Natural History Museum

Med tekniken Pixel Shift kan du få en väldigt fin detaljåtergivning i bilderna.

© Michael Warwick/Shutterstock

Så får du detaljer med pixel shift i kameran

Många nya kameror har funktionen pixel shift som ger en bättre detaljåtergivning än vanligt. Här går vi igenom hur funktionen fungerar.

13 mars 2018 av Poul Siersbæk

Pixel Shift är en väldigt fiffig funktion som har hittat in i flera nya kameror, bland andra Sony Alpha7R III. 

Så funkar pixel shift i kameran

När kameran är inställd på pixel shift tar den automatiskt flera bilder av motivet precis efter varandra, medan bildsensorn flyttas en mikroskopisk bit mellan varje bild. När bilderna sedan läggs samman får man en rad fördelar.

Bildsensorn kan flyttas en pixel mellan varje bild, så att var och en sensorns pixlar kan representera färgerna rött, grönt och blått.

På så vis kan man få in betydligt fler data till den färdiga bilden.

>Läs också: Få koll på kamerornas sensorstorlekar

Pixel Shift hos Sony A7R III

Här kan du se hur kameran med hjälp av Pixel Shift får betydligt mer information att arbeta med när den färdiga bilden ska alstras.

© Sony

Med den här metoden ökar inteupplösningen, men det gör detaljgraden. Dessutom kan du med pixel shift få mer naturtrogna färger, mindre brus och slippa fenomenet moaré som kan ge fula randiga mönster i t.ex. vävt tyg.

I jämförelsen nedan har vi zoomat in rejält på en bild av ett träd. Bilden till vänster är tagen utan pixel shift, medan funktionen är aktiverad i den högra bilden.

Det finns emellertid även kameror som ökar upplösningen, så att du får en bild med fyra gånger fler pixlar än vanligt vid användning av pixel shift.

Den spegellösa systemkameran Sony A7R IV har 60 megapixel till att börja med, och med pixel shift får man bilder på enorma 240 megapixel.

Nackdelen med pixel shift är att minsta lilla rörelse i motivet eller kameran medan de 4 till 16 bilderna tas ger fula streck i bilden. Därför är stativ ett måste, och metoden fungerar bara för helt stillastående motiv.

> Läs också: Så väljer du rätt kamerastativ

Panasonic Lumix DC-S1R

Fullformatskameran Panasonic Lumix DC-S1R har en bildsensor på 46,7 megapixel. Med pixel shift tar den bilder på 186,9 megapixel.

© Panasonic

Så fotograferar du med pixel shift

Det är viktigt att både motivet och kameran står helt still under pixel shift-tagningarna. Kameran behöver stå på ett stadigt stativ.

Använd bländarprioritet och en bländare på omkring F8.0, där objektiven oftast tecknar skarpast.

Välj en självutlösare på två sekunder, så att kameran inte skakas när du trycker på utlösarknappen för att sätta igång exponeringarna.

Välj sedan funktionen för pixel shift. Den ligger oftast i kameramenyn. Sätt sedan igång kameran så att den tar bilderna. Det kan ta några sekunder.

I vissa kameror läggs bilderna samman till en enda direkt i kameran, men i andra behöver du använda ett gratisprogram från kameratillverkaren för att lägga samman bilderna.

>Läs också: Välj rätt bländare i kameran

Kameror med pixel shift

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Olympus OM-D E-M1X

Olympus OM-D E-M5 Mark II

Olympus OM-D E-M5 Mark III

Panasonic Lumix DC-G9

Panasonic Lumix DC-S1

Panasonic Lumix DC-S1H

Panasonic Lumix DC-S1R

Pentax K-1

Pentax K-1 Mark II

Pentax K-3 Mark II

Pentax K-70

Pentax KP

Sony A7R III

Sony A7R IV 

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av