Veckans utmaning: Fota makrobilder i köket

Makrobilder behöver inte visa fjärilar eller exotiska blommor. Gå i stället ut i köket; där finns det massor av fantastiska motiv för makrobilder. Veckans utmaning handlar om makrofotografi i köket.

22 juli 2019 av Jeppe Vestergaard

Det kan vara bra att utmana dig själv som fotograf – det gör både att du blir bättre på kameratekniken och tvingar dig att tänka i nya, kreativa banor.

Men det är inte alltid helt lätt att hitta motivationen.

Därför kommer vi den här veckan med en utmaning som vi hoppas att du accepterar. Du får 3 enkla tips på hur du kan ta bra bilder, och så hoppas vi att du vill dela med dig av dina resultat – på Instagram, där du kan tagga diginordic, och i vår återkommande fototävling.

Kanske är det din bild av makromotiv i köket som publiceras i tidningen eller på Bonnier Digital FOTOs Instagramkonto?

en kaffeböna i extrem närbild fotograferad med makroobjektiv.

Utforska de små detaljerna i din vardag med makrofotografi.

© Shutterstock

Veckans utmaning: Makro i köket

Makrofotografi kan vara lite knepigt och och med det kräver rätt specialiserad utrustning, men det är ofta minst lika svårt att få de intressanta motiven att stå still medan du fotograferar dem.

I den här veckans utmaning lämnar vi de rörliga motiven, som fjärilar och andra insekter, därhän och tar en tur i köket där vi i stället utforskar den förunderliga världen som visar sig när du tittar lite närmare.

Det är ett bra sätt att bli bättre på makro – och en kul utmaning om vädret inte tillåter utomhuslekar. 

1. Töm skåpen

Gå på jakt i kylskåpet och skafferiet efter matvaror med en intressant yta. Det kan t.ex. vara en persika, citron eller valnöt.

Använd spishällen som underlag. Den reflekterar nämligen ljuset, så att du kan få in mer ljus och ger även möjlighet att spegla motivet.

Om du inte har något makroobjektiv, kan du använda ett vanligt zoomobjektiv som oftast ingår när man köper en systemkamera.

Välj den största bländaröppningen och zooma in helt. Försök sedan komma så nära som objektivets närgräns tillåter. Du kan också beskära bilden i efterhand för att komma ännu närmare inpå.

> Läs mer om makrofotografi här.

En valnöt fotograferad med makroobjektiv

Makrofotografi avslöjar ofta en värld som du inte kan se med blotta ögat.

© Shutterstock

2. Vänd på objektivet och hitta det abstrakta

Makro handlar om att komma riktigt nära. Det kan ofta vara frustrerande om du inte tycker att du kommer tillräckligt nära.

Om du inte har rätt utrustning, men ändå vill komma riktigt nära kan du alltid vända på objektivet. Det låter kanske underligt, men det fungerar faktiskt.

Då ska du plocka av objektivet, vända på det och sedan hålla det så nära kamerafattningen som möjligt.

Nu har du fått en förstoringseffekt som låter dig komma ännu närmare. Du fokuserar genom att flytta kameran och objektivet närmare eller längre bort från motivet. Låt fokusringen vara när du använder dig av det här knepet.

> Läs mer om hur du kan fotografera med ett omvänt objektiv här.

en kniv fotograferad i närbild med makroobjektiv.

Hitta de abstrakta motiven genom att fota makro i köket.

© Shutterstock

3. Hitta mönstren

Om du sätter kameran på stativ och riktar den rakt ner mot motivet, kan du hitta intressanta mönster. Alternativt kan du placera motivet så att ytan är parallell med objektivets frontlins.

Det är faktiskt inte helt fel att tänka sig att kameran har förvandlats till en drönare som hänger högt uppe i luften. Du kan nämligen ofta ta bilder som påminner om drönarfoton.

När du fotograferar makro är det dessutom bra att ahvända en extern ljuskälla som ger ett jämnt ljus på motivet.

> Läs också: Så får du ut mest av ditt makroobjektiv.

Nu är det din tur!

Du är nu redo att ge dig ut i köket och fotografera makro, så det är bara att tömma alla skåp och lådor och sätta igång. Tänk på att dina bilder inte behöver likna dem i den här artikeln.

Vi hoppas att du vill dela med dig av dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och naturligtvis genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av