Landskapsbild av ravin söder om Myrdalsjökull på Island

Den svenska landskapsfotografen och konstnären Hans Strand är expert på att åstadkomma en extrem detaljgrad i sina bilder. Här berättar vi om hur du använder hans teknik. 

© Hans Strand

Lyft dina landskapsbilder till nya höjder med fokusgaffling

Genom att ta en serie bilder vid samma inställningar och olika fokus kan du uppnå ett skärpedjup som annars inte går att frambringar. Metoden kallas för fokusgaffling, eller focus stacking, och här går vi igenom hur du använder den.

1 augusti 2019

Har du någonsin fotograferat ett landskap och tänkt att resultatet inte blev tillräckligt skarpt – för att sedan blända ned ända till  F20 eller F22? Det är inte så konstigt, för en mindre bländare ger ju ändå ett större skärpedjup, eller hur?

Problemet är bara att skärpan blir sämre när du går ner på de riktigt små bländaröppningarna. Det beror på ett fenomen som kallas för diffraktion, som du kan läsa betydligt mer om här

I stället för att använda en mindre bländare kan du i stället använda dig av en smart teknik som kallas för fokusgaffling, eller focus stacking, som kan ge dig ett betydligt större skärpedjup utan att detaljerna blir suddiga.

> Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Landskapsbild av den magnetiska nordpolen på Ellef Ringnes Ø

Antalet fokuseringar som Hans Strand gör beror på vilken brännvidd som han använder. Om han använder vidvinkel krävs det bara två–tre fokuseringar för att få en helt skarp bild, medan tele kan kräva upp till tio fokuseringar. 

© Hans Strand

Vad är fokusgaffling?

Tekniken går ut på att man tar en serie bilder av samma motiv och med samma inställningar, men med olika fokuspunkt. Det gör man genom att vrida på fokusringen en liten aning för varje bild.

Tekniken används i synnerhet av makrofotografer eftersom skärpedjupet blir extremt litet när du står riktigt nära motivet, men den kan också användas i andre genrer, t.ex om du vill att din landskapsbild ska vara knivskarp hela vägen genom bilden.

Det är viktigt att motivet inte rör sig mellan bilderna, så det är nödvändigt att använda kamerastativ. När du har tagit bilderna lägger du samman dem i Photoshop.

> Läs också: 3 tips som ger skarpare bilder vid exponeringen

Hur lägger du samman bilderna?

Öppna Photoshop, välj Arkiv, Skript och Läs in filer i stapel.... Klicka på Bläddra, markera bilderna som du ska använda och klicka på OK.

Markera Försök att automatiskt justera källbilder och klicka på OK. Beskär bilden, så att alla lager går ut till kant. Klicka på det nedersta lagret, håll ner shifttangenten och klicka på det översta.

Välj Redigera och Blanda lager automatiskt.... Markera Stapla bilder och Sömlösa toner och färger. Klicka på OK. Nu lägger programmet samman bilderna. 

Det kan ta ett par minuter, beroende på datorns kapacitet.

> Läs också: Så fotograferar du med manuell fokusering

Bild av isbjörn på glaciär vid Svalbard

På en fotoresa till Svalbard tog Hans Strand den här bilden med sitt 70–200 mm-objektiv. Han zoomade först in till 200 mm, men sedan gick det upp för honom att kan kunde få med det imponerande landskapet i bilden vid 70 mm.

© Hans Strand

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av