Autofokus med ansiktsigenkänning

Vissa kameror kan känna igen bestämda personer och sedan fokusera på dem.

© Shutterstock.com

Lär dig kamerans alla fokusbegrepp

Hybridfokus, spårning och fasdetektering hör till begreppen som tillverkarna använder när de pratar om autofokus. Här går vi igenom nio viktiga funktioner i kamerans autofokus.

21 augusti 2019 av Kristoffer Engbo

Kameratillverkarna arbetar stenhårt för att förbättra autofokusfunktionerna i varje ny kameramodell. Dessutom utvecklar de ofta ny firmware till befintliga kameror, som förbättrar autofokusen.

Men vad betyder alla begreppen, och vilken effekt har de på dina bilder? Det går vi igenom nedan.

Om du prenumererar på tidningen kan du i Fördelszonen ladda ned vår guide till hur du får ut det mesta av kamerans fokuspunkter. Ladda ned guiden här.

1. Fokuspunkter

Vissa kameror skryter med att ha flera tusen punkter, som autofokusen kan välja mellan och använda för att följa ett motiv.

Andra kameror har t.ex. bara nio punkter vilket kraftigt begränsar var du kan ställa in skärpan i bildytan. Här är det en fördel med betydligt fler punkter. I praktiken märker du däremot inte någon större skillnad på om kameran har t.ex. 400 eller 5000 punkter.

Något som är betydligt viktigare är hur stor del av bildytan som täcks av punkterna. På vissa kameror täcks nästan hela bildytan, vilket medför att du kan använda autofokus långt ut i bildkanterna.

> Läs mer: Så använder du kamerans fokuspunkter

2. Fasdetektering

DSLR-kameror använder en fokusteknik som går under namnet fasdetektering. Med hjälp av speglar skickas delar av ljuset till en fokusenhet som oftast sitter längst ner i kameran. Via speglarna ser den ut genom objektivet från två olika vinklar.

Den här metoden fungerar ungefär likadant som när vi bedömer avstånd med hjälp av våra ögon. Därmed kan systemet genast komma fram till om fokusen ska flyttas närmare eller längre bort, vilket gör att det kan ställa in skärpan väldigt snabbt. Däremot hamnar skärpan inte alltid helt perfekt.

Många kompaktkameror och spegellösa systemkameror har numera också fasdetektering som sitter direkt på bildsensorn.

3. Kontrastdetektering

En anden autofokusteknik är kontrastdetektering, där kameran registrerar hur stora kontrasterna är i fokusområdet genom att granska bilden direkt på kamerans bildsensor.

Om kontrasten är hög, är motivet i fokus. Till skillnad från fasdetektering kan kameran däremot inte räkna ut om den ska fokusera närmare eller längre bort, så den måste prova sig fram genom att flytta fokusen och kolla kontrasten flera gånger tills kontrasten är så hög som möjligt.

Tidigare kunde detta ta rätt lång tid, och även om tekniken har blivit snabbare, är den fortfarande något långsammare än fasdetektering. Å andra sidan får man en väldigt exakt fokusering.

4. Hybridfokus

Många kameror använder i dag hybridfokus när man fotograferar med live view, där de använder både fasdetektering och kontrastdetektering direkt på bildsensorn för att ställa in skärpan.

Genom att kombinera de båda autofokusteknikerna får du snabb och exakt autofokus.

> Läs mer: Så funkar hybridfokus

Sony Alpha7R IV

Sony Alpha7R IV har en hybridfokus bestående av 567 fasdetekterande fokuspunkter och 425 punkter med kontrastdetektering. Båda typerna sitter direkt på bildsensorn.

© Sony

5. Ansiktsigenkänning

När kamerans processor kan registrera ansikten i motiv, ser kameran själv till att ställa in skärpan på ansikten och följa dem när personen rör på sig.

Vissa kameror kan till och med känna igen bestämda personer och ställer automatiskt in skärpan på t.ex. dina familjemedlemmar, även om det finns många andra människor i motiven. 

> Läs också: Så tar du fina porträtt av familjemedlemmar och vänner

6. Ögonigenkänning

Små fokusavvikelser avslöjas skoningslöst hos kameror med hög upplösning, och när man använder ett objektiv med en stor bländare blir toleranserna väldigt små. Därmed kan man t.ex. få skarpa ögonbryn, medan själva ögonen är oskarpa. Här räcker det med andra ord inte med ansiktsigenkänning.

Ett flertal av dagens kameror har ögonfokus som ställer in skärpan på ett öga och kan hålla kvar fokus när personen rör sig. Kameran fokuserar oftast på ögat som är närmast, men i många fall kan du välja mellan höger och vänster öga.

7. Följefokus

Till skillnad från vanlig fokusering, där man ställer in skärpan en gång och sedan använder samma fokusavstånd, t.ex. om man tar en serie bilder, innebär följefokus, eller kontinuerlig fokus, att fokusen ständigt flyttas närmare eller längre bort om motivet eller fotografen rör sig under tiden. 

Följefokus använda alltså för att fotografera motiv i rörelse.

> Läs mer: Så använder du följefokus

8. Fokusspårning

Man kan säga att vanlig följefokus bara jobbar i en enda dimension, nämligen avståndet närmare eller längre bort från kameran.

Fokusspårning, som även kallas för focus-tracking eller 3D-fokus, använder också följande fokus, men jobbar i tre dimensioner. 

Då identifierar funktionen motivet och följer det i bildramen medan den löpande justerar fokus när t.ex. ett djur rör sig från vänster åt höger eller upp och ner.

Fiskande havsörn

Fokusspårning är perfekt när man vill behålla skärpan på t.ex. djur som rör sig över hela bildytan.

© Shutterstock.com

9. Touch-fokus

Med den här funktionen kan du trycka direkt på kamerans tryckkänsliga lcd-skärm för att fokusera. Detta är med andra ord ett snabbt och lätt sätt att välja fokusområde.

På flera kameror med sökare kan du till och med hålla kameran mot ögat och samtidigt flytta på fokuspunkten genom att glid med tummen över den släckta lcd-skärmen.

> Läs mer: Det ska kamerans autofokus klara

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av