Makrobild av fjäril

Det finns massor av vackra insekter i den svenska naturen. Här går vi igenom sex olika arter som du kan fotografera i år.

© Shutterstock

6 insekter att fotografera i år

Vår är lika med makrofotografi. Här har vi sammanställt sex fotogeniska insekter som du kan hitta ute in naturen.

30 april 2020 av Sarah Marie Winter

Det är lätt att bli hemmablind, så att man får för sig att vi inte har så många spännande djur att fotografera här uppe i norr, men då tänker man inte på alla de vackra insekterna som man kan föreviga med sitt makroobjektiv.

Nedan tipsar vi om några insekter som du kan använda som inspiration när du ska ut och lufta kameran efter en lång vinter.

> Läs också: 3 lätta fjärilar som ger fina makrobilder

1. Guldögonslända

Makrobild av guldögonslända
© Shutterstock

Guldögonsländan är en liten och relativt vanlig insekt som ibland påträffas inomhus under våren, i och med att den har övervintrat där.

Insekten är framför allt intressant att fotografera på grund av dess klara vingar och stora, glänsande ögon. Den återfinns ofta i skogar, buskage, parker och trädgårdar i landets södra halva.

> Läs också: 3 tips vid fotografering av trollsländor

2. Harlekinpiga

Makrobild av harlekinpiga

Harlekinpigan kan, till skillnad från den sjuprickiga nyckelpigan, ha upp till 19 svarta prickar.

© Shutterstock

Egentligen är harlekinpigan en invasiv art, men i likhet med den sjuprickiga nyckelpigan lämpar den sig väl för makrofotografi med sitt snygga mönster och sina klara färger. 

En rolig detalj med harlekinpigor är också att de varierar stort i utseende. En del är brandbilsröda, medan andra är mer orange eller gula, som den på bilden ovan.

Nyckelpigor är relativt långsamma och blir sällan så rädda att de flyger iväg, så de är perfekta motiv för nybörjare. De återfinns framför allt i skogar och i det öppna odlingslandskapet.

> Läs också: Ta fantastiska bilder av droppar

3. Gräsgrön guldbagge

Makrobild av gräsgrön guldbagge

Den gräsgröna guldbaggen är en god flygare, men man ser den oftast när den kryper omkring, och det är också då den är lättast att fotografera. 

© Shutterstock

Gräsgrön guldbagge här till de allra mest färgstrålande skalbaggarna, och den är också rätt vanlig i sitt utbredningsområde i landets södra halva.

Den återfinns främst i skogsgläntor och skogsbryn. Leta framför allt efter den i soligt väder när ljuset reflekteras på baggens metallgröna kropp.

> Läs också: Makrofotografering utan specialutrustning

4. Större snabelsvärmare

Makrobild av större snabelsvärmare

Den större snabelsvärmaren kan stå helt sitt i luften, precis som en kolibri, men den är enklare att fotografera när den sitter still på en gren eller en trädstam.

© Shutterstock

Den större snabelsvärmaren är ett perfekt motiv om du inte har tillgång till ett makroobjektiv. Den är nämligen så pass stor att du kan få med en massa detaljer även om du inte kan förstora upp insekten i någon högre grad.

Den har ett väldigt speciellt utseende med sin rosa färg och rikliga behåring. Dessutom kan den stå helt still i luften med hjälp av snabba vingslag. Den större snabelsvärmaren återfinns i skogsgläntor, skogsbryn och i öppet landskap.

> Läs också: Så fotograferar du makro utan makroobjektiv

5. Nötvivel

Makrobild av nötvivel

Nötviveln är knepig att fotografera eftersom den är så liten. Försök få med lite av omgivningarna för att visa storleksförhållandena, som här, där den sitter på en maskros. 

© Shutterstock

Bland hasselbestånd kan du med lite tur hitta den karakteristiska nötviveln som främst känns igen på sitt långa snyte. 

Nötviveln är mindre än en centimeter lång, så du behöver ett makroobjektiv med en förstoringsgrad på minst 1:1 om du vill ta en bild där den framträder tydligt. 

> Läs också: Mellanringar – en billig väg till makro

6. Väddnätfjäril

Makrobild av väddnätfjäril

Väddnätfjärilen är sällsynt i Sverige, så det kan vara svårt att hitta den.  

© Shutterstock

Det vackra mönstret på väddnätfjärilens orange och vita vingar gör den till ett tacksamt makroobjektiv. Du hittar den i fuktiga ängsmarker. På grund av habitatförstöring är den dock ovanlig i Sverige. 

> Läs också: 5 makromotiv att fotografera i höst

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av