ingen ursäkt för att stanna inne. Massor av motiv gör sig fint i regnet, men du får inte glömma att skydda utrustningen. Här visar vi hur.

12 januari 2020 av Jeppe Vestergaard

Du har investerat tiotusentals kronor i en kamera och objektiv, men bara en liten aning vatten kan fördärva hela din investering.

Det finns ingen anledning att chansa när du för en relativt liten slant kan skydda utrustningen mot väder och vind. 

Vi tipsar om fem olika saker som gör det möjligt för dig att ta med din dyra utrustning ut i regnet.

1. Den billiga lösningen
2. Gör som yrkesfolket
3. Permanent skydd
4. Paraplyets knäppa kusin
5. Den dyra lösningen
6. Glöm inte regnkläderna

1. Den billiga lösningen

Ett regnskydd behöver inte vara dyrt.

Den billigaste lösningen kräver ett gummiband och en plastpåse. Trä påsen över kameran och sätt ett gummiband runt objektivet, så att påsen sitter tätt om det. Gör slutligen hål i påsen vid frontlinsen, så att objektivets utsikt inte störs av plastpåsen.

Plastpåsen är en bra lösning om du inte fotograferar i regn särskilt ofta. Du kan även uppgradera till ett regnskydd i plast som på bilden nedan.

De billigaste regnskydden kostar drygt 100 kronor.

> Läs också: 4 fotoknep med en plastpåse.

regnskydd på kamera

Det här semiprofessionella regnskyddet skyddar effektivt mot regn och slask.

© Scandinavianphoto / JJC

2. Gör som yrkesfolket

Om du inte vill råka ut för att regnskyddet plötsligt går sönder just när det regnar som allra mest, kan du uppgradera till ett regnskydd i proffsklass.

De här regnskydden är oftast tillverkade i slitstarka material som tål att t.ex. grenar sveper mot materialet.

Regnskydd i den här klassen kostar oftast mellan 300 och 2000 kronor.

> Läs också: Så väljer du rätt kameraväska.

Ett regnskydd i proffsklass

Du behöver inte lägga ut en förmögenhet för att få ett regnskydd i proffsklass, som tål betydligt mer slitage än ett av plast.

© Shutterstock

3. Permanent skydd

Utrustning som vi använder jämnt och ständigt kan vi lika gärna skydda ordentligt. Ett sätt är att köpa ett skyddande material som du täcker objektivet med.

Här kan du även packa in motljusskyddet. Ju större motljusskydd som sitter på objektivet, desto mer effektivt hindrar det regn från att hamna på frontlinsen.

När man packar in objektivet objektivet på det här sättet skyddar man det framför allt mot skador från stötar och slag, men det hjälper också mot bl.a. minusgrader och regn.

> Läs också: 14 kreativa bilder tagna i regn.

Ett objektiv som har packats in i skyddande material

Tack vare det stora motljusskyddet får du mindre regn på frontlinsen.

© Scandinavianphoto / Lenscoat

4. Paraplyets knäppa kusin

De flesta av oss har redan ett paraply, och det är också ett effektivt skydd mot regnet. Problemet är bara att man oftast behöver båda händerna fria för att hantera kameran när man fotograferar.

För att komma tillrätta med det problemet har företaget Nubrella utvecklat ett paraply som gör händerna fria för fotografering.

Du får vara beredd på lite underliga blickar, och vi kan tänka oss att konstruktionen kan ställa till med lite besvär om det blåser hårt, men visst skyddar den mot regn.

Se också: De 10 vackraste naturfenomenen del 5: Regn.

En nubrella skyddar mot regn

Med en Nubrella har du båda händerna fria för att fotografera.

© Nubrella

5. Den dyra lösningen

Regn är inga som helst problem om din kamera klarar att vara under vatten på flera meters djup.

Den dyraste och effektivaste metoden för att undvika vattenskador på kameran och objektivet är att använda ett undervattenshus.

Med ett undervattenshus fungerar kameran som vanligt, och du slipper störande plast- eller tygsjok när du ska titta i sökaren. Ett undervattenshus är emellertid rätt dyrt, och det gör också kameran en aning större.

Om ett undervattenshus är en överdriven åtgärd i förhållande till dina behov, kan du också fotografera i regnet med en actionkamera som ofta levereras med ett undervattenshus, såvida själva kameran inte är vattentät. Det finns också kompaktkameror som klarar att användas under vattnet.

> Läs också: Så fotograferar du under vattnet.

et undervandshus

Ett undervattenshus förvandlar din dyra kamera till en undervattenskamera. Här fotograferar du i full kvalitet med kameran och objektivet, samtidigt som du inte behöver bekymra dig om vattenskador.

© Shutterstock

6. Glöm inte regnkläderna

Det räcker inte att skydda kameran och objektiven.

Om du ska fotografera ute i regnet, behöver din fotoväska också skyddas mot vätan. Och så bör du investera i en bra regnjacka, så att alla pinaler du har i fickorna inte blir våta.

Det är fruktansvärt irriterande att ha tagit perfekta regnbilder, för att sedan komma hem och upptäcka att minneskortet som låg i fickan gick sönder i regnet.

> Just nu kan du få ett praktiskt regnställ i hög kvalitet samt två nummer av Bonnier Digital FOTO! Du sparar 713 kronor. Här hittar du erbjudandet. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av