Meteor på natthimlen
© Shutterstock

Så förbereder du dig inför fotografering av meteorregn och stjärnfall

Under året infaller perioder med extra många stjärnfall på himlen. Fenomenet kallas för meteorsvärmar eller meteorregn, och det ger goda chanser att fotografera stjärnfall på himlen.

17 december 2020 av Christian Trant

Vi gör dig redo för att ge dig ut och fotografera natthimlens meteorregn, och så tipsar vi om hur du kan klara en hel natt under öppen himmel.

Uppemot 100 stjärnfall i timmen

Den 3 till 4 januari 2021 kan du se uppemot 100 stjärnfall i timmen, vilket är ett drömscenario för astrofotografen.

Meteorregnet Kvadrantiderna är ett veritabelt fyrverkeri om det bara är molnfritt.

Dina chanser att fotografera Kvadrantiderna är bäst om du hittar en mörk plats utan ljusförorening från samhällen och vägar.

När du har hittat en perfekt plats, ska du rikta kameran mot Karlavagnen. Det är nämligen här som de flesta stjärnfallen kommer att visa sig.  

När infaller meteorregnen? 

Det tar ett år för jorden att kretsa kring solen, och det gör att vi också passerar asteroidernas banor med ett års mellanrum.

Vi kan därmed förutse när damma meteorregn visar sig på himlen år efter år. 

Här kan du läsa mer om när de största meteorsvärmarna syns på natthimlen.

> Läs också: Så fotograferar du fascinerande norrsken

Stjärnfall på natthimlen

Stjärnfall utgörs av stenar som tränger in i jordens atmosfär i hög hastighet. 

© Shutterstock

Vad ska jag lägga i fotoväskan? 

Till att börja med behöver du en systemkamera som kan fotografera med bra resultat vid höga ISO-värden. Det kan t.ex. vara Nikon Z 50, som vi har recenserat i Prylguiden.

Du behöver också ett stativ; astrofoto kräver långa slutartider, och det är omöjligt att åstadkomma skarpa bilder på fri hand. Sätt därför kameran på stativ, för att få skarpa bilder av natthimlen. 

Ett ljusstarkt objektiv med en stor vidvinkel, lämpar sig väl för astrofoto. Det kan t.ex. vara Sony FE 12-24mm F2.8 GM, men du kan absolut även klara dig med ett billigare alternativ som Canon EF 50mm F1.8 STM

> Läs också: Så tar du de bästa bilderna av meteorregn och stjärnfall

Man fotograferar natthimlen

Via appen Sky View kan du orientera dig på natthimlen. 

© Shutterstock

Vad gör jag när jag kommer fram? 

När du har hittat en bra plats, låt dina ögon vänja sig vid mörkret. Det kan ta 15–30 minuter.  Sedan ser du bäst åt vilket håll som du ska rikta kameran.

Undvik att använda kamerans skärm så mycket som möjligt, så att du inte stör ditt mörkerseende. Men om du måste använda kameraskärmen, se till att sänka ljusstyrkan så mycket som möjligt.

Det kan också vara bra att lägga dig ned. Natthimlen kommer nämligen till sin fulla rätt när du ligger på rygg och kan njuta av hela sceneriet. Ta därför med dig ett liggunderlag och en sovsäck. 

> Läs också: Så fotograferar du stjärnor

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av