Läs också

Så funkar ISO

Lär dig tekniken bakom iso

Höga iso-värden ger dig möjlighet att fota i dåligt ljus. Funktionen kan dock mycket mer än så; du kan nämligen använda iso-värdet för att få exakt den exponering du vill ha. Du måste dock hålla koll på bildbruset.

6 november 2015

I de flesta fall justerar vi bländaren och slutartiden för att få önskad exponering. Det finns dock en tredje möjlighet. Genom att öka eller minska iso-värdet kan du påverka både slutartiden och bländaren. Iso-värdet styr nämligen bildsensorns ljuskänslighet och är därmed avgörande för om man kan använda en kort slutartid i mörker.

På den analoga tiden var iso eller asa den indikator som berättade hur ljuskänslig en film var. Ju lägre iso-värde (asa-tal), desto lägre var ljuskänsligheten. Man fick därför välja en film med ett högt värde om man ville fota i svagt ljus. Nackdelen var att filmer med höga iso-värden var kornigare än de som hade låga värden. Det är precis likadant med digitalkameror, där det är bildsensorns ljuskänslighet som justeras i stället för filmen. Här förstärks signalen, vilket tyvärr innebär att även bakgrundsbruset förstärks. Generellt kan man säga att ju större sensorn är och ju färre pixlar den har, desto bättre kontroll har kameran över bruset.

I den här artikeln går vi på djupet med hur du gör det bästa av iso-värdet med olika exponeringsinställningar.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av