Skidåkare i hopp

Du får användning för korta slutartider när du fotograferar skidåkare och snowboardåkare i farten. 

© Shutterstock.com

Så lyckas du med bilderna på skidresan

En skidresa medför starkt ljus, klar himmel och halsbrytande action – och det vill du ju såklart fotografera. Här går vi igenom hur du lyckas med perfekta exponeringar, naturliga färger och skarpa bilder på skidresan.

24 januari 2019 av Kristoffer Engbo

Skidresan har massor att bjuda på för fotografen. 

Du kan ta storslagna landskapsbilder med snötäckta berg, vackra porträtt där snön fungerar som en gigantisk reflektor och actionbilder av utförsåkare i full fart. 

Här får du fem tips som ger dig fina bilder från resan.

1. Använd följefokus på utförsåkare

Skidåkare på väg utför.

När du fotar utförsåkare kan du använda både vidvinkel och tele. Se bara upp så att du inte kommer för nära när du använder vidvinkel.

© Shutterstock

Man kan få med massor av fart och dynamik i en bild av en utförsåkare mitt i en sväng. Ställ in kameran på serietagning och välj följande autofokus och en enda fokuspunkt som du placerar över skidåkaren.

Följ sedan skidåkaren i sökaren, och när hen är på väg in i svängen trycker du ner utlösarknappen och följer rörelsen medan du håller ner knappen tills skidåkaren återigen är ute ur svängen.

> Läs också: Så tar du actionfyllda porträtt

2. Få bättre ljus med exponeringskompensation

Snölandskap.

Stora områden med snö kan lura kameran, vilket ger alltför mörka bilder. Men det kan du undvika.

© Shutterstock

Stora, vita ytor kan lätt lura kameran så att den gör bilderna alltför mörka. I många fall eftersträvar den nämligen ett mellangrått medelvärde.

Det undviker du genom att använda kamerans exponeringskompensation. 

Funktionen ligger oftast på en knapp med en plus/minus-symbol, och när du har tryckt på den kan du med en ratt eller pilknappar välja ett positivt värde, t.ex. +2,0, för att göra nästa bild ljusare.

Du kan läsa mer om hur du använder exponeringskompensation här.

3. Låt histogrammet hjälpa dig till bättre ljushet i snön

Du kan använda kamerans histogram för att hjälpa dig att välja rätt inställning av exponeringskompensationen, för där kan du se hur ljuset fördelar sig i bilden. 

Du får oftast upp histogrammet genom att trycka på Info eller Disp. när du har aktiverat live view eller visar en nytagen bild.

När du justerar exponeringskompensationen i snön ska du se till så att pelarna till höger når nästan ut till kanten av histogrammet.

Vi har gjort en guide till hur du använder histogrammet, och om du prenumererar på tidningen kan du i två videor i Fördelszonen se hur du använder funktionen i praktiken.

>Se videon: Få koll på kamerans histogram – del 1

4. Frys fast action med 1/1000 sekund

Snowboardåkare i hopp.

När du trycker ned utlösarknappen till hälften kan du i sökaren eller på skärmen se vilken slutartid som kameran kommer att välja. Den ska helst vara 1/1000 sekund eller kortare vid action.

© Shutterstock.com

När du fotograferar utförsåkare ska de helt vara helt skarpa. 

Det åstadkommer du med hjälp av en kort slutartid. Välj bländarprioritet och någon av de största bländaröppningarna, t.ex. F2.8 eller F4.0.

Justera eventuellt exponeringskompensationen och kontrollera att kameran kommer att välja en slutartid på 1/1000 sekund eller mindre. 

Om slutartiden blir längre, ökar du ISO-värdet.

5. Slipp blå bilder med manuell vitbalans

Kamerans automatiska vitbalansinställning gör ofta snön alltför blå. 

Därför är det bra att på manuell väg ställa in vitbalansen till Dagsljus, eller till Skugga eller Molnigt om vädret är mulet.

> Läs också: Så använder du vitbalansen.

Vinterlandskap

Snön får gärna ha en svagt blåaktig nyans från den blå himlen, men den får inte bli för blå. Det kan du åstadkomma med hjälp av manuell vitbalans. Om du fotograferar i råformat kan du justera vitbalansen på datorn.

© Shutterstock.com

Redaktionen rekommenderar: Kraftfull kikare för fotografen

Med en bra kikare kan du lätt hitta alla motiv, bl.a. fåglar på långt håll. Kikaren från Mitilux har nyligen kommit i en ny och mycket förbättrad version. 

Den förstorar 8x, så att du kan upptäcka djur och andra motiv på avstånd som du aldrig klarar med blotta ögat. Med en linsdiameter på 40 mm är kikaren också så ljusstark att den kan användas i skymningen. 

Den är gummiarmerad, har inbyggt skydd av frontlinserna och kan justeras för användning både med och utan glasögon. Den har också en gänga som du kan använda för att montera den på stativ för en helt stilla utsikt. Mitilux 8X40 är en robust följeslagare med fokusknapp och ett synfält på inte mindre än 149 meter på 1000 meters avstånd. Tack vare den kompakta designen får kikaren lätt plats i kameraväskan. 

> Just nu kan du få kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 976 kronor. Se mer här. 

> Just nu kan du få kikaren med 2 nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor. Du sparar 976 kronor. Se mer här. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av