Makrobild av påfågelfjäder

Det gömmer sig massor av spännande motiv bland vardagens små detaljer. Läs nedan om var du hittar dem. 

© Shutterstock

5 dolda vardagsmotiv att fotografera

Just nu kanske det inte lockar så mycket att fotografera utomhus, så varför inte gå på jakt efter motiv inomhus? I ditt hem kan du, om du är öppensinnad och nyfiken, hitta massor av roliga och vackra motiv.

27 februari 2020 av Sarah Marie Winter

Det är lätt att tappa motivationen till att använda kameran under vintern när det är långt mellan insekterna och trädgårdens blommor är begravda under snön. 

Men faktum är att ditt eget hem har massor av kul motiv om du är öppensinnad och nyfiken får du här fem enkla motiv som du kan kasta dig över medan snön yr eller regnet strilar.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

1. Katt- och hundnosar

Makrobild av kattnos
© Shutterstock

Det finns massor av bilder av katt- och hundögon, men även nosar och trampdynor har massor av fina detaljer som kan ge fascinerande bilder. 

Ställ in skärpan på nosens knottriga yta, och använd makroobjektivets korta skärpedjup för att åstadkomma en fin oskärpa i resten av bilden.

> Läs också: 5 enkla tips för att fotografera makro med mobilen

2. Kretskort

Makrobild av kretskort


© Shutterstock

I olika typer av elektronik återfinns ofta så kallade kretskort. De påminner närmast om små konstverk som bara ber om att få bli fotograferade.

Placera kameran direkt över kortet för att få fokus genom hela bilden och använd en jämn belysning, så att du slipper störande skuggor. 

> Läs också: Så slipper du oskarpa makrobilder

3. Fjädrar

Makrobild av fjäder


© Shutterstock

Du kan hitta fjädrar i allt från huvudkudden till dammvippan, och de är fulla av fina detaljer. Påfågelfjädrar finns ibland att köpa i olika presentbutiker, men du kan också ta fina bilder av fjädrar från duvor och koltrastar.

Gå riktigt nära fjädern, så att den fyller upp hela bildramen. Det ger en snygg, abstrakt bild som verkligen framhäver alla linjerna. 

> Läs också: Makrofotografi utan specialutrustning

4. Krukväxter

Makrobild av kaktus


© Shutterstock

Om du hör till dem som har fönstret fullt av växter, har du massor av olika motiv till hands. 

Gå riktigt nära växter med stora, taggiga blad eller små, fina blommor. Suckulenterna och kaktusarna kan du fotografera rakt uppifrån, så att de bildar symmetriska mönster.

> Läs också: 10 kul makromotiv att fotografera i hemmet

5. Cykelkedjor

Makrobild av cykelkedja


© Shutterstock

När du har fotograferat färdigt inomhus, kan du ta en sväng inom garaget eller carporten och leta efter detaljer på cykeln, motorcykeln eller bilen. 

Cykelkedjor, ringklockor, avgasrör och kofångare är exempel på roliga motiv som kan ge fascinerande bilder när du går riktigt nära.

> Läs också: Mellanringar – billig väg till makro

> LÄS OCKSÅ: Så här isolerar du ditt nya förråd

Vi fokuserar på vardagens detaljer

I Bonnier Digital FOTO nummer 4/2020 hittar du massor av inspiration och tips som ger fina bilder som visar vardagens små detaljer som du aldrig har sett dem förut. 

Visste du t.ex. att dina makrobilder blir skarpare om du står på ett visst sätt när du fotograferar? Eller att du kan droppa vatten på en frukt för att genast få den att se fräsch och aptitlig ut? 

Om du ännu inte prenumererar på tidningen, kan du just nu få två nummer av Bonnier Digital FOTO och ett par trådlösa in-ear-hörlurar för bara 118 kronor inklusive porto. Med dem slipper du irriterande sladdar, samtidigt som du kan njuta av musik helt utan bakgrundsbrus.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av