En av de största utmaningarna med makrofotografi är det extremt korta skärpedjupet som man får med makroobjektiv.
Vissa fotografer tacklar problemet genom att ta en serie bilder av samma motiv, där fokus flyttas en aning för varje bild.
Slutligen läggs bilderna samman till en enda bild i ett bildbehandlingsprogram, t.ex. Photoshop. Den här tekniken kallas för stacking.
> Läs också: Allt du behöver veta om makrofotografi

Den här bilden är tagen med en Panasonic Lumix S1R, men det finns flera olika modeller från Panasonic, Olympus och Sony som har pixel shift-funktionen.
© Don KomarechkaPixel Shift är räddningen
Men om du har en nyare kamera från Olympus, Panasonic eller Sony, finns det också en annan möjlighet som inte ens kräver ett specifikt makroobjektiv.
En rad modeller från de här tillverkarna har nämligen en smart funktion vid namn pixel shift. När den är aktiverad, tar kameran automatiskt flera bilder i rad av motivet.
Mellan varje bild flyttas bildsensorn mikroskopiskt, och det ger i normalfallet en bild som är fyra gånger större än vanligt, vilket också ger en betydligt bättre detaljåtergivning.
> Läs också: Få fler detaljer med pixel shift
Större avstånd ger större skärpedjup
Men en större bild gör väl inte att skärpedjupet ökar, tänker du kanske. Och nej, det gör det mycket riktigt inte.
Men ett välkänt faktum är att ju närmare du kommer ett motiv, desto mindre blir skärpedjupet. Så när sina bilder blir fyra gånger större än vanligt, kan du gå längre bort från motivet, vilket i sin tur ökar skärpedjupet.
Det betyder naturligtvis att du får med en massa omgivningar i bilden, som du inte är intresserad av. Men en så här stor bild klarar också att beskäras väldigt hårt.
> Se video: Se hur du använder pixel shift

När Don Komarechka använder sig av pixel shift-funktionen får han bilder på hela 187 megapixel, så han kan lugnt beskära bort 90 procent av bilden och ändå få filer som är tillräckligt stora för t.ex. Instagram.
© Don KomarechkaMöt makromästaren i Bonnier Digital FOTO
I Bonnier Digital FOTO nummer 8/2021 har vi pratat med kanadensiska fotografen Don Komarechka som är känd över hela världen för sina fascinerande bilder av blommor i vattendroppar, fluorescerande insekter och hyperdetaljerade snöflingor.
Bilderna i den här artikeln är tagna av Dons, och alla är faktiskt tagna med en normalzoom på 24–105 mm – alltså inte ett makroobjektiv. Dessutom är alla tagna på hans köksbord.
När Don hittade pixel shift-funktionen i sin kamera, hade han inte träffat på andra som använde funktionen för att fotografera makromotiver.
"Jag frågade mig själv: Vad händer om jag kan ställa mig långt från motivet med vetskapen att jag kommer att beskära bort 90 procent av bilden?" förklarar han.
I Bonnier Digital FOTO kan du läsa mycket mer om hur Don får sina idéer, vilka hjälpmedel han använder till sina bilder och vilken fråga han oftast får.