© Shutterstock

Så slår du kamerans motivprogram

Glöm allt om motivprogrammen under ikonerna med silhuetten, berget och löparen. Vi guidar dig till vilka program du bör använda i stället för motivprogrammen för att åstadkomma mycket bättre bilder.

24 oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

I de allra flesta kameror kan du låta kameran styra inställningarna i förhållande till olika motivtyper. Programmen som gör detta kallas för motivprogram.

Ofta återfinns motivprogrammen som ikoner på programratten. Om du inte hittar dem där ligger de ofta samlade under texten SCN på programratten. När du har valt SCN behöver du sedan välja inställningen som passar för ditt motiv i en undermeny.

Motivprogrammen kan vara användbara, men de är långt ifrån en garanti för att få perfekta bilder.

Vi har valt ut tre motivprogram som du alltid bör ersätta med andra inställningar. Dessutom kommer vi att tipsa om ett motivprogram som du kommer att använda för jämnan.

> Läs också: Få koll på kamerans programratt.

Skippa motivprogrammet Sport

Programratt med motivprogram

Här är motivprogrammet sport markerat med röd färg.

© Shutterstock

Motivprogrammet Sport eller Action återges ofta med ikonen av en löpare.

Om du ställer in kameran på det här motivprogrammet, vet kameran att den ska ta en bild av ett motiv i rörelse.

Det betyder att den prioriterar en kortare slutartid framför t.ex. ett lågt ISO-värde. Under svåra ljusförhållanden kan sportprogrammet ge korniga bilder om kameran t.ex. använder ett alltför högt ISO-värde.

Slutligen vet kameran inte heller om motivprogrammets slutartid är tillräckligt kort för att fånga fotboll eller t.ex. en gymnast på språngbräda, vilket kräver en ännu kortare slutartid.

I stället för motivprogrammet Sport, bör du välja slutartidsprioritet. Då väljer du punkten S eller Tv på programratten.

Nu kan du själv styra slutartiden och ISO-värdet, medan kameran kontrollerar bländaren för att ta en välexponerad bild. Därmed kan du själv anpassa slutartiden efter vilken typ av action som du fotograferar.

> Läs också: Så använder du kamerans slutartidsprioritet.

Så överträffar du motivprogrammet Landskap

Programratt med motivprogram

Här är motivprogrammet Landskap markerat med röd färg.

När du ställer in kameran på Landskap väljer kameran automatiskt en liten bländaröppning, d.v.s. ett högt F-värde som t.ex. F11 för att få skärpa i både för- och bakgrund.

Det är i princip okej vid många typer av landskapsbilder. Problemet är emellertid att kameran inte vet om du fotograferar på fri hand, eller hur mycket ISO-brus du kan leva med.

Du kan aktivera landskapsprogrammet genom att välja bländarprioritet på kameran. Programmet ligger på programratten under A eller Av.

Nu väljer du själv hur stor eller liten bländaröppningen ska vara. Du kan t.ex. också välja hur kameran ska mäta ljuset i motivet, och naturligtvis kan du även själv välja ISO-värde.

Bländarprioritet är ett användbart program om du t.ex. behöver få in mer ljus i kameran för att åstadkomma en kortare slutartid. Då kan en större bländaröppning vara helt rätt.

Det är också långt ifrån en självklarhet att du alltid vill få skärpa på både för- och bakgrunden när du fotograferar landskap. 

Därför ska du strunta i landskapsprogrammet.

> Läs också: Så använder du bländarprioritet i kameran.

Glöm motivprogrammet Porträtt

Programratt med motivprogram

Här är motivprogrammet porträtt markerat med rött.

Bilden av ett ansikte på programratten är en klassiker. Det är motivprogrammet för porträttbilder.

Här prioriterar kameran en stor bländaröppning, det vill säga ett lågt F-värde som t.ex. F2.0, vilket ger ett litet skärpedjup. Därmed får du skärpa på motivet, medan bakgrunden blir oskarp.

När du använder porträttprogrammet är det inte alltid kameran vet om du t.ex. använder en lång brännvidd när du fotograferar porträtt. En längre brännvidd ger du automatiskt en oskarpare bakgrund. Därför är det inte säkert att du behöver en vidare stor bländaröppning. I vissa vall kan det till och med ge oskarpa delar av ansiktet.

I stället för motivprogrammet Porträtt bör du återigen använda programmet Bländarprioritet. Här väljer du själv hur stor eller liten bländaröppningen ska vara.

Alternativt kan du använda Manuell där du själv styr kamerans alla inställningar. Här får du alltid störst kontroll över slutresultatet.

> Läs också: De bästa kamerainställningarna för porträttfoton.

Här är motivprogrammet faktiskt utmärkt

För nyare kameror är ett av motivprogrammen väldigt användbart. Motivprogrammet i fråga heter ofta något i stil med Handhållet skymning eller Handhållet nattscen. Programmet återfinns ofta under en ikon med en halvmåne och en hand.

Motivprogrammet medför att kameran snabbt tar fyra bilder och sedan lägger samman dem till en enda.

Den kombinerade bilden blir ljusare än en vanlig bild. Dessutom ger kombinationen av bilder färre skakningar än om du väljer en längre slutartid medan du fotograferar på fri hand.

Använd motivprogrammet när du t.ex. fotograferar på fri hand under kvällen i stan. Däremot behöver du tänka på att resultatet inte blir vidare bra om det är mycket rörelse i bilden i och med att kameran inte tar de fyra bilderna exakt samtidigt.

> Läs också: Det betyder kamerans knappar.

En gata fotograferad i svagt ljus

Med motivprogrammet Handhållet skymning eller Handhållet nattscen får du fler detaljer i bilden. Det beror på att kameran lägger samman fyra olika bilder för att åstadkomma en bättre exponerad bild och undvika skakningar.

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av