Närbild av maskrosfröer

Det låter kanske otroligt, men den här bilden är inte tagen med ett makroobjektiv. I artikeln kan du läsa om hur fotografen bar sig åt. 

© Don Komarechka

Därför ska du använda pixel shift vid makrofotografi

Ett flertal nyare kameror har en funktion som heter pixel shift, som kan ge enorma bildfiler med skyhög upplösning. Men du kan faktiskt också använda funktionen för att ta makrobilder med imponerande skärpa med ett paketobjektiv.

11 maj 2021 av Sarah Marie Winter

En av de största utmaningarna med makrofotografi är det extremt korta skärpedjupet som man får med makroobjektiv. 

Vissa fotografer tacklar problemet genom att ta en serie bilder av samma motiv, där fokus flyttas en aning för varje bild.

Slutligen läggs bilderna samman till en enda bild i ett bildbehandlingsprogram, t.ex. Photoshop. Den här tekniken kallas för stacking.

> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Vivel på stjälk med droppar

Den här bilden är tagen med en Panasonic Lumix S1R, men det finns flera olika modeller från Panasonic, Olympus och Sony som har pixel shift-funktionen. 

© Don Komarechka

Pixel Shift är räddningen

Men om du har en nyare kamera från Olympus, Panasonic eller Sony, finns det också en annan  möjlighet som inte ens kräver ett specifikt makroobjektiv.

En rad modeller från de här tillverkarna har nämligen en smart funktion vid namn pixel shift. När den är aktiverad, tar kameran automatiskt flera bilder i rad av motivet.

Mellan varje bild flyttas bildsensorn mikroskopiskt, och det ger i normalfallet en bild som är fyra gånger större än vanligt, vilket också ger en betydligt bättre detaljåtergivning.

> Läs också: Få fler detaljer med pixel shift

Större avstånd ger större skärpedjup

Men en större bild gör väl inte att skärpedjupet ökar, tänker du kanske. Och nej, det gör det mycket riktigt inte.

Men ett välkänt faktum är att ju närmare du kommer ett motiv, desto mindre blir skärpedjupet. Så när sina bilder blir fyra gånger större än vanligt, kan du gå längre bort från motivet, vilket i sin tur ökar skärpedjupet. 

Det betyder naturligtvis att du får med en massa omgivningar i bilden, som du inte är intresserad av. Men en så här stor bild klarar också att beskäras väldigt hårt.

> Se video: Se hur du använder pixel shift

Ludna växtdelar med massor av små droppar

När Don Komarechka använder sig av pixel shift-funktionen får han bilder på hela 187 megapixel, så han kan lugnt beskära bort 90 procent av bilden och ändå få filer som är tillräckligt stora för t.ex. Instagram.

© Don Komarechka

Möt makromästaren i Bonnier Digital FOTO

I Bonnier Digital FOTO nummer 8/2021 har vi pratat med kanadensiska fotografen Don Komarechka som är känd över hela världen för sina fascinerande bilder av blommor i vattendroppar, fluorescerande insekter och hyperdetaljerade snöflingor.

Bilderna i den här artikeln är tagna av Dons, och alla är faktiskt tagna med en normalzoom på 24–105 mm – alltså inte ett makroobjektiv. Dessutom är alla tagna på hans köksbord. 

När Don hittade pixel shift-funktionen i sin kamera, hade han inte träffat på andra som använde funktionen för att fotografera makromotiver. 

"Jag frågade mig själv: Vad händer om jag kan ställa mig långt från motivet med vetskapen att jag kommer att beskära bort 90 procent av bilden?" förklarar han. 

I Bonnier Digital FOTO kan du läsa mycket mer om hur Don får sina idéer, vilka hjälpmedel han använder till sina bilder och vilken fråga han oftast får. 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av