Fåglar på gren med snögubbe

Med lite kunskap och planering kan du ta kreativa fågelbilder under julen.

© Shutterstock

Julutmaning: Fotografera julens fåglar

Det har blivit dags att öppna den tredje luckan i Bonnier Digital FOTOs adventskalender, där vi varje söndag ger dig en fotoutmaning som vi tycker att du ska testa under julen. Utmaningen den fjärde söndagen i advent är att ta riktigt bra bilder av julens fåglar.

25 november 2021 av Poul Siersbæk

På vintern har du goda möjligheter att fotografera de fåglar som stannar i Norden hela året. 

Vissa fåglar söker sig till städerna medan andra håller sig i sina vanliga miljöer. Så under veckohelgerna och julledigheten finns det stora möjligheter att ta bra fågelbilder. 

Talgoxar

Med hjälp av fågelmat kan du skapa ett tillhåll för vinterns fåglar i din egen trädgård.

© Shutterstock

Liv och rörelse på fågelbordet

Placera gärna fågelmat på olika ställen i trädgården. Det kan vara på ett fågelbord eller upphängt i träden, så att du kan få olika bildtyper och vinklar.

Se till att ha fri sikt mot dessa platser, till exempel från ditt fönster eller ett gömsle i trädgården. Var beredd på tät trafik till fågelbordet, för många fåglar har fullt upp med att leta efter föda. Du kan få besök av arter som blåmes, rödhake, gulsparv, grönfink och gråsparv.

Använd gärna ett teleobjektiv så att du kommer nära fåglarna utan att störa dem. Skydda din utrustning mot regn och snö genom att paketera in kamera och objektiv i en plastpåse. Sätt kameran på stativ och vänta på att fåglarna ska sätta sig. Håll dig lugn och iaktta var fåglarna brukar sitta. Sedan är det bara att börja plåta. Välj gärna kontinuerlig autofokus och serietagning. 

Skapa ett personligt julkort

Med lite tur kan du även fånga en del dramatik när fåglarna bråkar om maten. Det blir spännande, actionfyllda bilder även om de är tagna hemma i trädgården.

Om du är mycket kreativ kan du ta speciella bilder med jul- eller vinterstämning genom att dekorera fågelbordet med julpynt eller göra snögubbar i miniformat. Det kan bli ett fantastiskt julkort.

>Läs även: Så väljer du rätt kamerastativ

Talgoxe

Om du inte har något fågelbord kan du hänga upp fågelmat i träden. Det ger snygga profilbilder.

© Shutterstock

Hitta fåglarna i skogen

Efter all julmaten kan du med fördel ta dig ut i naturen för att uppleva fågellivet på åkrar och ängar samt i träd och buskar. Skogen är också en bra plats, för vissa fåglar föredrar att stanna där oavsett hur vädret är. Det gäller till exempel ugglor.

Här behöver du ett kraftfullt tele. Om din kamera har fågelögonfokus så ska du aktivera funktionen. Ibland kan en sådan kamera upptäcka fåglar innan du själv får syn på dem. Du kan också få bra resultat genom att välja en enda fokuspunkt, om fåglarna sitter stilla. 

Rör dig lugnt när du till exempel går i skogen. Många småfåglar hittar du vid sjöar och vattendrag. Om du är uppmärksam kan du kanske även få en uggla i sökaren när den sitter på vakt i ett träd. Du kan ägna en dag åt att bara gå på upptäcktsfärd, så att du vet var fåglarna finns. Sedan kommer du tillbaka nästa dag med kameran. Ugglor är t.ex. mycket revirhävdande och stannar inom samma område. 

>Läs även: Så fotograferar du fåglar i flykt

Uggla

Ugglor kan vara svåra att upptäcka, så en lång brännvidd på t.ex. 500 mm är absolut en fördel. Och ta gärna med en kikare ut i naturen.

© Shutterstock

Nu är det din tur!

Vi hoppas att du nu känner dig inspirerad att gå ut och ta vackra bilder av julens fåglar. Tänk på att dina foton inte behöver se ut som bilderna i den här artikeln.

Vi hoppas såklart att du vill dela dina bilder med oss. Det kan du göra genom att tagga oss på Instagram (skriv @diginordic i beskrivningen) och självklart genom att skicka in bilderna till vår fototävling.

Mycket nöje!

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av