Natural History Museum

Med tekniken Pixel Shift kan du få en väldigt fin detaljåtergivning i bilderna.

© Michael Warwick/Shutterstock

Fler detaljer med Pixel Shift

En del nya kameror, t.ex. Sony Alpha7R III, har funktionen Pixel Shift som ger en bättre detaljåtergivning. Här går vi igenom hur funktionen fungerar.

13 mars 2018 av Poul Siersbæk

Pixel Shift är en väldigt fiffig funktion som har hittat in i flera nya kameror, bland andra Sony Alpha7R III. 

Så funkar Pixel Shift

När kameran är inställd på Pixel Shift tar den automatiskt fyra bilder i råformat. 

Mellan varje exponering flyttas sensorn en pixel, så att var och en av sensorns 42,2 miljoner pixlar kan representera färgerna rött, grönt och blått. På så vis kan man få bilder med data från totalt 169,6 megapixel. 

Pixel Shift hos Sony

Här kan du se hur kameran med hjälp av Pixel Shift får betydligt mer information att arbeta med när den färdiga bilden ska alstras.

© Sony

Upplösningen ökar inte, men det gör detaljgraden. Nackdelen är att minsta rörelse i motivet under de fyra exponeringarna ger ful rörelseoskärpa i delar av bilden. Därför behöver du använda stativ och bara utnyttja funktionen på helt stillastående motiv.

Sony Alpha7R III

Sony Alpha7R III har funktionen Pixel Shift.

© Sony

Se detaljerna med Pixel Shift

Med Pixel Shift-funktionen aktiverad får du betydligt fler detaljer i den färdiga bilden. 

Det kan du till exempel se i jämförelsen nedan, där vi har zoomat in rejält på en bild av ett träd. Bilden till vänster är tagen utan användning av Pixel Shift-funktionen, medan Pixel Shift är aktiverad i bilden till höger.

Du får hjälp av gratisprogram

För att få fram den fina detaljåtergivningen behöver bilderna först läggas samman i Sonys gratisprogram Imaging Edge som du kan ladda ned gratis och installera från supportsidan på Sonys webbplats

Programmet har tre grundläggande funktioner, nämligen direktfångst där du fotar direkt från kameran till datorn via kabel, vilket ibland kallas för Tethered Shooting. Sedan finns det delen Viewer för visning och Editing för bildbehandling som påminner mycket om Lightroom. Den nya Pixel Shift-funktionen utgår ifrån Viewer-delen. Pixel Shift-filerna har filändelsen .arw. 

Imaging Edge

Imaging Edge är Sonys eget bildbehandlingsprogram som bland annat kan användas för att lägga samman fyra råfiler som har tagits med hjälp av Pixel Shift-funktionen.

© Bonnier Digital FOTO

Så använder du Imaging Edge

Högerklicka på de fyra bilderna i visaren och välj Create and Adjust Px. Shift Multi Shoot. Composite Image

Nu alstras automatiskt en .arq-fil som öppnas i Editor-delen. Här kan du bildbehandla resultatet och sedan exportera den slutliga bilden som exempelvis en .tiff-fil för vidare användning i Photoshop eller Lightroom.

Andra kameramärken hänger med

Pentax har i bl.a. K-1 en jämförbar funktion, men här läggs exponeringarna samman till en färdig bild redan i kameran.

I båda fallen behöver kameran stå på stativ och motivet måste vara helt stilla. Även Olympus och Panasonic har en Pixel Shift-funktion, men den fungerar annorlunda. Här är det kamerans upplösning som ökas när sensorn flyttas i fototillfället.

Läs mer i tidningen Bonnier Digital FOTO

Frågan om hur Pixel Shift fungerar kommer från vår frågelåda Fråga oss i Bonnier Digital FOTO nummer 5/2018. Här får du också veta mer om exponeringsvärden, slutartider och vitbalansen.

Köp tidningen i butik eller börja prenumerera, så får du vår stora Photoshopbok och 2 nummer av Bonnier Digital FOTO direkt i brevlådan för bara 49 kronor.

Då kan du genast läsa de senaste numren av tidningen via vår tidningsapp Wype, och så får du åtkomst till Fördelszonen med över 400 videokurser om fotografi och bildbehandling.

Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av