Många vet inte vad ”ultravidvinkel” betyder, men de flesta går faktiskt runt med en ultravidvinkel på sig varje dag.
Den sitter nämligen i mobilen, där den nästan inte går att undvika, oavsett om det är en Apple- eller en Android-mobil.
Ett exempel på ultravidvinkel är 12–24 mm-objektivet, som är en mycket populär ultravidvinkel till kameror med fullformatssensor. Den ger bland annat möjlighet att ta fantastiska arkitektur- och landskapsbilder.
Innan vi fördjupar oss mer i vad ultravidvinkeln kan göra, måste vi först titta på vad beteckningen ultravidvinkel egentligen går ut på.
Vad betyder begreppet ultravidvinkel?
Som nämnts ovan är det inte alla som har stött på begreppet ultravidvinkel förut, eller vet vad det betyder. Det korta svaret är att beteckningen gäller objektiv med brännvidder som på kameror med fullformatssensor är kortare än 24 mm.
Det följer därför logiskt att kameror med mindre sensorer, som t.ex. APS-C-sensorer, kräver objektiv med kortare brännvidd för att objektiven ska betecknas som ultravidvinkel.
För kameror med 1"-sensor krävs till exempel en brännvidd på under 9 mm, medan APS-C-sensorn kräver en brännvidd kortare än 16 mm för att objektivet ska kunna kallas ultravidvinkel.
12–24 mm-objektivet för fullformat skulle på kameror med APS-C-sensor motsvara 8–16 mm, som bland annat finns till Fujifilms populära APS-C-kameror.
> Läs även Få koll på kamerornas sensorstorlekar
Öppnar upp vidsträckta landskap
Det är vid landskapsfotografering som ultravidvinkeln verkligen kommer till sin rätt.
Ingen utsikt, inget naturlandskap eller arkitektoniskt verk är så stort att det inte går att få med i en enda bild.
Man får dock räkna med att denna objektivtyp brukar förstora det som finns på sidorna och i hörnen av bilden, medan bakgrunden i mitten av bilden återges mindre.
Förgrunden spelar därför en mycket stor roll, eftersom den förstoras av objektivet, och framför allt blir förgrunden väldigt utsträckt om du vrider kameran och tar bilder i stående format.
Av samma anledning är det oerhört viktigt att ha en spännande förgrund när man använder ultravidvinkel, eftersom förgrunden kommer att ta extra mycket plats i bilden.
Försök till exempel att hitta linjer i motivet i form av en väg, ett räcke, ett järnvägsspår eller liknande. De kan vara en utmärkt förgrund som leder blicken in i bilden.

Med hjälp av en teknik som kallas fokusblandning eller focus blending på engelska kan man blanda två eller flera foton tagna med exempelvis en ultravidvinkel, där fokus ligger på olika ställen i bilden. På bilden har fokus på förgrund och bakgrund satts samman till en enda bild.
© ShutterstockPerfekt för gruppbilden
Många fotografer som fotograferar på bland annat bröllop och andra stora händelser väljer att ha en ultravidvinkel på 12–24 mm i fotoväskan.
Objektivet garanterar nämligen att man alltid får med alla festdeltagarna på samma gruppbild, något som kan vara svårt med exempelvis en standardzoom om man är inomhus och utrymmet är begränsat.
Man bör dock inte placera personer på sidorna av bilden, eftersom objektivet på brännvidder från 12 till 18 mm ger en tydlig förvrängning av motivet.

Om man vänder ultravidvinkeln mot sig själv kan man till exempel ta ett roligt självporträtt med sina närmaste, men man ska vara inställd på att objektivet får det att se ut som att man har väldigt långa armar.
© ShutterstockFramhäver miljön i dina porträtt
12–24 mm-objektivet tecknar som regel mycket skarpt, eftersom det är utvecklat för att fotografera landskapsbilder, men man kan även använda det till att ta spännande och effektfulla porträtt.
Ultravidvinkelobjektivet är fantastiskt när man vill visa hela miljön runt personerna du vill porträttera, som på bilden av rullskridskoåkaren nedan.
Eftersom objektivet på de vidaste brännvidderna förvränger så mycket som det gör, är det ofta nödvändigt att använda en centrumkomposition där du placerar ditt huvudmotiv mitt i bilden. Här blir förvrängningen nämligen minst.
Till skillnad från fisheye-objektiv är 12–24 mm-objektivet ofta konstruerat för att korrigera förvrängningen, så även om förvrängningen kan vara tydlig är den inte alls lika dramatisk som med icke-korrigerade objektiv.

Med lite träning lär man sig snart att se om en bild är tagen med ett kraftigt vidvinkelobjektiv. Här har till exempel mannens ben dragits ut på längden.
© Shutterstock