Man med keps, kamera och ryggsäck fotograferar på bro i stad

Gatufotografi är en fantastisk genre i och med att den kan vara exakt så utmanande som du själv är redo för. Här får du tre enkla motiv att komma igång med. 

© Shutterstock

Så fotograferar du obemärkt på stadens gator

Som gatufotograf kan det vara svårt att ta en naturlig bild om folk märker att man riktar kameran mot dem. Här får du våra bästa tips på hur du inte sticker ut från mängden.

23 oktober 2019 av Sarah Marie Winter

Du kanske har råkat ut för att du precis skulle ta en förbipasserande person på gatan, men så får personen syn på dig och får plötsligt ett helt annat ansiktsuttryck.

Antingen blänger hen misstänksamt mot dig, eller så brister hen ut i ett stort leende. Och som för ett par sekunder sedan var ett fint ögonblick är nu en uppstyltad situation som du inte har någon som helst glädje över.

> Läs också: Ta intressanta gatufoton utan att ta kontakt med folk

Som gatufotograf är det viktigt att du kan fotografera relativt obemärkt. Bilderna blir nämligen ärligare och naturligare när personerna inte vet att de blir fotograferade. 

Här får du fem enkla tips som gör dig och kameran mindre uppseendeväckande ute på gatorna. 

> Läs också: Så kan du ta bättre gatufoton på semestern

1. Använd vidvinkel för gatufoto

Fujinon 10-24mm F1.4 vidvinkelobjektiv till Fujifilm
© Shutterstock

Tack vare den stora bildvinkeln hos ett vidvinkelobjektiv behöver du inte rikta kameran direkt mot personen som du vill fotografera för att få med hen i bilden.

Samtidigt är vidvinkelobjektiv ofta små, vilket gör att du blir mindre iögonfallande än när du fotar med ett stort teleobjektiv.

> Läs också: 5 fel som nybörjaren gör med vidvinkel

2. Skaffa en neutral rem

Mörkbrun kamerarem i läder
© Shutterstock

Ett snabbt sätt att bli mer diskret är att byta ut kamerans ursprungliga kamerarem med ett tydligt märkesnamn mot en anonymare version. Den röda färgen på Canons remmar och den gula färgen på Nikons remmar skriker "fotograf" på långt håll.

3. Vänd kameran inåt

Når du går på gatan kan du hänga kameran på andra hållet över axeln, så att objektivet är riktat in mot dig, snarare än ut mot övriga förbipasserande. 

Då syns den inte lika mycket, och du kan fortfarande snabbt rycka upp kameran till ögat när rätt motiv dyker upp.

> Läs också: Så fotograferar du reportage

4. Dämpa alla ljud

På de flesta nyare systemkamerorna utan spegel kan du aktivera den elektroniska slutaren, så att du kan fotografera helt tyst.

Det går också att ställa in många kameror så att de inte piper till när de fokuserar på något. Hos Nikon och Canon heter menypunkten ”Pip” eller ”Pipljud”.

> Läs också: Personanpassa kameran med 3 enkla tips

5. Stäng av LCD-skärmen

Ställ in kameran så att den inte visar bilderna när du har tagit dem, och stäng av skärmen medan kameran är igång. Då lyser inte skärmen upp, och folk bakom dig kan inte heller se att du fotograferar andra.

> Läs också: 7 hemligheter i kameran som ger bättre bilder

Kom igång med gatufotografi i Bonnier Digital FOTO

Man går förbi graffitimålning
© Bonnier Digital FOTO


Om du inte prenumererar ännu har vi just nu en rad intressanta erbjudanden till dig.

Orkar du t.ex. inte släpa med dig kameran överallt? Då kan du få ett praktiskt objektivpaket till mobilen samt två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 49 kronor + porto och expeditionsavgifter. Se erbjudandet här.

Så snart du har beställt prenumerationen får du omedelbar åtkomst till alla videor och guider i Fördelszonen.

Du kan även läsa se senaste numren av Bonnier Digital FOTO på din surfplattan eller mobilen med appen Wype.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av