Makrofoto av lotusblomma

Uttrycket makrofotografi används vanligen när man fotograferar små motiv som insekter, blommor eller vattendroppar i extrem närbild. 

© Shutterstock

3 vackra blommor för makrofotografi

Makrofotografi låter oss komma riktigt nära de små detaljerna som vi inte kan urskilja med blotta ögat. Här är blommor utmärkta motiv med en massa olika detaljer som vi annars kanske inte lägger märke till. Vi tipsar om tre blommor som lämpar sig utmärkt för makrofotografi.

12 juni 2020 av Christian Trant

1. Gå på jakt efter lupiner i vägkanten

Blomsterlupinen räknas som en invasiv växt som egentligen inte hör till den nordiska floran och dessutom sprider sig väldigt effektivt. (Du kan läsa mer om detta här.) Samtidigt är det en väldigt vacker blomma som ger makrofotografen många olika möjligheter.

De växer ofta i vägkanten, och om du fotograferar dem rakt uppifrån bildar blommornas form små hjärtan.

Lupinen som motiv har en del fördelar i och med att de växer sig relativt höga, så du behöver inte gå ned på knä för att fotografera dem. Dessutom har blommorna olika starka färger som gör dem lätta att få syn på.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Lupin

Det fantastiska med makrofotografi är att du kan komma väldigt nära detaljer som du annars aldrig skulle lägga märke till – t.ex. morgondagg på ett grässtrå, en blommas ståndare eller en flugas fasettögon.

© Shutterstock

2. Leta upp en park med majestätiska rhododendronbuskage

Stora, öppna blommor med utstickande ståndare är ett tacksamt motiv och rhododendron är en relativt vanlig växt i parker och trädgårdar över hela Norden.

Du kan ta fantastiska bilder om då går riktigt nära de öppna blommorna som finns i många olika färger. Du kan fotografera hela blomman eller blomklasen, men försök också att ta bilder där du kommer nära blommans ståndare.

Rododendron blommar under våren och sommaren, och blommorna ger pollen till massor av bin, humlor och fjärilar, så du har också goda möjligheter att ta fina bilder på blomman med olika besökare.

> Läs också: 3 kompositionsregler som du behöver känna till

Rhododendron

Många kompaktkameror och systemkameror har särskilda program för makrofotografering som kan ge riktigt lyckade resultat.

© Shutterstock

3. Fotografera iris under försommaren

De finns i många trädgårdar och parker och är eleganta växter med färgstarka blommor som kan ge ett sensuellt intryck när man fotograferar dem ur rätt vinkel. 

Testa att ta bilder av blomman framifrån, från sidan, bakifrån, ovanifrån, underifrån och naturligtvis inuti.

För att få skärpa i hela bildytan kan du försöka använda en liten bländaröppning. Om det går, kan du blända ned ända till F7.1, även om du fotograferar på fri hand. Du behöver dock en slutartid på högst 1/250 sekund för att inte få rörelseoskärpa i bilderna.

> Läs också: Så tar du perfekta HDR-bilder

Iris

Ett bra nybörjarmotiv för makro är blommor, i och med att de finns i alla tänkbara former och färger. Dessutom skräms de inte bort av att du går nära dem. 

© Shutterstock

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av