Bryt mot de 10 fotografiska grundreglerna

Fotovärlden är full av regler som ska ge dig bättre exponeringar, snyggare kompositioner och naturliga färger. Men vad händer om du bortser från reglerna? Här visar vi hur du kan slita av dig den fotografiska tvångströjan och ta spännande och annorlunda bilder.

6 februari 2023

Som fotoentusiast och nybörjare serveras man en massa regler om vad man får göra – och inte får göra – i jakten på lyckade bilder. De är bra i början, eftersom de hjälper dig att undvika uppenbara misslyckanden, men med tiden kan reglerna bli en tvångströja som ställer upp onödiga hinder. 

Här går vi igenom de 10 viktigaste fotoreglerna och berättar hur du tar riktigt bra bilder genom att bryta mot dem.

1 – Fota inte i motljus

Motljus skapar normalt stora problem för kamerans automatiska ljusmätare. Högdagrar fräter ofta ur och skuggor drunknar helt i svart. Men du kan ta lyckade bilder om du fotar mot solen och samtidigt tar full kontroll över exponeringen.

Gör så här: Välj ljusmätningsmetoden Matris/Evaluerande för landskap och Spot/Punktmätning för porträtt. Ta en provbild och ställ in exponeringskompensationen så att motivet är välexponerat. Om du tar porträtt där ansiktet ligger i skugga använder du upplättningsblixt. 

2 – Använd inte vidvinkel för porträtt

Vidvinkelobjektiv ger alltid en viss grad av tunnformig missteckning som får ansikten att se tjockare ut. Detta brukar betraktas som ett helgerån när man tar porträtt, men var inte rädd att gå mot strömmen! Du kan få kreativa och spännande bilder. 

Gör så här: Testa att ta porträtten uppifrån i helfigur.

3 – Låt inte högdagrar och skuggor fräta ur

Det är en fotografisk grundlag att man ska följa histogrammet och se till att mörka partier inte drunknar i svart och att ljusa områden inte fräter ur till vitt. Man säger också att ljusinformationen i histogrammet ska vara koncentrerad mot mitten, men du kan få riktigt snygga bilder om du låter svart eller vitt dominera.

Gör så här: Välj Manuellt program och ställ in exponeringen tills skalan står på noll. Läs av histogrammet. För low key-foton ska det finnas en stapel längst till vänster. Om så inte är fallet väljer du en kortare slutartid och försöker igen.

>Läs även: De bästa inställningarna för porträtt

Low key-porträtt

I ett low key-porträtt får skuggorna gärna bli helt svarta och detaljlösa.

© Shutterstock

Som nybliven fotoentusiast blir man introducerad för en massa regler om vad man ska göra – och bestämt inte göra – i jakten på bra bilder. De är användbara för att väja för vanliga fallgropar i starten, men efterhand blir reglerna snabbt onödigt hämmande. Här går vi igenom de 10 viktigaste fotoreglerna och visar hur du får riktigt fina bilder av att bryta mot dem.

4 – Låt inte vitbalansen skapa färgstick

Till de fotografiska grundkunskaperna hör att vitbalansen självklart måste justeras så att bilden får neutrala färger. Men många bilder blir faktiskt bättre med en kreativ färgtemperatur.

Gör så här: Välj till exempel en varm vitbalans för solnedgångar. 

5 – Bryt inte mot tredjedelsregeln

Enligt läroböcker om komposition är det fotografiskt självmord att bryta mot regeln om tredjedelar, som säger att de viktigaste inslagen i bilden inte får placeras mitt i bildytan. Men glöm det när du till exempel gör symmetriska kompositioner. 

Gör så här: Om det finns linjer i bilden som hjälper betraktaren, kan du använda dem i kompositionen.

6 – Använd inte lång slutartid på actionmotiv

Vanligtvis brukar man säga att action ska frysas så att motivet blir helt knivskarpt. Det kräver en slutartid på som längst 1/500 sekund och gärna ännu kortare, men du kan ofta skapa en starkare känsla av fart och rörelse genom att göra det motsatta: ta oskarpa sportbilder med lång slutartid. 

Gör så här: Välj programmet för slutartidsprioritet och ställ in slutartiden på 1/6 sekund. Ställ in kameran på kontinuerlig autofokus och serietagning. Rör på kameran lite under exponeringen för att skapa extra oskärpa. 

>Läs även: Ta snygga sportbilder

Mountainbike i full fart

Med en lång slutartid kan du betona känslan av fart.

© Shutterstock

7 – Fota inte i hårt solljus

Erfarna fotografer säger alltid att man ska undvika att ta bilder i starkt solljus mitt på dagen. Solen står då som högst på himlen och ger hårda, lodräta skuggor. Men å andra sidan får du härligt klara och mättade färger.

Gör så här: I det hårda solljuset kan gula och röda nyanser fräta ur, så fotografera i råformat för att rädda högdagrarna.

8 – Använd inte högt ISO

Höga ISO-värden har länge inneburit bilder med massor av färgbrus och kraftig kornighet, och detta var något man endast fick använda i nödfall. Den regeln är föråldrad, och med en modern kamera kan du få hög bildkvalitet vid exempelvis ISO 12 800 eller utnyttja kornigheten i bilden kreativt.

Gör så här: Använd alltid i råformat vid höga ISO-värden. Färgbruset kan du ta bort fullständigt och utan biverkningar i råkonverteraren, och sedan kan du justera så att du får en bra balans mellan kornighet och detaljteckning.

9 – Undvik störtande linjer

Denna regel är bra för arkitekturfotografer som måste återge byggnader så korrekt det bara går, men för många andra motiv kan störtande linjer ge lite extra, välbehövlig dramatik. 

Gör så här: Ju närmare motivet du fotograferar, och ju mer du lutar objektivet uppåt, desto kraftigare blir effekten. 

10 – Fota inte bara i ögonhöjd

För att skapa en känsla av närvaro i bilden ska du ta den i ögonhöjd – oavsett om det gäller porträtt, djur eller objekt såsom bilar. Så säger åtminstone den gamla fotoregeln. Men vem säger att dina bilder måste utstråla närvaro och lugn? Ingen. 

Gör så här: Försök istället att fotografera ur grod- eller fågelperspektiv, för det ger ofta mer spännande bilder. Men ställ in skärpan på ögonen. 

>Läs även: Allt du behöver veta om makrofoto



Kanske detta kommer att intressera dig ...

Kanske är du intresserad av