Makrofoto av insekt

Du kan ta fantastiska makrobilder med hjälp av en makrosläde som gör att din kamera kan glida en millimeter i taget mot eller förbi motivet efter hand som du trycker på utlösarknappen. 

© Shutterstock

4 fel som fördärvar dina makrobilder

Makrofotografi är en tekniskt svår disciplin som kräver att många saker ska klaffa för att man ska få ett riktigt lyckat resultat. Här går vi igenom fyra vanliga fel som kan fördärva dina bilder, så att du slipper göra dem.

12 augusti 2020 av Christian Trant

Vi vet hur tillfredsställande det är att lyckas med en makrobild, men vi vet också hur frustrerande det kan vara när man misslyckas.

De misslyckade bilderna beror väldigt ofta på fyra olika fel. Vi går igenom dem här, så att du kan undvika dem.

1. Ljuset blir för hårt

Kamerans blixt kan hjälpa dig att få fram ännu fler detaljer i dina makrobilder, men det hårda ljuset kan också ge fula reflektioner.

Därför bör du använda en diffusor på blixten, som sprider ljuset och gör kontrasten mellan skuggor och högdagrar i bilden mindre hårda.

Med en diffusor kan du både åstadkomma en hög detaljgrad och ett snyggt och mjukt ljus som framhäver detaljerna i fråga.

Du behöver inte nödvändigt köpa en diffusor. Du kan även lätt tillverka en genom att skära upp en bordtennisboll, så att den passar på kamerans inbyggda blixt.

> Läs också: 9 funktioner som du behöver känna till i blixten

Insekt på blad.

Det finns en massa fantastiska makromotiv ute i trädgården, men det krävs att de sitter still tillräckligt länge för att du ska hinna fotografera dem. 

© Shutterstock

2. Autofokusen jobbar förgäves

Även om din kamera står på stativ eller något annat stadigt underlag, kan du ändå råka ut för oskarpa bilder.

Det kan bero på att du använder autofokus. Gå därför över till manuell fokusering, där du själv kan välja exakt var du vill att skärpan ska ligga.

Det finns emellertid situationer där autofokus är användbart. Då bör du gå över till enpunkts-AF, där kameran bara fokuserar på en enda punkt.

Det hindrar autofokusen från att hoppa fram och tillbaka mellan flera olika fokuspunkter, vilket ofta ger oskarpa bilder.

> Läs också: Det ska kamerans autofokus klara

Makrofoto af hveps

På Nikon-kameror heter enpunktsfokus AF-S och hos Canon heter funktionen One Shot. 

© Shutterstock

3. Motivets färg bleknar

Det är vanligt att man plockar med sig blommor och blad som man vill fotografera inomhus, där förhållandena är lite mer kontrollerade.

Men tyvärr bleknar blommor och blad snabbt och förlorar sin fräschör inomhus, vilket  syns extra tydligt på makrobilder.

Därför rekommenderar vi att du lägger blommor och blad i frysen tills du är redo att använda dem. Det kan också ge en snygg effekt av att blommorna har små iskristaller på sig.

> Läs också: 3 vackra blommor som lämpar sig för makrofotografi

Närbild av ros

Du får en fin visuell effekt till dina makrofoton av blommor om du använder en blomspruta som kan ge fina droppar.

© Shutterstock

4. Felaktig fokusgaffling förstör pusslet

De flesta makrofotografer provar förr eller senare lyckan med fokusgaffling, eller focus stacking, vilket är en teknik som innebär att man tar flera olika bilder med olika fokuspunkt och sedan lägger samman dem till en enda bild.

Då kan du råka ut för att en del av bilden blir oskarp, trots att du tycker att du har tagit tillräckligt många bilder med olika fokus.

Det inträffar när du har flyttat kamerans fokuspunkt för långt. Det kan du undvika genom att använda en makrosläde dom kan flytta kameran en halv eller en hel millimeter i taget.

> Läs också: Ta dina landskapsbilder till nya höjder med fokusgaffling

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av