Arkitektur fotografi med paketobjektiv

Dit paketobjektiv är ytterst användbart när du ska fotografera. Läs här om hur du utnyttjar det för att få så bra bilder som möjligt.

© Bonnier Digital FOTO

Fotografera staden med paketobjektivet

Det finns ingen anledning att låta bli att fotografera arkitektur bara för att du inte äger en stor arsenal av dyra gluggar. Ditt paketobjektiv lämpar sig nämligen utmärkt för den här genren. Här visar vi hur du kan ta fantastiska bilder av staden med t.ex. ett 18-55 mm-objektiv.

21 februari 2019 av Sarah Marie Winther

När man ska fotografera arkitektur är det många fotografer som genast sträcker sig efter objektivet med den största bildvinkeln, nämligen det kraftiga vidvinkelobjektivet. 

Men bara för att vidvinkeln kan få med hela motivet, betyder det inte att den ger de intressantaste bilderna. 

Om du istället väljer ett objektiv som du inte brukar använda till arkitektur, tvingar du dig själv att tänka i nya och annorlunda banor – och det är ofta så man får de originella idéerna.

Paketobjektivet är perfekt för arkitekturfoto

Ditt paketobjektiv är t.ex. ett utmärkt val när du ska fotografera arkitektur. 

Det har nämligen en rad fördelar, bl.a. ett mångsidigt brännviddsområde som du kan använda både för att komma väldigt nära och långt bort från byggnaderna som du vill fotografera.

> Läs också: Få ut mesta möjliga av paketobjektivet

De flesta paketobjektiv har dessutom inbyggd bildstabilisering, vilket är ett stort plus när vi talar om arkitekturfotografi där det är extremt viktigt att linjer återges helt rakt och knivskarpt.

Dessutom är paketobjektivens största nackdel – att de inte är vidare ljusstarka – inte något problem vid arkitekturfotografi. 

Här ska man nämligen oftast välja en bländaröppning på högst F8.0, och dessutom fotograferar man oftast på dagtid när ljuset är bra.

Nedan får du fyra tips på hur du kan fotografera staden med paketobjektivet. 

1. Fokusera på upprepningar

Modern arkitektur bygger ofta på upprepningar, och de måttliga telebrännvidderna i din normalzoom passar perfekt för att fånga de här upprepningarna och få en effektfull komposition.

Det är ofta bra att låta byggnaden fylla upp hela bildytan. Det ger ofta en bättre komposition än när man kan ana himlen högst upp i bilden.

> Läs allt som du behöver veta om komposition här

2. Använd förbipasserande

Ofta försöker vi att undvika människor i arkitekturbilder, men glöm inte att all arkitektur är skapad för och av människor, och därmed är de ett naturligt element i och omkring byggnader.

Samtidigt kan en ­människa både visa en byggnads proportioner och ge bilden en touch av humor, som i bilden nedan där man verkligen får en känsla av hur vinden viner kring husen.

Arkitektur fotografi med paketobjektiv

Använd det gyllene morgonljuset för att framhäva en orange tegelbyggnad. När du har komponerat bilden är det bara att vänta på att en förbipasserande går in i bilden.

© Bonnier Digital FOTO

3. Rama in byggnaden

Vi försöker ofta att isolera en imponerande byggnad, så att bara den är med i bilden, men det ger i princip alltid en lite tom bild som saknar kontext. 

Använd paketobjektivet för att rama in byggnaden, så att bilden blir intressantare att se på. 

Ställ dig t.ex. inne i en port ­eller under ett träd och zooma in tills portgången eller grenarna ger en intressant förgrund.

4. Använd live view

Man kan lätt råka rikta kameran uppåt eftersom man vill få med hela byggnaden, men om du vill undvika störtande linjer är det bäst att hålla den vinkelrätt mot motivet. 

Det lönar sig ofta att använda live view för att komponera bilden. Då kan du nämligen hålla upp kameran högre i luften och få med mer av byggnaden.

> Läs också: 5 fördelar med att använda live view när du fotograferar

Få mycket mer arkitekturfotografi i Bonnier Digital FOTO

Vi har rustat oss med ett paket-, ett tele- och ett tilt-shift-objektiv, och i det senaste numret av Bonnier Digital FOTO kan du se hur di kan ta fantastiska stadsbilder med vart och ett av de här objektiven. 

De olika objektiven har nämligen sina egna fördelar, och i artikeln får du massor av tips på hur du kan använda dessa – och du får naturligtvis också inspiration till olika motiv att pröva krafterna med.

Vi visar också hur du kan räta upp störtande linjer i bildbehandlingen samt hur du kan konvertera bilderna till dramatiskt svartvitt. 

Har du inte börjat prenumerera ännu? Just nu kan du få en snygg kameraväska och två nummer av Bonnier Digital FOTO för bara 98 kronor inklusive porto och expeditionsavgifter.

Börja prenumerera nu, så får du omedelbar åtkomst till de många videorna och guiderna i Fördelszonen. Som prenumerant kan du också läsa de senaste 12 numren av Bonnier Digital FOTO på mobilen eller surfplattan via appen Wype

Bonnier Digital FOTO 4/2019
Bonnier Digital FOTO 4/2019

I Bonnier Digital FOTO 4/2019 får du massor av tips och knep för arkitekturfotografi. Som prenumerant kan du genast läsa artikeln via appen Wype

© Bonnier Digital FOTO

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av